alhaz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #26 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Czyli jakbym np. stwierdził, że dwa pokoje na górze są nie używane to mogę zakręcić 4 obiegi które są do nich przypisane używając tego pokrętła poniżej? I wtedy zwiększy się przepływ na pozostałych? A jeśli bym miał pompę na automacie to np. po takim "zakręceniu 2 pokoi" pompa automatycznie zwolni obroty?
kiminero Opublikowano 29 Stycznia 2017 #27 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Tak, ale to nie jest pompa z pełną funkcją autoadapt i jej zakres jest "ręcznie" zdefiniowany na pewien wycinek zakresu regulacji. Pełna adaptacja to tylko Wilo Pico Stratos. Możesz skorzystać z lewej strony nastaw ustawiając je tak, by przepływy były odpowiednie. Wtedy po "wycięciu" kilku pętli powinna zwolnić. Zamykanie pętli wykonuj zaworami powrotu. Jak będziesz zakręcał rotametry, to "zgubisz" nastawy raz wyregulowane.
alhaz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor #28 Opublikowano 29 Stycznia 2017 No szkoda, że nie miałem takiej wiedzy jak mi robili to ogrzewanie :( Może wtedy bym tych instalatorów trochę lepiej przypilnował i pompa by była lepsza. No to zostawiam całość do jutra, niech się "wygrzeje" i wtedy ustawie na auto, tak żeby przepływy nie spadły i dalej już będę regulował tymi zaworami powrotu poniżej rotametrów. Jeszcze raz dzięki za rady, dużo mi pomogły.
orzech1976 Opublikowano 29 Stycznia 2017 #29 Opublikowano 29 Stycznia 2017 A możesz zrobić zdjęcie pompy siłownik trochę z dalszej odległości żeby można było zobaczyć armaturę i podłączenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.