Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Z Płaszczem

trykpatryk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum.

Mam pewien problem posiadam kominek z płaszczem wodnym 12 kw 57 ltr płaszcza. ogrzewam nim 80 m2 podłogówki.i bojler 100ltr.podłogówki jest 450 m każda pętla ma max 80 m

problem mam z podłogówka taki że tak jakby nie miała sił pchać tej wody i tak sie zastanawiam dlaczego, odpowitrzone mam wszystkie pętle i mam wrażenie a nawet jestem pewny że wszystkie pętle grzeja mi do połowy a wiem to z tąd bo sam je układałem każda z pętli ma 20-23 st. mam tylko jedna pompkę na powrocie do kominka.

rozdzielacz mam goły i tak sie zastanawiam czy nie dać pompki i by było po problemie.

Dodam iż każdą pętle przelewałem tak że leciała mi ciepła woda z powrotu a jak wpinałem do rozdzielacza to dupa dwie minuty i zimna

post-71478-0-72225300-1483910379_thumb.jpgpost-71478-0-09932300-1483910795_thumb.jpg  pozdrawiam i proszę o pomoc.

Opublikowano

Albo idzie za mała temperatura na podłogę i podłoga jeszcze nie wygrzana albo pompka nie daje rady. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że pompa powinna być na zasilaniu a nie na powrocie

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

Rotarometry mają zero na górze.

Zasilanie na dolną belkę.

Miałem rotarometry na powrocie ale wtedy one nawet nie drgeły.

Opublikowano

No to zależy jak jest ustawie ale ma tak mniej więcej 3-4. Tak mam otwarte zawory na powrocie

Opublikowano

Przepływy powinny być do 2,5,,a przy twoich ustawieniach to kominek nie wyrabia.

Ponadto podłogę się grzeje kilka dni non stop - a ty tak palisz?

Opublikowano

Grzeje 12h czasami 25h. Ale to nie jest logiczne jak ma być za słaby jak w płaszczu ma 57l a i samej podłogówce jest może 70l

Opublikowano

Te 80m2 to prawie 6m3 betonu a waga ok 15-17t i to trzeba ogrzać, ta woda to pryszcz

ona służy tylko jako nośnik energii cieplnej.

A jeszcze są mrozy, więc ciepło jest oddawane na zewnątrz.

Opublikowano

Wylewki mam 5cm bo to strop drewniany a pod rurkami sam robiłem izolacje z styrobeton. Ale jest już opcja dzwoniłem do hydraulika i jutro jadę po pompkę na powrót z podłogówki dac i zobaczymy jaki będzie efekt.

Opublikowano

Problem rozwiązany, pompka na powrocie z pdłogówki

Opublikowano

I jeszcze jedno mam pytanie jak mam zamontować zawór trójdrożny żeby podnieść temperaturę powrotu.

post-71478-0-37727900-1484680715_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.