sambor Opublikowano 2 Lutego 2017 #26 Opublikowano 2 Lutego 2017 Ile ma więcej wody -10l? Jakby miał ze 100 lub 200l więcej to byłby sens, a tak?
Tomek0407 Opublikowano 2 Lutego 2017 #27 Opublikowano 2 Lutego 2017 Sambor dobrze Ci radzi albo dobierz moc kociołka do zapotrzebowaniu budynku na ciepło, albo kupuj ten 25kW + bufor
foger Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #28 Opublikowano 2 Lutego 2017 Tak wogole to witam kolege sambor czyli do palnika kipi 26kw brac kocioł 15kw?zaraz sprawdze ile maja wody jeden i drugi Czyli 15kw ma 50l 20kw ma 60l 25kw ma 70l Ktory wybrac?
Tomek0407 Opublikowano 2 Lutego 2017 #29 Opublikowano 2 Lutego 2017 nie dobieraj pieca ze względu na pojemność wodną
foger Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #30 Opublikowano 2 Lutego 2017 Czyli cieplowlasciwe a pozniej dobor kotla? A i maze tak byc ze 26kw palnik w 15 kociol?
sambor Opublikowano 2 Lutego 2017 #31 Opublikowano 2 Lutego 2017 Palnik mniejszy o 1 stopień w stosunku do kotła to ok np palnik 16 w kotle 20 , ale odwrotnie to na pewno nie jest dobra rozwiązanie.
foger Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #32 Opublikowano 2 Lutego 2017 Czyli jak mam palnik 26kw to kociol 25kw plus bufor dobrze rozumiem?
Tomek0407 Opublikowano 2 Lutego 2017 #33 Opublikowano 2 Lutego 2017 Przecież Ci wcześniej napisałem, że w oprogramowaniu ten palnik, który masz kupiony możesz ograniczyć w mocy maksymalnej na której bedzie pracował nawet do 6 kW. Więc jak kupisz kocioł 15 kW to w sterowniku od razu ogranicz mu moc do niższej lub równej maksymalnie mocy kotła (chociaż lepiej jak trochę mniej). Wymiennik musi móc odebrać ciepło wytwarzane przez palnik. Tylko jeden szczegół, o którym musisz pamiętać, to czy wymiary tego palnika pozwolą Ci go zamontować w mniejszym kotle?
Tomek0407 Opublikowano 2 Lutego 2017 #34 Opublikowano 2 Lutego 2017 lub bufor i wtedy się nie przejmujesz - tylko to wychodzi drożej. Koszt zakupu bufora , układ ładujący do bufora, moduł rozszerzający umożliwiający sterowanie ładowaniem bufora itp.
Tomek0407 Opublikowano 2 Lutego 2017 #35 Opublikowano 2 Lutego 2017 A przypuszczam, że nie będzie z tym problemu KIPI w zestawie ma flansze łączeniową, którą można zwiększać odległość palnika od ścianek kotła. Zawsze można zadzwonic do producenta i przed podjęciem decyzji upewnić się, czyż nie? Dzwoniłem dzisiaj do producenta palnika z pytaniem na jakich kotłach polecają montaż i dostałem informację, że właśnie na tych lumo bardzo dużo montażów mają i ogólnie je polecają.
foger Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #36 Opublikowano 3 Lutego 2017 Tomek0407 a ten pomysł z wlożeniem palnika 26 kw w kocioł 15 to twój czy kogoś innego? Bo tak sie sklada że dzwoniłem dzisiaj do kipi i serwisant proponuje podobnie tylko palnik 26 do 20 kotla i też poleca lumo A kolega Sambor pisze coś innego cytuje: Palnik mniejszy o 1 stopień w stosunku do kotła to ok np palnik 16 w kotle 20 , ale odwrotnie to na pewno nie jest dobra rozwiązanie. Na cieplewłaściwym wyszlo mi 13kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)
Tomek0407 Opublikowano 3 Lutego 2017 #37 Opublikowano 3 Lutego 2017 O ile pamiętam na początku pisałeś, że masz zakupiony palnik 26kW i moje (nasze ) podpowiedzi dla Ciebie służą do optymalnego rozwiązania Twojego problemu. Czyli masz palnik 26kW możesz go wmontować w kocioł o mocy pow. 26kW - będziesz miał to przewymiarowane, jak na Twoje potrzeby, przypuszczam, że kocioł też w tych mocach jest droższy od kociołka o mniejszej mocy. Możesz też do tego kotła większego dokupić bufor i nie martwisz się przewymiarowaniem. Układ kocioł+palnik grzeje na maksa (26kW), bufor (ja tak mam) odbiera nadwyżkę ciepła, potem po wygaszeniu palnika, z bufora jest dystrybucja ciepła na dom. Tylko podkreślam, że w tym układzie wyjdzie drożej. Bufor +koszt większego mocowo kotła. Lub kupujesz kocioł o mocy zbliżonej do Twojego zapotrzebowania na ciepło. Musisz tylko sprawdzić czy mechanicznie jest to możliwe do zrobienia by zamontować w nim palnik 26kW, a górną wartość mocy palnika dostosowujesz do mocy kotła. I wszystko w temacie. Wybór należy do Ciebie
Tomek0407 Opublikowano 3 Lutego 2017 #38 Opublikowano 3 Lutego 2017 Poza tym próbuje podpowiedzieć Ci jak najlepiej i nie rozumiem tego pytania czy to mój pomysł czy kogoś innego.
