Haki Opublikowano 6 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Witam wszystkich bardzo serdecznie w 2017 roku ... To mój 1 temat i mam do kolegów - którzy mają większe doświadczenie ode mnie w temacie ustawienia pieców-pytanie. Forum to czytam już od dwóch lat regularnie. Przewaliłem czytając większość ze 134 stron nt ustawień i problemów z kociołkami u ludzi.. więc idąc po rozum do głowy na początku opiszę dom w jakim mieszkam bo koledzy często o to pytają ;) Dom z roku 98/2000 Pustak żużlowy 30cm + ściany 10cm styro + tynk 180m kwadratowych całość -- parter + piętro użytkowe ( bez piwnicy i garażu ) Podłogi na dole - 5cm styro + wylewka Piętro - podłogi w panelach + standardowa wylewka ( miedzy parterem a piętrem = jest przestrzeń nie ma drzwi etc ) Strop ( strych ) - wylewka + 25cm wełny + płyta osb na całości Dach - blacho dachówka , na skosach 25cm wełny + folia ( wszystko GULFIBER ) 3 lata temu robiłem podbitkę ... deski a pod spód wełna 15cm Wnętrze - 13 grzejników Stelrad-a Okien : Salon 2sz w tym jedno 3m szerokości Kuchnia - 2 szt Łazienka -1 szt Kotłownia - 1szt Garderoba na dole 1szt Pokoje na pół pietrze = 2sztuki Wyżej - łazienka i sypialnia - okna dachowe Pokój 1 okno Kuchnia - 1 okno ( 100% plastiki ) w tym 80% montowanych w ciągu ostatnich 2-3 lat bo stare parowały wewnątrz etc .... Kotłownia = około 10-12m kwadratowych Panuje w niej temperatura około 30-32 stopni :) szybko pranie schnie i było tak zawsze od kiedy mamy piec na eko Przygoda z groszkiem zaczęła się w 2008 roku i generalnie nigdy nie było większych problemów z kotłem ... ot parę zerwanych zawleczek ... lub wygaśnięcie W roku 2015 nastąpiła mała modernizacja kotłowni ( dołożona i zmienione pompy ) Dołożony sterownik pomp = AURATON S14 Nie mam zaworu 3 oraz 4D Posiadamy wymiennik płytowy Temperatura zadana 50stopni - pewnie zaraz nie którzy z kolegów napiszą - za mało !! rdza , skropliny itp Powiem tak - jest 50 bo z grzejnikami na których są termostaty a grzejników jest 13 sztuk i są ustawione między 2a3 w domu jest 20-21 stopni ... więc mocniej nie grzeję. Mogę wysłać fotki kotłowni bo takowe porobiłem ( z chęcią usłyszę i przeczytam rady ) co jest np wg was nie TAK Od 2 lat palimy czeskim groszkiem o parametrach jak w fotce Od początku prowadzę tabelki z ustawieniami pieca , tj co i kiedy zmieniam oraz jakie rezultaty to przynosi /// Piec to PLESZEW - KW-GR 40/P PAL-EKO Powierzchnia grzewcza 2,6m Sterownik = TANGO NEGRO Nigdy nie tykałem palnika ( choć wiem ,że powinienem go uszczelnić --- choć przy obecnych -12 , -15 nie chcę wygaszać i proszę byście to zrozumieli koledzy ) zajmę się tym na wiosnę .... Komin zbudowany z cegieł przekrój 25x40 lub 30x35cm - wysokość 9,5-10m Czopuch od pieca do komina ma około 1,5 długości ... i wykonany został z blachy 5mm ( którą załatwiłem w elektrociepłowni ) Termometr leżący na nim wskazuje temperatury z przedziału 65-85 stopni ... wewnątrz jest o wiele cieplej ;) Dobra === za dużo już tego USTAWIENIA PIECA PrA = podawanie 33s PaU = przerwa 92s CdP = czas w podtrzymaniu 12min PpO = podawanie w podtrzymaniu 2 CoC = praca dmuchawy w podtrzymaniu 25s OFs = dmuchawa w pracy bieg 1 bPo = dmuchawa w podtrzymaniu bieg 1 HiS = histereza 1,5stopnia Przesłona na wentylatorze odsłonięta prawie na max ( płomień