foger Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor #51 Opublikowano 6 Lutego 2017 Ddobra wiem ze troche marudze ale czy jast sens zamieniac palnik 26kw na mniejszy skoro 26 moduluje do najnizszej mocy 6kw a palnik 15kw moduluje do 5 kw to jest 1kw roznicy zaznacze ze w przecietny dzien to jest gdy temperatura na zewnatrz wynosi 1.6s ja potrzebuje 4.5 kw tylko niewiem czy to jest z ciepla woda czy nie z gory dzieki za odpowiedz Acha instalacje mam mieszana podlogowka+grzejniki ale z przewaga grzejnikow
Patrol Opublikowano 6 Lutego 2017 #52 Opublikowano 6 Lutego 2017 Sprawność palnika to nie to samo co sprawność kotła; palenie na niskich mocach nie generuje oszczędności, bo czas pracy palnika będzie długi (brak wygaszeń); dobowe spalanie wyjdzie mniejsze przy częstej pracy na mocy nominalnej i przechodzeniu w postoje - warunek to na tyle długie przerwy, żeby nie było zbyt wielu cykli rozpaleń (ok40min postoju i 12rozpaleń jeszcze daje radę) - stąd wynika przewaga instalacji z buforami, przy których postoje są najdłuższe. Palniki o zmniejszonych mocach max mają mniejszą średnicę paleniska, sprawności czy to w wersji 15 czy 20kW muszą być podobne, zostaje tylko zakres kity ognia. W każdym razie nie widziałem jeszcze żadnych testów ukazujących różnice między palnikiem dopasowanym do nominalnej mocy kotła (lub mniejszej) nad palnikiem o większej mocy max i odpowiednio zdławionym. Skoro komuś się opłaca robić wersje 5-16, 5-20 i 6-25 kW to może nie tylko wynik działań marketingowych.
foger Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #53 Opublikowano 8 Lutego 2017 Dobrze przeliczylem jeszcze raz i wziolem z planu domu po podlogach lacznie z garazem i kotlownia 280m kubatura 710m3 Czyli kozystajac ze wzoru co znalazlem w sieci to jest 710×40=28.4 czyli 28kw A na cieplo wlasciwe raptem 16 kw o co chodzi?
MaciejS01 Opublikowano 8 Lutego 2017 #54 Opublikowano 8 Lutego 2017 A gdzie we wzorze ujęte jest ocieplenie zadana temperatura w domu położenie geograficzne domu itp bo w takim prostym ozc jak ciepło właściwe jest to już ujęte. Może inaczej czy silnik v 12 o pojemności 6 litrów będzie pracował tak efektywnie z mocą 50 KM jak silnik r3 o pojemności 1 litra. Podobnie z palnikami najefektywniej pracują przy zaprojektowanej mocy. Wysłane z mojego Q5 przy użyciu Tapatalka
Jackw64 Opublikowano 19 Lutego 2017 #55 Opublikowano 19 Lutego 2017 Witam. Robin60 możesz dać namiar na proponowany przez Ciebie kocioł ? Pozdrawiam.
Gość robin60 Opublikowano 20 Lutego 2017 #56 Opublikowano 20 Lutego 2017 Strona z kotłem post #19 zaś , pozostała część informacji na pw.
Gość robin60 Opublikowano 9 Marca 2017 #58 Opublikowano 9 Marca 2017 Witam. Wszystkich zainteresowanych kotłami Tajfun Wulkan pragnę poinformować ,iż pomimo , że kocioł przeszedł wszelkie badania a wyniki jakie osiągnął plasują go w najwyższej klasie i otrzymania stosownego certyfikatu zostało ich wyprodukowanych dosłownie kilka sztuk , to mimo to produkcja nie ruszyła. Z wiarygodnych źródeł wiadomo mi , że właściciel po zastrzeżeniu patentu próbował zlecić produkcję tych kotłów jednej z firm kotlarskich którą znam osobiście temat był już dogadany lecz z niewiadomych przyczyn wycofał się- Jak nie wiadomo o co chodzi to zapewne chodzi o pieniądze. Próbował także dogadać się z potentatem na rynku kotłów w Polsce w celu odsprzedania patentu, na początku potentat był zainteresowany , lecz także zrezygnował. Potencjalnych zainteresowanych tym kotłem proszę o przemyślane zakupy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.