Juszczaczek1 Opublikowano 31 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam mam pytanie czy da się coś zrobić żeby podłogowka wszędzie grzała równo, u mnie obieg podlogowki wygląda tak z pieca biegnie rura do rozdzielacza na tej rurze znajduję się pompka podłączona pod sterownik pieca. Na powrocie zaraz przy rozdzielaczy jest założona głowica termostatyczną z kapilara, kapilara odczytuje temp z powrotu tak samo jak sterownik. Sterownik ustawiony jest w zakresie od 32stopni do 34 , czy taki układ ma szanse działać prawidłowo , co można zmienić nie dużym nakładem finansowym aby było dobrze, powierzchnia podlogowki około 50 M2 na rozdzielaczy 4 obwody
kiminero Opublikowano 31 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2017 To jakaś wariacja na temat. Wrzuć foto szafki z tym termostatem z kapilarą. To raczej nie będzie równo grzać, bo kapilara bada powrót zbiorczy i jest ślepa na temperatury powrotów z osobna. Może być tam jedna krótka pętla, która hula na max i podgrzewa zimne powroty reszty. To prowadzi do zbyt wczesnego zamykania się zaworu zanim chłodniejsze pomieszczenia zdążą się podgrzać. Spróbuj ograniczyć przepływ pętli, które się rozgrzewają najszybciej i są najkrótsze.
Juszczaczek1 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Stycznia 2017 To że wariacja to wiem ale czy to tak ma być jak jest czy może trzeba pozmieniać temperatury
kiminero Opublikowano 31 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Przepływów nie da rady zmienić? Komóra w rękę i foto zrób, bo ja nie wiem co ty tam masz za możliwości do regulacji przepływu. Jak to "normalny" rozdzielacz podłogowy to są przepływomierze. Wyreguluj przepływy by wskazania były zbliżone.
MikiQ Opublikowano 1 Lutego 2017 #6 Opublikowano 1 Lutego 2017 To nie jest rozdzielacz do podlógowki tylko do grzejnikow. Ja bym go wymienił na taki z rotametrami a do regulacji temperatury wody zasilajacej zamontowałam zawór 3d. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.