ameno25 Opublikowano 1 Lutego 2017 #51 Opublikowano 1 Lutego 2017 Istotną role odegra też czystość wymiennika
Cha3k Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #53 Opublikowano 2 Lutego 2017 Mam jeszcze jedno pytanie. Wydaje mi się ze ekogroszek powinien spalać się całą retortą. Niestety po korekcjach powietrza i mocy pieca w tym modelu nie widzę różnicy. Zasadniczo przyczyną może być mała przerwa pomiędzy retortą a blachą obudowy z lewej strony gdzie następuję spiętrzenie popiołu.proszę o komentarz. Zdjęcie mniej więcej to obrazuje.
ameno25 Opublikowano 2 Lutego 2017 #54 Opublikowano 2 Lutego 2017 Kolego na palniku masz spieki , a po prawej stronie rośnie kalafior , zmień ustawienia
Cha3k Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor #55 Opublikowano 2 Lutego 2017 zwiększyć ilość podawanego eko.? czy raczej to jest temat powietrza ?
ameno25 Opublikowano 2 Lutego 2017 #56 Opublikowano 2 Lutego 2017 Patrząc na zdjęcie płomień wygląda jak w kuźni , nie jestem expertem w spalaniu , ale osobiście zdejmowałbym na mocy dmuchawy , podając więcej groszku zwiększysz moc .
ŚwMikołaj Opublikowano 2 Lutego 2017 #57 Opublikowano 2 Lutego 2017 Patrząc na zdjęcie płomień wygląda jak w kuźni , nie jestem expertem w spalaniu , ale osobiście zdejmowałbym na mocy dmuchawy , podając więcej groszku zwiększysz moc . Nie no - A kto jest głównym expertem forum esterownik.pl jak nie ty :D :D :D
SLAWKOY Opublikowano 5 Lutego 2017 #58 Opublikowano 5 Lutego 2017 można to sprawdzić patrząc na temp. spalin co to za kocioł że w warunkach gwarancji ma wpisaną tak niską temp. powrotu ? Kociło to Komfort Eko 20kW . Serwisant mówił żeby trzymać ochronę powrotu załączoną z temperaturą min. 35 C. Jak widac na załączonych zdjęciach piec sam utrzymuje ją wyższą : Trzeba jescze dodac że temperatura: - na parterze, przy podłogówce to 18 - 19C - na pietrze , przy grzejnikach zadana to 15 C a sam podbija ją do prawie 20C ( chyba parter grzeje ) W DOMU JESZCZE NIE MIESZKAMY , WYKAŃCZAMY ŚRODEK.
ameno25 Opublikowano 5 Lutego 2017 #59 Opublikowano 5 Lutego 2017 W DTR Twojego kotła producent podaje minimalną temp. wody powracającej do kotła 50* . Nie wiem czym masz realizowana ochronę powrotu , możliwe że przez zawór 4D i dlatego serwisant spisał 35* aby przy 60* zadanej na kotle starczyło ciepłej wody za zaworem , bo jakby wpisał 50* tak jak w DTR to już za zaworem nie starczyło by Ci aby było to 28* zadanej . Jeśli nie chcesz mieć u góry wyższej temp jak 15* to porostu pozakręcaj grzejniki :)
dejfit Opublikowano 7 Lutego 2017 #60 Opublikowano 7 Lutego 2017 można to sprawdzić patrząc na temp. spalin No i co chcesz wnioskować o tej temperaturze spalin? Ja się pytam jak ten wzrost sprawności, o którym piszesz zmierzyć obiektywie albo chociaż o zmienne objaśniające do modelu.
kucharz214 Opublikowano 7 Lutego 2017 #61 Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja testowałem teraz obniżoną temp powrotu. Powiem szczerze różnicy w spalaniu nie zauważyłem. Może co do temp. Spalin to racja jednak była niższa niż jak powrót był cieplejszy. Natomiast wykres prowadzenia kotła zmienił się w górki pagórki. Kocioł nawet na małej mocy przechodził w podtrzymanie. Może być to jeszcze spowodowane tym ze instalacja nie ma łagodnych zmian. Tylko jak termostat pusci grzejnik to idzie pełna mocą z kotła. W każdym bądź razie zmieniłem temp. powrotu znowu na wysoką.
Cha3k Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor #62 Opublikowano 8 Lutego 2017 Mam takie pytanie... Bo zauważyłem bardzo dużą różnice w pracy kotła w przypadku zwiększenia na np. 4 bieg pompy która ogrzewa podłogówkę. I teraz moje pytanie- jak dobrać zawór ATM bo nie wiem czy w moim przypadku nie jest za duży w stosunku do pieca ,kvs 3,2 kubiki na godzinę. (ATM 761). Pompka po zmianie wartości na 4 bieg pokazuje przez moment 6m podnoszenia, następnie 40 wat zużycia co wydaję mi się, że w przypadku gdy kotłownia jest w piwnicy a podłogówki na parterze i piętrze to minimum 3 bieg musze ustawić... Poproszę o jakieś sugestie. kucharz214- no i to jest ta różnica że mi piec nie przechodzi w stan podtrzymania ...
ameno25 Opublikowano 19 Lutego 2017 #63 Opublikowano 19 Lutego 2017 No i co chcesz wnioskować o tej temperaturze spalin? Ja się pytam jak ten wzrost sprawności, o którym piszesz zmierzyć obiektywie albo chociaż o zmienne objaśniające do modelu. poczytaj sobie o wymianie ciepła , dowiedz sie na jakiej zasadzie działa kocioł kondensacyjny . Pozdrawiam i mniej jadu , ja kocze tym wpisem dyskusje z Tobą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.