spokojnie omiata deflektor - ale nie zawsze ) Klapka na czopuchu - przymknięta tak na 1/3 ze względu na duży ciąg komina Dochodzenie na tym groszku do temperatury 50 stopni to 20-30min ... Potem stoi czasami 10 czasami 12min w podtrzymaniu Są łącznie 3 pompki = wszystkie pracują na 1 biegu = grzejniki ciepłe Pompka od CWU połączona z bojlerem 140L - wyłącza się na 39 stopniach ( grzeje się dość długo = czasem 3-4h ) NA grzejnikach wg Auratona jest 44-46 stopni Powrót na piec na bank ma ponad 40 stopni bo nie za długo utrzymam rurkę w dłoni Instalacja jest na miedzi i PEX-ie Obecnie idzie około 22-25kg czasami odrobina więcej węgla na dobę... Węgiel jak z fotki po 520zł tona I teraz pytanie : czy da się spalać ten groszek lepiej by nie było spieków jak z fotki oraz kawałków niedopalonego węgla ... Co poprawić koledzy ... które czasy etc ... Przepraszam ,że się tak rozpisałem ... ale widziałem czytając posty - masę postów z pytaniami o co prosicie pytających ,,, jeśli coś pominąłem - dopiszę ... Pozdrawiam serdecznie i liczę na waszą pomoc Moderator VWGolf.pl /// HAKI B)
Arczi82 Opublikowano 6 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Hejka może nie mam za dużego doświadczenia ale co bym polecił to montaż zaworu 4D nie musi być automatyka ja sam mam ręczny :) ale dzięki temu ustawisz sobie temperaturę na piecu 60-65 stopni a na grzejniki puścisz sobie 40 stopni abyś nie przekraczał tem 21-22 stopnie w domku . Wtedy nie ma za dużej różnicy w spalaniu bo na obiegu kociołka będzie tylko wyższa temperatura. Sam miałem kiedyś 55 stopni ale jak ustawiłem 65 stopni a zmniejszyłem na grzejniki na zaworku nie było różnicy w spalaniu opału a uwierz mi dla kotła to ma znaczenie gołym okiem może tego nie zauważysz ale w płaszczu wodnym zachodzą różne reakcje które po paru latach mogą bardzo zniszczyć kociołek. Co do palenia węglem brunatnym miałem mieszane uczucia może i daje radę w ogrzewaniu ale.... na bank nie ma tak mało siarki co masz na worku napisane bardziej mnie zraził na zapach jaki czasami latem do grzania wody wydobywał się z kominka :) kolejna rzecz to piec mi się syfił 2 lub 3 razy szybciej i najważniejsza rzecz blacha w koło komina rukki finnera zmieniła kolor na brązowy dobrze że tylko na małym kawałku :) i nic się z nią nie dzieje za wyjątkiem estetycznym, a paliłem tylko 4-5 miesięcy w okresie letnim poszło pół tony i to był koniec mojej przygody z tym opałem zresztą teraz za 700-760 zł zakupisz węgiel płomienny o parametrach 24-25 kaloryczności z którym nie ma problemów ze spiekami i osiągnięciem zadanej temperatury :) i na bank ma mniej siarki od czecha :). A spalanie i tak masz ładne jak na czecha :) u mnie płomiennego idzie teraz tak około 20 do max 25 kg na dobę i ogrzewam 150 metrów, z tym że u mnie temperaturka w domu to 24-25 stopni i wiem że to nie zdrowo najlepiej tak jak u Ciebie koło 21 stopni ale co ja poradzę jak kocham ciepełko i latam po domku w krótkich spodenkach i rękawku :) na cały rok idzie mi 4.5 tony węgla piec śmiga 24/h latem grzeje wodę. Pozdrawiam Arczi Mk4 1.9 TDI AXR wersja Pacyfic :)
kucharz214 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Podawaj mniej a częściej z tego co napisałeś podajesz 33s a przerwa 92s. Zrób z tego 1/3 np. 5s na 15s. Lub 10s na 30s. I zobacz co się zmieni.
