Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Modelu Kotła De Dietrich

SnajperMis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisano 17 luty 2017 - 16:20

Witam Wszystkich.

Potrzebuję pomocy w doborze modelu kotła gdyż jestem zielony w tym temacie a chcę ogrzewać w miarę ekonomicznie.

Raczej firma De Dietrich. Jednofunkcyjny

Ogrzewanie: podłogówka 140m2  (kotłownia i schowek nie ogrzewane) oraz grzejniki drabinkowe (3) w łazienkach i pralni.

CWU: zasobnik i tu pytanie na ile litrów? Rodzina 2+2.

Trochę danych:

Powierzchnia netto domu
bez kotłowni  143,98 m2 Powierzchnia kotłowni 9,09 m2     Powierzchnia zabudowy  111,62 m2 Powierzchnia podłóg  170,98 m2 Powierzchnia całkowita  223,24 m2 Kubatura  834,39 m3

- ściany zewnętrzne pustak ceramiczny 25cm + styropian 20 cm grafitowy 0,33 W/m2K

- fundament 15 cm styropianu

- stropy nad poddaszem z płyty żelbetowej, ocieplenie 25cm styropian

- ocieplenie posadzki 12 cm styropian (chyba trochę za mało?)

- wg. projektu roczne zapotrzebowanie EuCO=42,9 [kWh / m2 x rok]

W domu mam już zainstalowaną rekuperację.

Proszę o dobór kotła i ewentualnie sterowania, bo każdy instalator co innego mówi i inny kocioł proponuje. a jak już się zdecydowałem na De Dietricha to też jeden majster MCA 25, a drugi MCR 3, i już nie wiem co robić?

Planuję w całym domu utrzymywać jedną temperaturę ok 21 stopni. Opłacalne jest zmniejszanie temperatury na czas nieobecności (praca, szkoła) i zwiększanie przed powrotem? Jeżeli tak to trzeba by jakiś sterownik więc też proszę o radę. Sterownik pogodowy odradza mi kilka osób, które taki mają lecz nie używają.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam
Biorąc pod uwagę że dom jest nowoczesny, ocieplony i nieduży, nie daj sobie wmówić jakiś mocy 25 kW, bo ja juz popełniłem ten błąd - i drugi raz odradzę każdemu.
Twój kocioł musi mieć możliwość przede wszystkim modulacji od 3 do góra 15 kW więc Innovens MCA 15 max (jak już to musi być de dietrich). Jednofunkcyjny - wiadomo.
Na pewno nie najlepiej będzie chodzić kocioł jakich pełno na rynku czyli o modulacji 7.5 ~ 25 kW. Szukaj czegoś co moduluje od 2, 3 kW, moim zdaniem 15 kW max wystarczy.
Osobiście polecam WOLFa CGB
Co do zasobnika to jak "prysznicujecie" to BS 100 w zupełności wystarczy, a jak macie skłonności do "wannowania" to może BS 150, większy na pewno nie jest potrzebny.
Secundo: nie wiem co to jest za religia z tym odradzaniem sterownika pogodowego ?.... powoli kapłani tej religii grupują się w sekty, i wyruszają niczym Świadkowie Pana między lud prosty nieść im swe prawdy, że najlepiej nie używać żadnych sterowników pogodowych i wogóle nawet sterownika pokojowego, tylko chodzić do kotła i ręcznie "kręcić" nastawami temp zasilania w kotle. Rano minus 5 wiec na 50, potem do pracy to przestawiamy na 35, potem żeby było ciepło jak wrócisz, prosisz somsiada żeby Ci przestawił za pięc czwarta na 45, potem sam wracasz i przestawiasz na 55 żeby żonie zimno w nogi nie było i wieczorem jeszcze 3 przestawienia i na noc na 35 bo do snu lepiej chłodniej.... będzie to miało tą zaletę, że koło pieca możesz ustawić sobie 2 skrzynki z piwem i co zejdziesz możesz walnąć jedno. Minus: nałóg po jakimś czasie - i kończysz jak *** w pudelku....
Ludzie....! Odpalasz sterownik pokojowy z temperaturami, wieszasz w odpowiednim miejscu na zewnątrz pogodynkę, dosterowujesz cały system kładąc odpowiednią krzywą grzewczą i..... zapominasz że masz urządzenie grzewcze, bo od tej pory niezaleźnie czy jest +5 czy -20 w domu jest odpowiednia temp ! Kapłanów religii "Żadnych sterowników" nie słuchaj.
W każdym razie ja używam FW 120 Junkersa z pogodynką zawieszoną w podcieniu północno-wschodniej ściany i wszystko chodzi TIP TOP !
Moje nastawy 5.30-7.30 - 21.5 st C, 7.30-16.30 - 19 st C, 16:30-22.00 - 21 st C, 22.00-5.30 - 19 st C; woda ustawiona na 50 st C, program termicznej dezynfekcji zasobnika - raz w tygodniu
Temp możesz zmniejszać na te 10 h jak Cię nie ma w domu, ale nie za dużo, sam zobaczysz czy z 21 zadać niską 18, 19 a może 20.

Opublikowano

Dziękuję husky za odpowiedź. Nie koniecznie musi być De Dietrich ale raczej ku tej firmie się skłaniałem, poza tym chciałem uniknąć "porad-reklam".

Wolf jest lepszy od Dietrich?

Pewnie się jednak.zdecyduję na sterownik pogodowy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy Wolf jest lepszy niż De Dietrich.... to jest pytanie otwarte. Miałem nie używać metafor motoryzacyjnych - ale zaryzykuję. Czy Civic 1.8 VTEC jest lepszy od Aurisa 1.6 VVTi - w mojej ocenie jest co najmniej 6 powodów że tak, chociaż zaraz ktoś się tu zjawi kto mnie zabije argumentami - ja mam swoje zapraszam na priv. Kupiłem civica, toyoty nie chcę - uważam że jest za dużo minusów.

U mnie w częwie, popularność de dietricha, to jest taka, że jakby mi sie zepsuł taki kocioł.... to do wiosny grzeję farelką.... nawet nie wiem czy to gdzieś ma serwis :D dlatego mam Junkersa, bo ta marka jest bardzo u mnie popularna.

Tak jest z tym de Dietrichem vs WOLF, ja uważam że WOLF to naprawdę genialne kotły a opinie dokoła mnie do tego przekonują. Nie dealeruje tej marki nie zależy mi żeby się sprzedawały, po prostu dużo głosów na ten temat z różnych stron.

Sterownik pogodowy jak najbardziej, to są doskonałe rozwiązania i dające duży komfort - pod warunkiem że nie jesteś de....lem i umiesz czytać instrukcję obsługi i sobie to zaprogramować, bo ja znam ludzi którzy nie zajrzeli nigdy do instrukcji i coś klikają na pałę i uważają że to będzie chodzić. NIe będzie. To nie jest pralka frania że woda ciepła, proszek, łachy i ON. To tak nie działa. To trzeba mieć trochę pacyny do tego a jak nie masz, to niech Ci to kolega ustawi. Albo razem z kolegą po Polibudzie, we dwóch i po piwie :D w tym niewiele da się popsuć, więc pewnie Wam się nie uda :D

ze sterowników iSense AD 289 może być sensowny jak czytam do niego kartę technologiczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.