Sebastianp17 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam聽Mam pytanie czy jest kto艣 w stanie pom贸c ustawi膰 piec z podajnikiem do paliwa pelletu do kot艂a 20kw piec ustawiany na 60stopni zaw贸r 4d ustawiony na pozycji 4 kocio艂 posiadam聽KEMPES 20KW JR-A聽
Sebastianp17 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor #2 Opublikowano 7 Stycznia 2017 czy jest kto艣聽w stanie pom贸c w ustawieniach kot艂a ?
kiminero Opublikowano 7 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Sk膮po informacji poda艂e艣. Nawet tw贸j problem jest zagadk膮. Je艣li si臋 spodziewasz info w rodzaju: X sekund podawania, Y sekund pauzy i Z procent powietrza i b臋dzie cacy, to si臋 chyba nie doczekasz. 聽 Tw贸j kocio艂 ma niewiele cech, kt贸re pozwoli艂yby go uzna膰 za kocio艂 pelletowy. Palenie tym paliwem mo偶e si臋 okaza膰 nieekonomiczne, cho膰 je艣li producent pozwala pali膰 pelletem, to pisz/dzwo艅 do niego po nastawy wst臋pne. P贸藕niej korekta jak potrzeba, ale od czego艣 trzeba wyj艣膰. 聽 Palisz teraz pelletem?
Sebastianp17 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 7 Stycznia 2017 tak pale teraz pelletem i prostu piec w tej chwili jest ustawiony na temperatur臋 70 zaw贸r 4d na pozycji budynek ma 170m ijest do艣膰 dobrze ocieplony i聽mam taki problem 偶e piec osi膮gnie temperatur臋 oko艂o 74c i p贸藕niej spada do 68 piec si臋 w艂acza i聽jest taki problem 偶e聽temperatura spada do 62c piec pracuje jakie艣聽聽10-15 minut w ci膮gu 8godzin spali艂em pelletu 30kg mam teraz ustawiony na sekund podawania,聽20 przerwa w podawaniu 30 sekund nadmuch 5 bieg
kiminero Opublikowano 7 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Spala si臋 ten pellet w ca艂o艣ci? Jaki popi贸艂? 聽 Wrzu膰 jakie艣 foto p艂omienia w trybie pracy albo kr贸tki filmik. Na "艣lepo" ci臋偶ko cokolwiek napisa膰. Du偶o podajesz, prawie p贸艂 na p贸艂. 聽 Dlaczego nie w臋giel? To jest paliwo podstawowe dla tego kot艂a.
Sebastianp17 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Z pocz膮tku pellet si臋 nie spala艂 tak do ko艅ca w popielniku zosta艂y nie dopalone kawa艂ki pelletu ale zmieni艂em troch臋 ustawiania kot艂a na 聽 nadmuch bieg 5 聽 czas podawania 15sekud 聽 przerwa miedzy podawaniem 30sekud 聽 Efekt by艂 taki 偶e posz艂o mniej pelletu i i si臋 dopala lepiej dzi艣 wsypa艂em oko艂o 30kb pelletu i ustawi艂em kocio艂 聽 nadmuch bieg 5 聽 czas podawania 10sekut 聽 聽 przerwa mi臋dzy podawaniem 30sekud 聽 聽 I zawa偶y艂em 偶e przy sapaniu w komorze kot艂a nie ma dymu jeszcze si臋 zastanawiam zmieni膰 nadmuch troch臋 wi臋cej ale nie wiem czy jest sens czy do pelletu powinien by膰 jak najmniejszy nadmuch mam mo偶liwo艣膰 ustawienia nadmuch do 12 biegu 聽 czemu nie pale eko-groszkiem bo kupowa艂em za 900z 1tone polski 艂 25kg starcza艂o na 24gdzony czyli nie du偶o sz艂o ale popi贸艂 by艂o sporo oko艂o p贸艂 聽wiadra 15l 聽wiem 偶e pelletem jest dro偶ej par臋 niby procent ale nie mam popio艂u i wk艂ad kominowy d艂u偶ej wytrzyma
Sebastianp17 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 10 Stycznia 2017 spala si臋 dobrze ile si臋 spali艂o teraz nie wiem wsypa艂em聽 tylko 30kg i zobacz臋 ile si臋聽spali ale spala si臋 dobrze teraz pellet nie ma popio艂u jak na razie min臋艂o 6godzin od rozpalenia tylko jedna jest problem nie wiem czy tak ma by膰 jaka spadnie do 68c piec si臋 w艂膮cz膮 ale mimo to temperatura spada do 62c-63c
Sebastianp17 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Teraz piec ustawi艂em tak 聽 nadmuch 5bieg 聽 czas podania 15sekud 聽 przerwa mi臋dzy podawaniem 30sekund 聽 聽 bo na ustawieniach trzecich by艂em przed chwil膮 w kot艂owni i do艣膰 spora posz艂o pelletu dobre z 15kg :(聽
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.