zebbik Opublikowano 2 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Witam. Prosiłbym o poradę. Mam miejscowego hydraulika, robi wszystko – instalacja wodna, montaż kotłów, … i tak po latach mi wychodzi, że montuje w instalacji wszystko co mu się pod rękę akurat nawinie. Poniżej zdjęcia podejścia pod przepływowy ogrzewacz wody, mogę brać wodę bezpośrednio z wodociągu lub przez wymiennik CWU i tylko dogrzewać wodę w razie potrzeby. Wcześniejszy odcinek instalacji jest w miedzi, tutaj, sam nie wiem, dalej częściowo leci to przez … PEX? (Rura do zaciskania). Czy mógłby ktoś doradzić co z tym szczęściem zrobić? Lub polecić coś do poczytania bo tak typowo instalatorsko nie znalazłem nic ciekawego tylko jakieś uniwersyteckie teksty. Ogólnie od dłuższego czasu pod kranem na wannie akrylowej pojawia się zielonkawo-niebieski nalot z wody, łatwo to schodzi tylko nie za bardzo pozytywnie nastraja. Dodatkowo wodę z wodociągu mam raczej kwaśną PH 5,5.
Hermogenes Opublikowano 2 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Czy ten przepływowy podgrzewacz jest aby przypadkiem uziemiony?.poz.Hermogenes
zebbik Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nawet nie przypadkiem. Jest tam podpięty przewód ochronny PE. W załączniku zdjęcia jeszcze z podejścia pod spłuczkę oraz inny punkt instalacji. Z tego co mi się udało wywnioskować, to jest to na styku różnych materiałów. Sugerujesz, że to przez przewód ochronny?
Hermogenes Opublikowano 2 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie jeśli jest dobrze podpięty,sugeruję tylko że ta korozja może być spowodowana przepływem prądu.Również tego powstającego na styku dwóch metali o innych właściwościach elektrochemicznych.Uziom jest pierwszy na czarnej liście.poz.Hermogenes Tak że idziemy chyba dobrym tropem.Albo są ciągłe mikro wycieki i jakiś minerał odkłada się na szczelinach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.