Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Kotła Na Pellet

malard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym Ci radził ekspertyzę kompletną a w szczególności dotyczącą materiału z jakiego powstał oraz zachował bym całość dokumentów jakie otrzymałaś przy kupnie tego kotła . Ciekaw jestem co tam niezależni eksperci po badaniu stwierdzą. Po cichu Ci kibicuję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę mnie nie było ale budowa wciąga a wykończeniówka wykańcza....   Zdecydowałem się w końcu na Slimpela :)  Grzeje od listopada i odpukać nic się nie dzieje. To znaczy dosypuje pellet i wyciągnałem raz popiół i tyle.

Sterownik prosty i nawet jak bym chciał coś pozmieniać to nie ma co ^_^ . Mam wersje Slimpel z automatycznym czyszczeniem wymiennika,  trochę to hałasuje ale można ustawić czyszczenie na konkretną godzinę więc jest ok.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

chciałem zapytać się o wasze zdanie na temat RCK, czy warto to montować i czy daje jakieś realne korzyści?.

komin mam z ceramiki o przekroju 200 i wysokości prawie 9 m.

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej.

Z mojego doświadczenia powiem Ci, że RCK zainstalowałem jeszcze na moim starym kotle węglowym (kupiłem go pod kocioł na pellet gdyż to był wymóg producenta by ograniczyć ciąg do 10 Pa). Co zauważyłem to zmniejszenie spalania, nie duże ale zawsze coś. Druga sprawa kocioł aż tak się nie wychładzał. Jak masz duży ciąg kominowy to warto go dostosować do wymogów producenta Twojego kotła.

Dla przykładu stary kocioł węglowy w instrukcji miał wymagane 40 Pa a ciąg miałem rzędu 50-60 Pa (duży komin). 

Teraz mam zainstalowany wkład 160mm ze stali nierdzewnej i ograniczam ciąg do 10 Pa. Kocioł może stać 3-4 h na postoju (bo mam bufor) i temperatura na kotle spada mi o jakieś 5 st.C. Przy dużym ciągu, podczas pracy kotła jest "wyciągane" niepotrzebnie ciepło z kotła, które leci w komin. Regulator reguluje Ci ciąg tak by kocioł pracował na optymalnych parametrach tj. miał odpowiedni ciąg kominowy.

Ja mam zainstalowany na trójniku zaraz za wyjściem z kotła, więc zawsze masz opcje by go doinstalować już po montażu ceramiki.

Gość berthold61
Opublikowano

Czytam i myślę  nad tymi kotłami ale im głębiej w las tym więcej drzew... Zdecydowanie jednak przemawiają do mnie kotły  z pionowym wymiennikiem z opcją czyszczenia. Chyba jednak o to chodzi w peleciakach żeby ich nei czyścić.

Z pionowym wymiennikiem ma zębiec agat , nie wiem jak oni tam mają palnik i sterownik , ale jest do sprzedania od nich kociołek po testach tylko za 4 tys zł a nowy 9,5 tys ,  warto rozważyć

Opublikowano

Z pionowym wymiennikiem ma zębiec agat , nie wiem jak oni tam mają palnik i sterownik , ale jest do sprzedania od nich kociołek po testach tylko za 4 tys zł a nowy 9,5 tys ,  warto rozważyć

Widziałem ten kocioł , jest nie zły ,(zrobiłem taki sam). Tylko palnik z boku.

Widzę , że nie tylko Zębiec otrzymało tak zaszczytne odznaczenia. godne pochwały klasy 5 i ecodesing. Na palniku na pellet.

post-67496-0-72483100-1522750130_thumb.jpg

To coś nieprawdopodobnego , że taka prosta konstrukcja ma takową sprawność.

Brawo Zębiec brawo JA brawo Narmet.

Czyli mój jak ma 73 dm 3 wody to jak nic 20 KW.

Osobiście mi się nie podoba palnik w drzwiczkach , wolę zamontowany z boku kotła.

Powiem tak , to żadna promocja 4 tyś. 

Koszt produkcji tego kotła to max 1,500 zł . 

Więc , że jest używany bo po testach za 4 koła to i tak Pan producent leci w kulki i starczyło by jak by zarobił 1,500 zł.a nie 2,5 koła. 

Ale odpowiednia klasa robi swoje i zapewne znajdzie się oferent który go kupi pod palnik. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.