Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba Do Timona120777 I Innych O Poradę W Ustawieniach

Haki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie w 2017 roku ...

To mój 1 temat i mam do kolegów - którzy mają większe doświadczenie ode mnie w temacie ustawienia pieców-pytanie.

Forum to czytam już od dwóch lat regularnie.

Przewaliłem czytając większość ze 134 stron nt ustawień i problemów z kociołkami u ludzi.. więc idąc po rozum do głowy na początku opiszę dom w jakim mieszkam bo koledzy często o to pytają ;)

Dom z roku 98/2000

Pustak żużlowy 30cm + ściany 10cm styro + tynk

180m kwadratowych całość --  parter + piętro użytkowe  ( bez piwnicy i garażu )

Podłogi na dole - 5cm styro + wylewka

Piętro - podłogi w panelach + standardowa wylewka  ( miedzy parterem a piętrem = jest przestrzeń  nie ma drzwi etc )

Strop ( strych )  - wylewka + 25cm wełny + płyta osb na całości

Dach - blacho dachówka , na skosach 25cm wełny + folia  ( wszystko GULFIBER )

3 lata temu robiłem podbitkę ... deski a pod spód wełna 15cm

Wnętrze - 13 grzejników Stelrad-a

Okien :

Salon 2sz w tym jedno 3m szerokości

Kuchnia - 2 szt

Łazienka -1 szt

Kotłownia  - 1szt

Garderoba na dole 1szt

Pokoje na pół pietrze = 2sztuki

Wyżej - łazienka i sypialnia - okna dachowe

Pokój 1 okno

Kuchnia - 1 okno

( 100% plastiki ) w tym 80% montowanych w ciągu ostatnich 2-3 lat  bo stare parowały wewnątrz  etc ....

Kotłownia = około 10-12m kwadratowych

Panuje w niej temperatura około 30-32 stopni :)  szybko pranie schnie i było tak zawsze od kiedy mamy piec na eko

Przygoda z groszkiem zaczęła się w 2008 roku i generalnie nigdy nie było większych problemów z kotłem ... ot parę zerwanych zawleczek ... lub wygaśnięcie

W roku 2015 nastąpiła mała modernizacja kotłowni ( dołożona i zmienione pompy )

Dołożony sterownik pomp = AURATON S14

Nie mam zaworu 3 oraz 4D

Posiadamy wymiennik płytowy

Temperatura zadana 50stopni - pewnie zaraz nie którzy z kolegów napiszą - za mało !!  rdza , skropliny  itp

Powiem tak - jest 50 bo z grzejnikami na których są termostaty  a grzejników jest 13 sztuk i są ustawione między 2a3  w domu jest 20-21 stopni ... więc mocniej nie grzeję.

Mogę wysłać fotki  kotłowni bo takowe porobiłem  ( z chęcią usłyszę i przeczytam rady ) co jest np wg was nie TAK

Od 2 lat palimy czeskim groszkiem o parametrach jak w fotce

Od początku prowadzę tabelki z ustawieniami pieca  , tj co i kiedy zmieniam oraz jakie rezultaty to przynosi ///

Piec to PLESZEW  - KW-GR 40/P

PAL-EKO

Powierzchnia grzewcza 2,6m

Sterownik = TANGO NEGRO

Nigdy nie tykałem palnika ( choć wiem ,że powinienem go uszczelnić --- choć przy obecnych -12 , -15 nie chcę wygaszać  i proszę byście to zrozumieli koledzy )  zajmę się tym na wiosnę ....

Komin zbudowany z cegieł przekrój 25x40 lub 30x35cm  - wysokość 9,5-10m

Czopuch od pieca do komina ma około 1,5 długości ... i wykonany został z blachy 5mm ( którą załatwiłem w elektrociepłowni )

Termometr leżący na nim wskazuje temperatury z przedziału 65-85 stopni ... wewnątrz jest o wiele cieplej ;)

Dobra === za dużo już tego

USTAWIENIA PIECA

PrA = podawanie 33s

PaU = przerwa 92s

CdP = czas w podtrzymaniu 12min

PpO = podawanie w podtrzymaniu 2

CoC = praca dmuchawy w podtrzymaniu 25s

OFs = dmuchawa w pracy  bieg 1

bPo = dmuchawa w podtrzymaniu  bieg 1

HiS  = histereza 1,5stopnia

Przesłona na wentylatorze odsłonięta prawie na max  ( płomień spokojnie omiata deflektor - ale nie zawsze )

Klapka na czopuchu - przymknięta tak na 1/3 ze względu na duży ciąg komina

Dochodzenie na tym groszku do temperatury 50 stopni to 20-30min ...

