Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Rady Ogrzewanie Gazem Cerapur 22 Kw + Sprzęgło

mantus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym prosić o ocenę wykonania i skonfigurowania mojej instalacji grzewczej i ewentualne sugestie jak zoptymalizować jej pracę.
Więc mam:
kocioł Junkers Cerapur ZSB 22-3C + CR100 (w kotłowni)
sprzęgło
dwie sekcje pompy+mieszacze
sterownik UNI2 Eurosteru do sterownia układem za sprzęgłem - kocioł pełni w zasadzie tylko funkcję zasilania sprzęgła
w całym domu (122 m ^2 do grzania) jest podłogówka
jest to mój pierwszy sezon grzewczy
temperatura komfortowa dla mnie w domu to 21 st C
ocieplenie domu styropian 15 cm, wełna 30 cm, w podłodze 11 cm plus 3 cm na piętrze

obecnie układ działa tak:
Kocioł ma ustawienia:
brak blokady taktowania, taktuje co 3 minuty, histereza temperatury 10 st, zadana temperatura około 42-44 st C, obniżona moc do 10 kW
krzywa grzewcza w Uni2 dla parteru( pierwsza sekcja) to:  25 st. C dla 10 st. C na zewnątrz, 26 st dla 0 i 30 st dla -20, na górze (druga sekcja odpowiednio obniżona o 1 st c w stosunku do dołu)

układ pracuje tak:
kocioł grzeje do zadanej temperatury - temperatura na zasilaniu sprzęgła wzrasta to mieszacze się zamykają
potem po osiągnięciu temp zadane np 42 st C następuje przerw w taktowaniu czyli 3 minuty, w tym czasie sekcję odbierają ciepło, na zasilaniu czyli w sprzęgle temperatura spada no więc mieszacze się otwierają, temperatura w kotle spada aż do około 28 st. C i znowu następuje odpalenie
i tak w kółko - kocioł pracuje od 28 do 42 st.
mieszacze się otwierają i zamykają, temperatura za zasilaniu podłogówki (rozdzielaczy) też sobie skacze w zakresie +/- 2 st C od zadanej przez Uni2

moje pytania:

czy taki sposób pracy (tzn. w szerokim zakresie zarówno dla kotła jaki i układu za sprzęgłem) jest dobry dla kotła czy lepsza byłaby praca w punkcie?
pytam pod kątem zużycia gazu jak i dla samych urządzeń
?
może lepiej byłoby ustawić ciągła pracę kotła/palnika bez taktowania czyli bez przerw między załączeniami? wtedy też mieszacze się ustawią spokojniej? - ale może wtedy wzrośnie drastycznie zużycie gazu?
czekman a opinie o moim układzie i rady co do optymalizacji

pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

A po co Ci ten "uni2"? Trzeba zastosować zestaw sterowania pogodowego z oferty producenta kotła Patrz cennik str 94-100! Żaden Unister jest nie potrzebny wyrzuć to ustrojstwo i zastosuj to co współpracuje z kotłem

Opublikowano

dzięki za zainteresowanie moją sprawą :)

odpowiadając na Twoje pytanie, po co mi Uni2....

tak zrobił mi instalator i za dużo się wtedy w to nie wgłębiałem - robię to teraz

myślę, że zamysł jest taki:

CR100 steruje kotłem i zasila sprzęgło i tutaj się ich (CR100 i kotła) rola kończy

Uni 2 steruje pracą mieszaczy, pomp, pompy cyrkulacyjnej - jest to pogodówka

z tego co rozpoznałem temat to w moim przypadku zamiast CR100+Uni2 należałoby zastosować CW400  (bo CR100 nie steruje więcej niż 1 obiegiem)

pozostałby problem z cyrkulacją ciepłej wody ale to pomińmy na razie

pytanie czy taki układ będzie lepszy? tańszy w eksploatacji?