TIMON120777 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2017 dość dziwnie patrząc na zdjęcie tego co na palniku jest moim zdaniem sterowana dmuchawa. jesli na 1 biegu przy podawaniu 1:3 jest ostry płomień i pojawiają się iskry to coś jest nie tak albo ze sterowaniem dmuchawa albo z jej wydajnością na najniższym biegu powinien być płomień jak ze świeczki a nie z palnika przy spiekaniu stosuje się zazwyczaj zmniejszanie dawek - można więc iść w tą stronę i zrobić 5/15 - moc zostanie bez zmian a spieki powinny się zmniejszyć
Haki Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor #5 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dziękuję koledzy za propozycje ... i uwagi Chciałbym jednak napisać bo zapomniałem w tych moich wywodach,że całkowity obrót ślimaka trwa 143s.... U znajomego podawanie 5-7 s zdaje egzamin ,ale zauważyłem ,że ślimak obraca się o wiele szybciej jak u mnie ... Timon dmuchawa to VENTURE INDRUSTIES SEM-2C-120 Z tyłu ma 2 ruchome talerze do ilości powietrza jakie zasysa ... Na 1 biegu mam je otworzone prawie na max ,,, iskry się pojawiły na fotkach - bo coś wcześniej ruszałem w palenisku . TANGO ma 12 stopniową skalę ... Pobawię się i po testuję krótsze podawania do przerwy
TIMON120777 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2017 ten wentyl to huragan za duży do tego kotła :( :( :( wystarczyłby wentyl o wydajności 140m3 a 270m3 to mocna przesada
Gość robin60 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Czyli ten sam przypadek TIMON12077 Co u mnie , że nie mogłem pieca opanować.
Haki Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Timon to jaki byś zaproponował .... bo rzeczywiście ten wentyl ma power.... dając na 4-6 bieg na sterowniku --- węgiel wydmuchuje !
TIMON120777 Opublikowano 7 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2017 przymknąć przesłonę na 90% i dopiero regulowac
Haki Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor #10 Opublikowano 9 Stycznia 2017 TIMON ... osłony nie ruszałem ...ale zmieniłem podawanie na 35s i 100s przerwy ..... po 2 dniach obserwacji - praktycznie zniknęły niedopałki w popiele - popiołu zamiast pełnej szuflady jest 1/3 .... czyli lepiej spalam wg mnie czekam na wiosnę ... by uszczelnić palnik ... obejrzeć ślimak po 9 latach pracy oraz zastanowić się nad sposobem grzania CWU w lecie i zimą innym sposobem .... hmm może pompa z zasobnikiem ... może podgrzewacze przepływowe ... pomyślę ,poczytam ...
TIMON120777 Opublikowano 9 Stycznia 2017 #11 Opublikowano 9 Stycznia 2017 pompa do samego CWU się nie opłaca - poczytaj o sprawnościach jekie te ustrojstwa osiągają- wywalisz kupę kasy a efekt mizerny jak masz niezbyt duże zużycie to pradem czystym lepiej
Haki Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor #12 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Timon ano właśnie odnośnie PC to mam co raz większe dylematy i już piszę dlaczego ... W miarę dobra PC z boilerem to koszt około 10tys zł , do tego modernizacja kotłowni Koszt nowoczesnego podgrzewacza przepływowego albo bojlera z grzałką to max 2-3 noo powiedzmy do 4 tys zł Co byś mi zaproponował w tej kwestii ,,, 1 baniak z grzałką czy 2 osobne mniejsze na 2 łazienki
TIMON120777 Opublikowano 10 Stycznia 2017 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2017 nic nie zaproponuję bo to Ty musisz wybrać. nie wiem jakie masz zużycie CWU i dla ilu osób, czy masz 1 taryfę czy 2, czy wolisz prysznic czy moczenie tyłka w wannie????? zmiennych jest sporo. wiem jednak że pompa do samego CWU to pomyłka i ekonomicznie niezasadny zakup. poczytaj w postach SUSPENSERA on miał opomiarował i wychodziły mu kiepskie wyniki sprawności a to oznacza wyższe niż zakładane koszty CWU + dłuuuuugi zwrot jeśli wogóle inwestycji. jakbym miał wywalić 10tys za pompę do CWU to wolałbym kupić grzałkę ze 3-5KW wsadzić w baniak i grzac prądem w lato. gdybym nawet zapłacił 500zł za sezon letni grzania to mam kasy niewydanej na pompę na ten proceder na 20 lat.
Haki Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor #14 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Hmm prąd w 1 taryfie - ale mam w kotłowni gniazda z siłą.... 2 łazienki z czago na dole wanna + umywalka na górze - umywalka + prysznic do tego 2 kuchnie z umywalkami , ale w obu są też zmywarki 4 osoby dorosłe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.