tomaszzaba Opublikowano 19 Marca 2017 #1 Opublikowano 19 Marca 2017 Witam. Trochę czytałem o buforach i sam zastanawiam się nad tym sposobem. Więc: pow: 100m2 użytkowej z wykorzystaniem wentylacji mechanicznej dół - podłogówka góra - grzejniki Z kalkulatora mi wyszło : 6,9kW maksymalna moc grzewcza14 371kWh = 52GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanieW sumie nic mi to nie mówi za bardzo :-) Chcę sam wykonać bufor tylko nie wiem za bardzo jak. Czy w środku(w buforze) musi być wężownica czy poprostu zasilanie i powrót? Czy trzeba robić tak jak na zdjęciu: Co jaki czas będę musiał rozpalać przy zbiorniku około 1000 litrów ?
Bolczaczko Opublikowano 20 Marca 2017 #2 Opublikowano 20 Marca 2017 Wężownice w buforze są do : ogrzania cwu, podpięcia innych źródeł ciepła np. Solary. Na stronie z której podałeś wynik, jest informacja odnośnie sensownej wielkości buforu.
tomaszzaba Opublikowano 20 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 20 Marca 2017 Hmmm Wyszlo ze opcjonalnie 1500 litrów... to duzo. I jeszcze jest napisane ze 2 razy na dobę rozpalanie. Myślałem ze troche inaczej wyjdzie.
Bolczaczko Opublikowano 20 Marca 2017 #4 Opublikowano 20 Marca 2017 Pamiętaj że to przy temp. Około -18'c. Przy 0'c i to już np. raz na dwie doby. A przy temp plusowych to już jest komfort, gdzie bez bufora było by przegrzanie pomieszczeń przy zasypowcu.
sambor Opublikowano 20 Marca 2017 #5 Opublikowano 20 Marca 2017 A przy temp plusowych to już jest komfort, gdzie bez bufora było by przegrzanie pomieszczeń przy zasypowcu. Jak są termostaty na grzejnikach to nie ma przegrzania pomieszczeń nawet przy kotle zasypowym.
Bolczaczko Opublikowano 20 Marca 2017 #6 Opublikowano 20 Marca 2017 Możliwe, gorzej gdy nie ma co odebrać ciepła, mój obecny kocioł ( stary klamot ) potrafi rozbujać se z zamkniętą klapą powietrza pierwotnego.
tomaszzaba Opublikowano 20 Marca 2017 Autor #7 Opublikowano 20 Marca 2017 aha. Czyli jezeli na doke bedzie tlko podlogowka a na gorze grzejniki oraz gdy zastosuje pompe ciepła to powinno jeszcze wzrosnąć? A odnosnie bufora to moze mi ktos narysowac budowę w srodku np w paint w wersji gdy z bufora brdzie zasilana odlogowka, grzejniki oraz ciepla woda?
Bolczaczko Opublikowano 20 Marca 2017 #8 Opublikowano 20 Marca 2017 To jest po prostu baniak, woda układa się w nim warstwowo, u samej góry jest najcieplejszy u samego dołu najzimniejszy. Lub cały gorący zależy jak nabity. Do ciepłej wody montuje się wężownicę, zagęszczoną u góry zbiornika, podłogówka i grzejniki mają wyjścia bezpośrednio z zbiornika, na wyjściach muszą być zawory mieszające. http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2015/03/bufor-budowa-na-bogato.jpg Poczytaj na czyste ogrzewanie . pl
tomaszzaba Opublikowano 29 Marca 2017 Autor #9 Opublikowano 29 Marca 2017 Czyli z tego co rozumiem to woda ktora jest ogrzewana z pieca wlatuje do baniaka i z tego baniaka ma bezpośrednie połączenie(bez węzownic) na instalacje podłogówki i grzejników? Tylko ogrzewanie ciepłej wody trzeba zrobić przez węzownice. A dlaczego w schemacie jest narysowana wężownica do pitnej wody?
tomaszzaba Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Czyli z tego co rozumiem to woda ktora jest ogrzewana z pieca wlatuje do baniaka i z tego baniaka ma bezpośrednie połączenie(bez węzownic) na instalacje podłogówki i grzejników? Tylko ogrzewanie ciepłej wody trzeba zrobić przez węzownice. A dlaczego w schemacie jest narysowana wężownica do pitnej wody? A z tą wodą to jak jest?
Bolczaczko Opublikowano 4 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Wężownica utopiona jest w wodzie kotłowej, a w wężownicy jest woda z wodociagu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.