Opublikowano

zaczynam dopiero grzać (minęły dokładnie dwa miesiące od uruchomienia kotłowni)- dom jest nowy więc tak na 100% nie odnosiłbym się do zużycia ale jest ono w okolicach 11-13 m^3 na dzień

niekoniecznie chcę zmieniać urządzenia - chcę zoptymalizować ich pracę

czy dużo ? wydaje mi się, że mogłoby być mniej :)

pytanie jakie mnie nachodzą po analizie mojego układu to:

czy kocioł nie ma za dużej mocy?

czy praca kotła w pewnym zakresie (32-42 st. C - taktowanie) zamiast w punkcie np. 35 st. C (stała praca palnika) jest lepsza dla niego? dla zużycia?

w związku z zakresową pracą kotła, również mieszacze się zamykają i otwierają ciągle a temperatura w podłogę nie idzie w kreskę tylko jest +/-2 st. C -  jest cały czas wahlowana

czy dobór dwóch praktycznie niezależnych od siebie sterowników (jeden do kotła+sprzegło a drugi do mieszaczy i pomp, obydwa to pogodówki) może być dobrym rozwiązaniem?

tak jak mówiłem, nie dyskwalifikuję jeszcze mojego instalatora oraz mojego układu grzewczego - chcę być jedynie świadomym użytkownikiem :)

Opublikowano

Ja mam przy zbliżonym metrażu kocioł14kw. Radziłbym pomieszkać a nie wyciągać wnioski (w sumie nie ma z czego). Poglądowo wrzucam ile zużywa mój kocioł na przestrzeni 3 godz. od startu z zimnej instalacji na różnych temp. Na zewnątrz było 2*C. Temp. zadana pomieszczenia 23*C.

post-61551-0-83365800-1487240245_thumb.jpg

Opublikowano

Logan dziękuję Ci za tą tabelkę - oczywiście masz rację, że nie należy wyciągać za szybko wniosków

powiedz mi jak pracuje Twój kocioł? tzn. grzeje palnik cały czas czy włącz-wyłącz?

jaką utrzymujesz temperaturę zasilania? masz grzejniki?

Opublikowano

........z tego co rozpoznałem temat to w moim przypadku zamiast CR100+Uni2 należałoby zastosować CW400  (bo CR100 nie steruje więcej niż 1 obiegiem)

pozostałby problem z cyrkulacją ciepłej wody ale to pomińmy na razie

pytanie czy taki układ będzie lepszy? tańszy w eksploatacji?

Niestety trafiłeś na "instalatora- filozofa" który zamiast tego co oferuje producent kotła zastosował jakieś wynalazki. Cały twój problem to brak komunikacji pomiędzy kotłem a obiegami grzewczymi. Tak właśnie zrób czyli zastosuj CR400 . jak zamontujesz go w pomieszczeniu to może obsługiwać jeden obieg grzewczy na drugi obieg musisz zastosować zdalne sterowanie czyli CR10  Potrzebny będzie też moduł  MZ 100 i wszystko połaczyć według zaleceń z instrukcji.. Wiem zaraz krzykniesz że to robi się drogo. Ale niestety tak wyglądają ceny urządzeń do współpracy z wiszącymi kotłami gazowymi

Opublikowano

mak dzięki za radę!

no trochę może jest w tym racji, że to filozof ale chce dobrze :)

wracając do wątku: piszesz CR400 - w katalogu junkersa widzę tylko CW400 - rozumiem, że o to Ci chodzi?

po co MZ400? - załóżmy, że nie chcę (nie mogę, bo za dużo problemów z położeniem kabla) mieć sterowania z pokoi - wystarczy regulator pogodowy i CW400 przy kotle - czy to będzie wystarczające? samo CW400?

Opublikowano

Oczywiście że masz rację że CW! Przepraszam coś mi się nie tak przycisnęło. Jak chcesz wszystko spiąć bez modułu MZ?

Opublikowano

nie mam doświadczenia co jest po co :)

myślałem że wszystko właśnie jest spięte w CW400

do czego jest dodatkowo MZ?

Opublikowano

Logan dziękuję Ci za tą tabelkę - oczywiście masz rację, że nie należy wyciągać za szybko wniosków

powiedz mi jak pracuje Twój kocioł? tzn. grzeje palnik cały czas czy włącz-wyłącz?

jaką utrzymujesz temperaturę zasilania? masz grzejniki?

Grzejniki mam Fonditala + 55m2 podłogówki. W tym sezonie mam ustawioną 50*C na kotle. Palnik chodzi cały czas od startu. Nie mam oryginalnego sterownika. Więcej w bocznym opisie.

Opublikowano

Proponuję wejść na stronę internetową producenta kotła w wybrać zakładkę pomoce projektowe, wybierz kocioł i znajdziesz wszystkie informacje łącznie ze schematami (rys 11) i jakie urządzenia trzeba zastosować,  i tam naprawdę są dobre opisy. Czytać i zastosować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.