Gość Digitrax Opublikowano 5 Lutego 2017 #26 Opublikowano 5 Lutego 2017 Podłogówka to nie grzejnik, który zagrzeje Ci się w godzinę. Tu jest duża bezwładność, wygrzewanie instalacji potrwa kilka dni aby w pomieszczeniach podnieść temperaturę do wymaganej. Pompa podłogówki niechaj pracuje stale ale ustaw mniejsza temperaturę obiegu OP. 25 wystarczy.
Maciek92 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #27 Opublikowano 5 Lutego 2017 Digitrax, tak, tak, dobrze o tym wiem, gorzej z moja druga polowka - szczegolnie biorac pod uwage, ze zwykle zostawiam ja sama z budowa na oku na 2-3 tygodnie i musze wszystko tlumaczyc przez telefon :-)). Sambor, roger that. Podniose to dzisiaj. Walka ze sterowaniem bedzie trwala nadal dzisiejszego wieczoru.
Patrol Opublikowano 5 Lutego 2017 #28 Opublikowano 5 Lutego 2017 jeśli postoje są krótkie to trzeba zwiększyć H1 i H2 w modulacji i/lub ograniczyć moc max, co oszczędzi zbędnych wygaszeń, po wygrzaniu będzie już lepiej; a algorytm fuzzy logic działa na zasadzie: 100%mocy do czasu osiągnięcia temp.zadanej, a potem zaczyna się modulowanie i dopiero po przebiciu zadanej o 5C przechodzi do wygaszania.
Maciek92 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor #29 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zauwazylem to. Przy Fuzzy Logic i bardzo zle spietej automatyce kociol wciagal pelny zbiornik w dobe. W dwustanie nawet bez mieszania w ustawieniach dziala to zdecydowanie oszczedniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.