Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Instalacją Co Niska Temperatura Powrotu

Emde

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Mam kłopot z intalacją z którą zmagam się chyba od 3 miesięcy.

Instalacja ma 5 lat i nigdy wcześniej nie miałem z nią tego typu problemów. Działała bez zarzutów.

Kocioł Ogniwo obieg otwarty, instalacja CO obieg zamknięty, płytowy wymiennik ciepła. 

Problema polega na tym że temperatura powrotu jest niższa od temperatury zasilania o około 12 stopni. We wcześniejszym okresach grzewczych róznica wynosiła około 5 stopni. 

I tu pojawiają się problemy bo mając na piecu 53 stponie nie jestem w stanie nagrzać wody w zasobniku CWU gdzie temperatura zadana jest 45 stopni.

Spowodowane jest to zbyt niską temperaturą powrotu. 

Wogóle mam wrażenie że coś działa nie tak bo na przykład bo wykąpaniu się i zużyciu części ciepłej wody z zasobnika CWU momentalnie temperatura grzejników się obniża wcześniej tego nie zaobserwowałem.

W grzejniku który jest najwyżej codziennie odpowietrzam i jest powietrze, czy te problemy mogą być spowodowane zapowietrzoną instalacją ?

Pompa za piecem na obiegu otwartym wymieniona, wymiennik płytowy wyczyszczony.  Wszystko pracuję tylko nie zupełnie sprawnie. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Po podniesieniu temperatury do 65 stopni powrót doszedł do 45 stopni i podgrzał wodę w bojlerze. 20 stopni różnicy między zasilaniem i powrotem to zdecydowanie za dużo na moją instalację. Dodam że rura za piecem tak gorąca że nie można jeje dotknąć a grzejniki ciepłe ale nie gorące normalnie można na nich trzymać rękę. Przez co dom jest niedogrzany. 

Z ciekawości odłączyłem dziś pompę od obiegu podłogówki i grzejniki pięknie zrobiły się gorące a róznica między powrotem a zasilaniem wynosiła ledwie 7 stopni. 

Po włączniu podłogówki znów różnica 20 stopni grzejniki letnie, woda w bojlerze ledwie się pogrzewa temperatura na kotle 65 stopni coś tu nie gra, ale ja już nie mam pojęcia co. 

Tak jak pisałem wcześniej przez ostatnie 4 sezony grzewcze nie było problemu z instalacją i nigdy nie musiałem utrzymywać takich temperatur na kotle no chyba że było -25 stopni na zewnątrz.

Dla zainteresowanych mogę podać link do zdalnego dstępu mojego kociołka Ogniwo na sterowniku Ecoal.

Opublikowano

Zamiast zadawać zagadki narysuj schemat. Poza tym dwadzieścia stopni różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem to nic nadzwyczajnego. Dla kotła na paliwo stałe to bardziej norma niż coś niezwykłego, szczególnie teraz jak na zewnątrz jest dość zimno i mamy dość duże zapotrzebowania ze strony budynku. Z opisu wynika że jest jakiś problem z podłączeniem podłogówki ale bez schematu nie da się nic konkretnego powiedzieć.

Opublikowano

Problem polega na tym że użytkuję tą instalację od 4 lat i wcześniej tego nie było nawet przy niskich temperaturach na zewnątrz. 

Opublikowano

Pochodziłem trochę i mam wrażenie że na jednym obiegu jest zimniejsza podłoga. Przepływy na rozdzielaczu wyrównane.

Zasilania:ciepłe na wszystkich obiegach raczej tak samo (na dotyk) powroty: mniejsze obiegi ciepłe,  na obiegu gdzie mam wrażenie że podłoga jest chłodniejsza powró raczej zimny napewno zimniejszy niż na tych krótkich obiegach. 

Opublikowano

Chyba jednak delta 20st to dużo,ja mam 2-4

Jak jest 2o C różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem to znaczy że nic ciepła nie odbiera. Schłodzenie na grzejnikach jest przyjmowane na min poziomie 10o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.