Emde Opublikowano 7 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam Wszystkich Mam kłopot z intalacją z którą zmagam się chyba od 3 miesięcy. Instalacja ma 5 lat i nigdy wcześniej nie miałem z nią tego typu problemów. Działała bez zarzutów. Kocioł Ogniwo obieg otwarty, instalacja CO obieg zamknięty, płytowy wymiennik ciepła. Problema polega na tym że temperatura powrotu jest niższa od temperatury zasilania o około 12 stopni. We wcześniejszym okresach grzewczych róznica wynosiła około 5 stopni. I tu pojawiają się problemy bo mając na piecu 53 stponie nie jestem w stanie nagrzać wody w zasobniku CWU gdzie temperatura zadana jest 45 stopni. Spowodowane jest to zbyt niską temperaturą powrotu. Wogóle mam wrażenie że coś działa nie tak bo na przykład bo wykąpaniu się i zużyciu części ciepłej wody z zasobnika CWU momentalnie temperatura grzejników się obniża wcześniej tego nie zaobserwowałem. W grzejniku który jest najwyżej codziennie odpowietrzam i jest powietrze, czy te problemy mogą być spowodowane zapowietrzoną instalacją ? Pompa za piecem na obiegu otwartym wymieniona, wymiennik płytowy wyczyszczony. Wszystko pracuję tylko nie zupełnie sprawnie. Proszę o pomoc.
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2017 To trzeba podnieść temp na kotle, przedtem było cieplej to 53C wystarczały, teraz potrzeba więcej tych stopni na kotle
Emde Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Po podniesieniu temperatury do 65 stopni powrót doszedł do 45 stopni i podgrzał wodę w bojlerze. 20 stopni różnicy między zasilaniem i powrotem to zdecydowanie za dużo na moją instalację. Dodam że rura za piecem tak gorąca że nie można jeje dotknąć a grzejniki ciepłe ale nie gorące normalnie można na nich trzymać rękę. Przez co dom jest niedogrzany. Z ciekawości odłączyłem dziś pompę od obiegu podłogówki i grzejniki pięknie zrobiły się gorące a róznica między powrotem a zasilaniem wynosiła ledwie 7 stopni. Po włączniu podłogówki znów różnica 20 stopni grzejniki letnie, woda w bojlerze ledwie się pogrzewa temperatura na kotle 65 stopni coś tu nie gra, ale ja już nie mam pojęcia co. Tak jak pisałem wcześniej przez ostatnie 4 sezony grzewcze nie było problemu z instalacją i nigdy nie musiałem utrzymywać takich temperatur na kotle no chyba że było -25 stopni na zewnątrz. Dla zainteresowanych mogę podać link do zdalnego dstępu mojego kociołka Ogniwo na sterowniku Ecoal.
Gość mak Opublikowano 8 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zamiast zadawać zagadki narysuj schemat. Poza tym dwadzieścia stopni różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem to nic nadzwyczajnego. Dla kotła na paliwo stałe to bardziej norma niż coś niezwykłego, szczególnie teraz jak na zewnątrz jest dość zimno i mamy dość duże zapotrzebowania ze strony budynku. Z opisu wynika że jest jakiś problem z podłączeniem podłogówki ale bez schematu nie da się nic konkretnego powiedzieć.
konopka Opublikowano 8 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Chyba jednak delta 20st to dużo,ja mam 2-4
Emde Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Problem polega na tym że użytkuję tą instalację od 4 lat i wcześniej tego nie było nawet przy niskich temperaturach na zewnątrz.
konopka Opublikowano 8 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Czy podłogówka grzeje prawidłowo?
Emde Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Pochodziłem trochę i mam wrażenie że na jednym obiegu jest zimniejsza podłoga. Przepływy na rozdzielaczu wyrównane. Zasilania:ciepłe na wszystkich obiegach raczej tak samo (na dotyk) powroty: mniejsze obiegi ciepłe, na obiegu gdzie mam wrażenie że podłoga jest chłodniejsza powró raczej zimny napewno zimniejszy niż na tych krótkich obiegach.
marwol Opublikowano 8 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zwiększ przepływ rotametrem tam gdzie zimno.
Gość mak Opublikowano 9 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Chyba jednak delta 20st to dużo,ja mam 2-4 Jak jest 2o C różnicy pomiędzy zasilaniem a powrotem to znaczy że nic ciepła nie odbiera. Schłodzenie na grzejnikach jest przyjmowane na min poziomie 10o C
konopka Opublikowano 9 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Uzyskałem to dzięki pompie kotłowej i zaworowi 4d.Pompa kotłowa dodatkowo grzeje cwu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.