Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zamarznięty Zbiornik Wyrównawczy I Lepsze Ciśnienie W Układzie

bomba1982

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki digitrax.dzis probowalem wlaczac i wylaczac sterownik w celu zalaczenia pompki i raz na jakis czas w zaworze mozna uslyszec delikatne pukniecie(trzeba sie wsluchac).Jesli jednak zastosuje sie do waszych porad i np przerobil bym instalacja tak zeby poziomy w grawitacji byly na 3/4 cala i rozgalezienia nabposzczegolne gtzejniki w pionie na 1/2 cala bylo by ok???bo jak robic to robic...

Opublikowano

Olej tą grawitacje. Średnice rur przy pracy grawitacyjnej wylicza się w stosunku do mocy grzejnika. Nie rzadko rura zasilająca taki jeden grzejnik ma średnicę 3/4" lub 1". Główne rury poziome to od 1" w górę. Naprawdę chcesz mieć takie grube rury pod sufitem ?

Opublikowano

No niekoniecznie.to jakie kroki musze jeszcze poczynic oprocz ty rad powyzej???poprostu chce aby dobrze mi grzalo.grawitacja nie musi byc mi potrzebna bo kupuje zasilacz upc wrazie braku pradu a w dodatku moge wykorzystac agregat.Wiec zaczne przerobke od tej rury zasilajacej ktora mi rozrysowales z dojsciem do bojlera zalozeniem naczynia przeponowego oraz odpowietrznika automatycznego przed bojlerem.chce takze zalizyc automaty na grzejniki.jakie polecasz?..

Opublikowano

Wiec jak moge przerabiac c.o wedlug powyzszych wiadomomosci i podpowiedzi i czekac na efekt czy moze jeszcze cos dorzucic??pytalem o automatyczne odpowietrzniki na grzejnikach oraz o oto gdzie zalozyc manometr czy barometr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten zbiornik jest do wody pitnej i może być zastosowany do instalacji CWU.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam.Chciałbym odświeżyć temat odnośnie przeróbek mojego C.O.Nie było mnie w kraju więc nie dokonałem w/w przeróbek.Mam zamiar zająć się tym w weekend stąd moje pytanie czy nie powinienem zamontować automatycznego odpowietrznika w miejscu w którym go zaznaczyłem na zdjęciu?

Opublikowano

a jest coś powyżej tego odpowietrznika, a przy okazji spuszczenia wody zawór także na powrocie wężownicy

poprawiony.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma nic powyżej tego miejsca co miałby być zamontowany zawór oprócz oczywiście zbiornika wyrownaczego.Odpowietrznik przed bojlerem to wiem a po co ten zawór na powrocie?Więc dobrym rozwiązaniem jest ten odpowietrznik u góry układu?

Opublikowano
8 godzin temu, bomba1982 napisał:

Odpowietrznik przed bojlerem to wiem a po co ten zawór na powrocie?

po pierwsze aby móc odciąć sam bojler jak strzeli wężownica .

Po drugie można przydławić przepływ-  dla leniwej wody

8 godzin temu, bomba1982 napisał:

Więc dobrym rozwiązaniem jest ten odpowietrznik u góry układu?

oczywiście

a nawet rurę zasilania to bym wyciągnął tak

a najlepszym rozwiązaniem to dodatkowa pompa do bojlera bo byś mógł sterować temperaturą

poprawiony post-36790-0-19405000-1490309646_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.