Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki Kocioł Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni zauważyłem, że wybierany popiół z pieca jest mokry - prosty wniosek piec zaczyna ciec i trzeba szykować się do wymiany(mam nadzieję , że do końca sezonu wytrzyma :))

Dom to typowy klocek wybudowany początkiem lat 80'tych, nieocieplony. Okna również stare drewniane aczkolwiek z gatunku trochę lepszych. Powierzchnia domu to około 270m2, ale ogrzewane jest jakieś 200-220m2. reszta to garaż i pomieszczenia gospodarcze, w których nawet nie ma grzejników.

Po przestudiowaniu kilku tematów na tym forum nastawiłem się na piec dolnego spalania,

i teraz tak jaki piec wybrać? zastanawiam się nad:

MPM DS 21-25 lub

metal-fach sdg 19 (on mam moc 23Kw?) 

Mpm jest sporo droższy ale jeśli warto to kupię. i czy taka moc powinna wystarczyć?

Aha, do tej pory paliłem węglem ale w ramach zrównoważenia wydatku na piec następny sezon będzie opalany głównie drewnem,

Prosiłbym o jakieś porady

Opublikowano

wrzuć do tego swoje dane domu w miarę szczegółowo i pokaż co ci wyjdzie i napisz , szybciej da się coś doradzić , http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano
  • Autor

dzięki za szybką odpowiedź :)

dane z tej strony:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/29ax

proszę tylko wziąźć pod uwagę, że tak jak pisałem wcześniej jakieś 50m2 nie będzie ogrzewane, oraz to, że jako materiał budowlany podałem cegłę dziurawkę i pustak żużlobetonowy  a w praktyce głównym materiałem są cegły takie białe z z 6 otworami w środku - nie wiem jak się nazywają oraz cegła taka duża niebieska, lekka o strukturze pumeksu

Opublikowano

W takim wypadku ja bym więcej niż 20 kw nie brał , dolniak musi mieć cug a co za tym idzie nie może być przewymiarowany , jedni mówią z przymrużeniem oka że musi być za mały ;), pamiętaj że te nowocześniejsze konstrukcje z reguły mają większą sprawność niż te stare kotły

Edytowane przez Ryszard