Potem stoi czasami 10 czasami 12min w podtrzymaniu

Są łącznie 3 pompki = wszystkie pracują na 1 biegu = grzejniki ciepłe

Pompka od CWU połączona z bojlerem 140L - wyłącza się na 39 stopniach  ( grzeje się dość długo = czasem 3-4h )

NA grzejnikach wg Auratona  jest 44-46 stopni

Powrót na piec na bank ma ponad 40 stopni bo nie za długo utrzymam rurkę w dłoni

Instalacja jest na miedzi i PEX-ie

Obecnie idzie około 22-25kg czasami odrobina więcej węgla na dobę...

Węgiel jak z fotki po 520zł tona

I teraz pytanie : czy da się spalać ten groszek lepiej by nie było spieków jak z fotki  oraz kawałków niedopalonego węgla ...

Co poprawić koledzy ... które czasy etc ...

Przepraszam ,że się tak rozpisałem ... ale widziałem czytając posty - masę postów z pytaniami o co prosicie  pytających ,,, jeśli coś pominąłem - dopiszę ...

Pozdrawiam serdecznie i liczę na waszą pomoc

Moderator VWGolf.pl ///  HAKI B)

post-4570-0-95209300-1483730131_thumb.jpg

post-4570-0-06055900-1483731500_thumb.jpg

post-4570-0-33891400-1483731509_thumb.jpg

post-4570-0-11507200-1483731521_thumb.jpg

post-4570-0-87542500-1483731534_thumb.jpg

Opublikowano

Hejka

może nie mam za dużego doświadczenia ale co bym polecił to montaż zaworu 4D  nie musi być automatyka ja sam mam ręczny :)

ale dzięki temu ustawisz sobie temperaturę na piecu 60-65 stopni a na grzejniki puścisz sobie 40 stopni abyś nie przekraczał tem 21-22 stopnie w domku . Wtedy nie ma za dużej różnicy w spalaniu bo na obiegu kociołka będzie tylko wyższa temperatura.

Sam miałem kiedyś 55 stopni ale jak ustawiłem 65 stopni a zmniejszyłem na grzejniki na zaworku nie było różnicy w spalaniu opału a uwierz mi dla kotła to ma znaczenie gołym okiem może tego nie zauważysz ale w płaszczu wodnym zachodzą różne reakcje które po paru latach mogą bardzo zniszczyć kociołek.

Co do palenia węglem brunatnym miałem mieszane uczucia może i daje radę w ogrzewaniu ale....

na bank nie ma tak mało siarki co masz na worku napisane bardziej mnie zraził na zapach jaki czasami latem do grzania wody wydobywał się z kominka :)

kolejna rzecz to piec mi się syfił 2 lub 3 razy szybciej

i najważniejsza rzecz blacha w koło komina rukki finnera zmieniła kolor na brązowy dobrze że tylko na małym kawałku :) i nic się z nią nie dzieje za wyjątkiem estetycznym, a paliłem tylko 4-5 miesięcy w okresie letnim poszło pół tony i to był koniec mojej przygody z tym opałem

zresztą teraz za 700-760 zł zakupisz węgiel płomienny o parametrach 24-25 kaloryczności z którym nie ma problemów ze spiekami i osiągnięciem zadanej temperatury :) i na bank ma mniej siarki od czecha :).

A spalanie i tak masz ładne jak na czecha :) u mnie płomiennego idzie teraz tak około 20 do max 25 kg na dobę i ogrzewam 150 metrów, z tym że u mnie temperaturka w domu to 24-25 stopni  i wiem że to nie zdrowo najlepiej tak jak u Ciebie koło 21 stopni ale co ja poradzę jak kocham ciepełko i latam po domku w krótkich spodenkach i rękawku :) na cały rok idzie mi 4.5 tony węgla piec śmiga 24/h  latem grzeje wodę.

Pozdrawiam Arczi

Mk4 1.9 TDI AXR wersja Pacyfic :)

Opublikowano

Podawaj mniej a częściej z tego co napisałeś podajesz 33s a przerwa 92s. Zrób z tego 1/3 np. 5s na 15s. Lub 10s na 30s. I zobacz co się zmieni.

