DJBART Opublikowano 1 Marca 2017 #1 Opublikowano 1 Marca 2017 Chciałbym zapytać Was o opinie na temat zaworów kulowych a dokładnie o producentów oraz jakość. Zastanawiam się które są "lepsze" a których nie polecacie. Włoskie? Hiszpańskie? Chińskie? Polskie (o ile takie są)?
Maciek92 Opublikowano 2 Marca 2017 #2 Opublikowano 2 Marca 2017 Jeden pies, byle były dławikowe (bezdławikowych chyba już nie robią, ale pewnie idzie trafić jakieś leżaki magazynowe). Marka nie ma znaczenia, bo nie licząc Arco i KFA (tego akurat nie jestem pewien jeśli chodzi o KFA) wszyscy odlewają w Chinach. Zawory kulowe Herz czy którejkolwiek z innych typowo niemieckich firm to przerost formy nad treścią. Nad takimi detalami człowiek pochyla się właściwie tylko w przypadku dużych zleceń i to tylko, gdy projekt zakłada użycie armatury danego producenta. U siebie w domu mam mieszankę wszystkiego co było pod ręką i działa bezawaryjnie już dość długi czas. Edit: Było wrzucić temat w wyszukiwarkę, bo chyba niecały miesiąc temu ktoś o to pytał...
DJBART Opublikowano 2 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 2 Marca 2017 A jak odnieść się do zaworów marki FERRO?
fanbiomasy Opublikowano 2 Marca 2017 #4 Opublikowano 2 Marca 2017 Mam 4 zawory tej marki są to wzmocnione zawory kulowe typu herkules choć nie wiem na czym to wzmocnienie polega .Zawory mają dławik i mogą pracować do 120 c ,od 2013r. jak je zamontowałem nic się nie dzieje.Poprzednie zawory kulowe ze względu na częste zagotowanie wody padały po 2 latach.
maciej1007 Opublikowano 2 Marca 2017 #5 Opublikowano 2 Marca 2017 Witam. Jeśli ja mogę polecić to co znam, a znam to z mojego sklepowego podwórka, to u nas od wielu lat królują zawory Hydrolandu. Wersja z czarną rączką, Tytany. Ferro uważam że też jest w porządku. Myślę nawet że są z tej samej fabryki co Hydroland, lub z tej samej prowincji Chin. Także wybieraj te wzmocnione , z czarną rączką i pełnym przelotem i oczywiście dławicą. Kiedyś jak robiłem swoją instalację to na topie były Valvexy, bez dławicy, rączka z odlewu. Praktycznie u mnie nie działają już prawie wszystkie z kilku które założyłem. Pierwsze zaczęły kapać już po kilku miesiącach. Jeden z Ferro zaczął mi kapać na klejeniu korpusu , lecz z czasem przestał. Nie wybieraj żadnych odchudzonych, z cienkimi ściankami i małym przelotem. W różnych regionach pewnie dominują inni producenci. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.