Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawory Kulowe Opinie, Które Wybrać

DJBART

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zapytać Was o opinie na temat zaworów kulowych a dokładnie o producentów oraz jakość.

Zastanawiam się które są "lepsze" a których nie polecacie.

Włoskie? Hiszpańskie? Chińskie? Polskie (o ile takie są)?

Opublikowano

Jeden pies, byle były dławikowe (bezdławikowych chyba już nie robią, ale pewnie idzie trafić jakieś leżaki magazynowe). Marka nie ma znaczenia, bo nie licząc Arco i KFA (tego akurat nie jestem pewien jeśli chodzi o KFA) wszyscy odlewają w Chinach. Zawory kulowe Herz czy którejkolwiek z innych typowo niemieckich firm to przerost formy nad treścią. Nad takimi detalami człowiek pochyla się właściwie tylko w przypadku dużych zleceń i to tylko, gdy projekt zakłada użycie armatury danego producenta.

U siebie w domu mam mieszankę wszystkiego co było pod ręką i działa bezawaryjnie już dość długi czas.

Edit: Było wrzucić temat w wyszukiwarkę, bo chyba niecały miesiąc temu ktoś o to pytał...

Opublikowano

Mam 4 zawory tej marki są to wzmocnione zawory kulowe  typu herkules choć nie wiem na czym to wzmocnienie polega  .Zawory mają dławik i mogą pracować do 120 c ,od 2013r. jak je zamontowałem nic się nie dzieje.Poprzednie zawory kulowe ze względu na częste zagotowanie wody padały po 2 latach.

Opublikowano

Witam.

Jeśli ja mogę polecić to co znam, a znam to z mojego sklepowego podwórka, to u nas od wielu lat królują zawory Hydrolandu.

Wersja z czarną rączką, Tytany.

Ferro uważam że też jest w porządku. Myślę nawet że są z tej samej fabryki co Hydroland, lub z tej samej prowincji Chin.

Także wybieraj te wzmocnione , z czarną rączką i pełnym przelotem i oczywiście dławicą.

Kiedyś jak robiłem swoją instalację to na topie były Valvexy, bez dławicy, rączka z odlewu. Praktycznie u mnie nie działają już prawie wszystkie z kilku które założyłem. Pierwsze zaczęły kapać już po kilku miesiącach.

Jeden z Ferro zaczął mi kapać na klejeniu korpusu , lecz z czasem przestał.

Nie wybieraj żadnych odchudzonych, z cienkimi ściankami i małym przelotem.

W różnych regionach pewnie dominują inni producenci.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.