Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapychający Się Luft, Nowa Instalacja.

radcliffedd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam nową instalacje CO (od września 2016).Piec jest firmy LubPOL KDK 20KW. Osobiście palę od góry i popieram takie palenie lecz mój teść, który pali od dołu, częściej obsługuje piec i nie da się go przekonać do zmiany zdania, tłumaczy się że nie można podłożyć do takiego górnego spalania i będzie zimno(ale nie o tu jest problem). Problemem jest to że luft, do którego piec jest podłączony zapycha się co 2 tyg tak że nie ma "ciągu" i nie da się palić a dym się cofa. Paliliśmy drzewem i trzeba było czyścić co jakieś 6 tyg a teraz przenieśliśmy się na węgiel i potrzeba jest częstsza. Zapycha się tylko w 1 miejscu zawsze w tym samym przy wyjściu z rury Fi 200-180(nie pamiętam dokładnie) do luftu po starym piecu fizycznym. Zrobiłem prowizoryczny rysunek przekrojów patrząc na wprost i z boku pieca żeby chociaż trochę zobrazować rozmieszczenie elementów. Prosiłbym o radę jak zniwelować tak częstą potrzebę czyszczenia osadzającej się sadzy, smoły itp.

Pozdrawiam i załączam rysunek z painta :)

.utvckwf0f65e_t.jpg

Opublikowano

Może byś tak zdjęcie wstawił będzie lepiej widoczne.

A prawdopodobnie zanieczyszcza się przez złe spalanie !!!

Po zatym podaj też więcej danych zrób koniecznie OZC na stronie :

http://cieplowlasciwie.pl/

Widzę że Cię pokarał instalator tym kotłem nieszczęsnym.

Jak sam producent pisze jest to kocioł gdzie paliwem podstawowym jest koks i węgle koksujące.

Palenie innymi paliwami może powodować takie właśnie zapychanie szczególnie przy niechlujnym paleniu teścia.

Pewnie przyjdzie Ci go zreformować bo za bardzo nie widzę wyjścia.

Opublikowano

Witam, zapytam czy są może jakieś kursy albo przymusowe leczenia dla starszych ludzi, którzy maja zakodowane że pali się tylko od dołu? Nie jestem w stanie przekonać teścia do nawet spróbowania palenia zgodnie z instrukcja pieca. Pokazywałem mu filmy, instrukcje obsługi pieca i różne inne obrazki a on dalej swoje że piec wybuchnie bo ogień będzie dyzy i ze jak zasypie piec i rozpalę od góry to będzie ponad 100 stopni ze to to samo co od dolo tylko ze gorzej a na instrukcji jest wyraźnie napisane PIEC GÓRNEGO SPALANIA. Nie wiem jak z nim dyskutować. Nie pomaga nawet to że ostatnio sadza się zapaliła i mało brakowało do nieszczęścia. 

Opublikowano

Musisz teścia stopniowo przekonywać. Na początku zaproponuj mu aby pozostały żar w piecu przesunął na tył kotła a węgiel wsypał na początek. Zrobi się taka skarpa a część węgla na pewno spadnie na żar i zacznie się stopniowo palić. U mnie zdało to egzamin (jednak mam inny piec ). Komin pokopci z 30min a potem przez kilka a nawet dochodzi do 12 godzin, żadnego dymku nie uświadczysz (może co jakiś czas, lekko coś się z niego unosi, jednak prawie niezauważalne ). Piecem steruję elektronicznym miarkownikiem ciągu od boleckiego (już chyba niedostępny).

Opublikowano

Witam,

Posiadam nową instalacje CO (od września 2016).Piec jest firmy LubPOL KDK 20KW. Osobiście palę od góry i popieram takie palenie lecz mój teść, który pali od dołu, częściej obsługuje piec i nie da się go przekonać do zmiany zdania, tłumaczy się że nie można podłożyć do takiego górnego spalania i będzie zimno(ale nie o tu jest problem). Problemem jest to że luft, do którego piec jest podłączony zapycha się co 2 tyg tak że nie ma "ciągu" i nie da się palić a dym się cofa. Paliliśmy drzewem i trzeba było czyścić co jakieś 6 tyg a teraz przenieśliśmy się na węgiel i potrzeba jest częstsza. Zapycha się tylko w 1 miejscu zawsze w tym samym przy wyjściu z rury Fi 200-180(nie pamiętam dokładnie) do luftu po starym piecu fizycznym. Zrobiłem prowizoryczny rysunek przekrojów patrząc na wprost i z boku pieca żeby chociaż trochę zobrazować rozmieszczenie elementów. Prosiłbym o radę jak zniwelować tak częstą potrzebę czyszczenia osadzającej się sadzy, smoły itp.

Pozdrawiam i załączam rysunek z painta :)

.utvckwf0f65e_t.jpg

często używaj ::drewna lub brykietu drzewnego, bo na weglu kocioł od środka się poci i masz mokrą sadzę która sie okleja na przewodzie kominowym, częściej drewnem przepalaj lub brykietem.a i szczelność komina sprawdź tzw lewy luft

Opublikowano

Chciałbym zapytać czy zwiększone osadzanie się w tym miejscu może być ze względu na to iż rura od pieca jest średnicy fi 200 a luft do którego wchodzi jest co najmniej dwa razy większy i właśnie na tym przejściu z rury do luftu się najwięcej osadza i zakleja przez co nie ma ciągu. Jeżeli to jest problem to jak go rozwiązać. Pozdrawiam.

Opublikowano

Masz dwa problemy w jednym; rozprężające się spaliny na przejściu do strefy zmniejszonego ciśnienia stygną ( tak jak w lodówce czy pompie ciepła ) i gdyby były "czyste" to skroplił by się tylko nadmiar wody a tak zlepia ona cząsteczki węgla czopując ujście .Mniejszy przekrój większa różnica ciśnień eskalacja zjawiska .Takie jest moje wytłumaczenie możecie się zgodzić lub nie Wtedy proszę uzasadnić .poz.Hermogenes

Opublikowano

Witam.

Kolega hermogenes,ma rację masz za duży "luft". ;)

Jedyne wyjście to zmniejszenie przekroju luftu i ocieplenie go wełną mineralną w całości aż na sam koniec luftu.ale to nie są tanie rzeczy.

Teściowi trzeba dokładnie pokazać kilka,może kilkanaście razy jak palić od góry,skoro twierdzisz że potrafisz. ;)

Zawsze na pełnych obrotach=80 st na kotle,kocioł załadowany na maxa,inaczej go nigdy nie przekonasz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie, a mianowicie czy pomogłoby gdybym przeciągnął od pieca rurę stalową na zewnątrz domu i zrobił taki drugi komin tylko stalowy? Byłyby mniejsze koszta tak myślę.

Opublikowano

Wykorzystując stary kanał kominowy nie musisz wydawać kasy na rurę ochronną i konstrukcję nośną tej nowej budowli. Na zewnątrz powinno być jeszcze więcej ocieplenia szczególnie przy takich "upałach" jak dziś . poz.Hermogenes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.