Opublikowano

dość dziwnie patrząc na zdjęcie tego co na palniku jest moim zdaniem sterowana dmuchawa.

jesli na 1 biegu przy podawaniu 1:3 jest ostry płomień i pojawiają się iskry to coś jest nie tak albo ze sterowaniem dmuchawa albo z jej wydajnością

na najniższym biegu powinien być płomień jak ze świeczki a nie z palnika

przy spiekaniu stosuje się zazwyczaj zmniejszanie dawek - można więc iść w tą stronę i zrobić 5/15 - moc zostanie bez zmian a spieki powinny się zmniejszyć

Opublikowano

Dziękuję koledzy za propozycje ... i uwagi

Chciałbym jednak napisać bo zapomniałem w tych moich wywodach,że całkowity obrót ślimaka trwa 143s....

U znajomego podawanie 5-7 s zdaje egzamin ,ale zauważyłem ,że ślimak obraca się o wiele szybciej jak u mnie ...

Timon dmuchawa to VENTURE INDRUSTIES  SEM-2C-120

Z tyłu ma 2 ruchome talerze do ilości powietrza jakie zasysa ...

Na 1 biegu mam je otworzone prawie na max ,,, iskry się pojawiły na fotkach - bo coś wcześniej ruszałem w palenisku .

TANGO ma 12 stopniową skalę ...

Pobawię się i po testuję krótsze podawania do przerwy

Opublikowano

ten wentyl to huragan za duży do tego kotła :(  :(  :(

wystarczyłby wentyl o wydajności 140m3 a 270m3 to mocna przesada

Opublikowano

Czyli ten sam przypadek TIMON12077 Co u mnie , że nie mogłem pieca opanować.

Opublikowano

Timon to jaki byś zaproponował .... bo rzeczywiście ten wentyl ma power.... dając na 4-6 bieg na sterowniku --- węgiel wydmuchuje !

Opublikowano

przymknąć przesłonę na 90% i dopiero regulowac

Opublikowano

TIMON ... osłony nie ruszałem ...ale zmieniłem podawanie na 35s i 100s przerwy ..... po 2 dniach obserwacji

- praktycznie zniknęły niedopałki w popiele

- popiołu zamiast pełnej szuflady jest 1/3 .... czyli lepiej spalam wg mnie

czekam na wiosnę ... by uszczelnić palnik ... obejrzeć ślimak po 9 latach pracy  oraz zastanowić się nad sposobem grzania CWU  w lecie i zimą innym sposobem ....  hmm może pompa z zasobnikiem ... może podgrzewacze przepływowe ... pomyślę ,poczytam ...

Opublikowano

pompa do samego CWU się nie opłaca - poczytaj o sprawnościach jekie te ustrojstwa osiągają- wywalisz kupę kasy a efekt mizerny

jak masz niezbyt duże zużycie to pradem czystym lepiej 

Opublikowano

Timon  ano właśnie odnośnie PC to mam co raz większe dylematy  i już piszę dlaczego ...

W miarę dobra PC z boilerem  to koszt około 10tys zł , do tego modernizacja  kotłowni

Koszt nowoczesnego podgrzewacza przepływowego albo bojlera z grzałką  to max 2-3 noo powiedzmy do 4 tys zł

Co byś mi zaproponował w tej kwestii ,,, 1 baniak z grzałką czy 2 osobne mniejsze na 2 łazienki

Opublikowano

nic nie zaproponuję bo to Ty musisz wybrać. nie wiem jakie masz zużycie CWU i dla ilu osób, czy masz 1 taryfę czy 2, czy wolisz prysznic czy moczenie tyłka w wannie?????

zmiennych jest sporo. wiem jednak że pompa do samego CWU to pomyłka i ekonomicznie niezasadny zakup. poczytaj w postach SUSPENSERA on miał opomiarował i wychodziły mu kiepskie wyniki sprawności a to oznacza wyższe niż zakładane koszty CWU + dłuuuuugi zwrot jeśli wogóle inwestycji. jakbym miał wywalić 10tys za pompę do CWU to wolałbym kupić grzałkę ze 3-5KW wsadzić w baniak i grzac prądem w lato. gdybym nawet zapłacił 500zł za sezon letni grzania to mam kasy niewydanej na pompę  na ten proceder na 20 lat. 

Opublikowano

Hmm prąd w 1 taryfie - ale mam w kotłowni gniazda z siłą....

2 łazienki z czago na dole wanna + umywalka

na górze - umywalka + prysznic

do tego 2 kuchnie z umywalkami , ale w obu są też zmywarki

4 osoby dorosłe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.