foger Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #39 Opublikowano 3 Lutego 2017 Wiem ze probujecie mi pomoc jaki koszt takiego bufora mniej wiecej
Tomek0407 Opublikowano 3 Lutego 2017 #40 Opublikowano 3 Lutego 2017 To zależy od Ciebie, jakie masz warunki w kotłowni, itp. Polecam wpisać w wyszukiwarkę hasło "bufor cena".
Gość robin60 Opublikowano 3 Lutego 2017 #42 Opublikowano 3 Lutego 2017 Proponuję Ci kolego sprzedać ten palnik bo zabrniesz z kosztami bardzo wysoko i kupić sobie palnik 5-16 , 5-20 max Kw , skoro Ci wyszło ozz 13 kw a ktoś na pewno odkupi od Ciebie ten palnik i po problemie.
foger Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #43 Opublikowano 3 Lutego 2017 No wlasnie mam mozliwosc go oddac a chcialbym kipi,tylko ze te mniejsze to chyba niezbyt udane konstrukcje cos tam z powietrzem i modulacja chyba
Gość robin60 Opublikowano 3 Lutego 2017 #44 Opublikowano 3 Lutego 2017 Konstrukcje takie same- modulacje takie same- materiał wykonania taki sam jak 26 kw, Bez obaw , A z powietrzem były problemy ale z komorami ceramicznymi z których się wycofano ale były poddane badaniom. Nie ma ich. Jak masz takową możliwość to się nie zastanawiaj
foger Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #45 Opublikowano 4 Lutego 2017 Czyli brac 20kw czy 15kw oczywiscie z kotlem tej samej mocy? Zastanawiam sie nad 20kw ale on tez by chodzil w przecietny dzien przy temperaturze 1,6s c na 1/4 mocy a to chyba zle
Tomek0407 Opublikowano 4 Lutego 2017 #46 Opublikowano 4 Lutego 2017 Kocioł służy tylko do odebrania ciepła wytworzonego przez palnik. To palnik będzie pracował na niskich mocach, a nie kocioł.
foger Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #47 Opublikowano 4 Lutego 2017 No wlasnie mi chodzi o palnik czy to dobrze jak bedzie dzialal na 1/4 mocy?
Tomek0407 Opublikowano 4 Lutego 2017 #48 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak wyszło Ci na ciepłowłaściwe zapotrzebowanie 13kW to na tej mocy max będzie pracował w największe mrozy. Poza tym okresem na mniejszych mocach. Mam wrażenie, że nie czytałeś instrukcji tego palnika. Możesz mu ograniczyć prace na maksymalnej mocy np. do 13kW jak będzie za dużo to możesz zawsze obniżyć lub podwyższyć max moc palnika (oczywiście nie przekraczając mocy kotła). Palnik u Ciebie jak nie będziesz miał bufora to będzie pracował w trybie modulacji. Minimalna moc tego palnika to 6kW.
foger Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #49 Opublikowano 4 Lutego 2017 Ale czy na tych niskich mocach spalanie nie zwiekszy sie
Tomek0407 Opublikowano 4 Lutego 2017 #50 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zwiększenie mocy powoduje zwiększenie dawki paliwa podawanego na palnik, zmniejszenie mocy palnika zmniejszenie ilości paliwa podanego na palnik - przy tej samej wydajności podajnika i innych ustalonych parametrów, kaloryczności, czasu pracy i przerwy- chyba logiczne. U mnie przy pracy na mocy w całym czasie 26kW to strumień paliwa podawanego wynosi 4,8kg/h, wydajność podajnika to 1475g/h - zmierzone przy tym rodzaju pelletu. Więc zmniejszenie mocy powoduje zmniejszenie ilości paliwa podawanego przez podajnik w ciągu godziny więc chyba spalanie nie zwiększy się ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.