Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #101 Opublikowano 3 Stycznia 2017 no widzisz dlatego pisałem o daleko idącym myśleniu a co bys powiedział jakbys płacił rachunki za dom bez foto opalając innym paliwem a za sam prad rocznie w przedziale 5-7 tys ?? a z ogrzewaniem i 3kW foto 4700zł na rok bez udziału wegla i innej energi ???? niemozliwe wg Ciebie tak pisałem to juz wieloktronie w innych watkach ja planuje zejsc z kosztami energi dla domu na cały rok do poziomu 1500-2000zł rocznie z ogrzewanie oswietleniem i wszytkim czy mi to wyjdzie to nie wiem ale ostatni rachunek za poł rou od czerwca do połowy grudnia opiewa na kwote niespełna 600zł rachunek tez jest w klejony w innym watką jednoczesnie przypominam iż ogrzewam 430m2 powierzchni uzytkowej Jesteś cudotwórca albo nie umiesz liczyć lub masz słabą pamięć :) Twierdzisz, że z panela o mocy 1kW można wyprodukować 1MWh energii. Tak mówią teoretycy. Na pokazanym przeze mnie przykładzie widać jednoznacznie, że taka wartość to są tylko pobożne życzenia, a trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że nie odzyskasz całej enegii, a tylko jej część, bo ZE stosuje konwersję 80%. Ale załóżmy, że jesteś w stanie zużyć część wyprodukowanej przez siebie energii. Myślę, że nie więcej jak połowę. Załóżmy więc, że dzięki temu masz konwersję 90% (połowa 100% i połowa 80%) Zatem Twoje panele wyprodukują nie więcej jak 3MWh energii w ciągu roku. Pisałeś, że Twój dom ma zapotrzebowanie 14MWh. Przygotowanie ciepłej wody wg obecnych standardów to ok. 1MWh/rok/1 osobę. Masz żonę? Może dziecko? Dla 3 osób energia z tych paneli raptem starczy na podgrzewanie samej ciepłej wody użytkowej. Zakładając, że te 4700zł za prąd to prąd kupiony w II taryfie po ok. 30gr/1kWh Zatem możesz kupić raptem 1,4MWh Zakładając nawet, że masz cudowną pompę ciepła o współczynniku COP=6 (to masz do dyspozycji 8,4MWh. Dokładając do tego te 3MWh z paneli to jednak jeszcze Ci trochę brakuje, aby mieć te 14MWh. Po pierwsze nie da się pozyskiwać prądu tylko w II taryfie, bo musiał byś wieczory spędzać wraz z rodziną u sąsiada. Nie ma pomp ciepła o średniorocznym COP=6 Myślę, że trochę się zapędziłeś tym laniem wody :)
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #102 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nieprawda, przy buforze 2000L nie ma opcji o kiszeniu kominka. W kominku nie musi sie non stop palic. Ja przykladowo rozpalam o 6 rano, nastepnie o 15 i do 22 trzymam zar przy zewn. temperaturach ponizej -1. Jak tylko wyjdzie slonce to momentalnie spadaja straty ciepla i wystarczy raz wieczorem przepalic na pelnej mocy. Masz rację, zwracam honor. Zapomniałem, że ma być bufor :)
piastun Opublikowano 3 Stycznia 2017 #103 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Kolego plumpi cos tak się uczepil tej drugiej taryfy? Sam mam g12w i naprawde nie trzeba siedziec po ciemku, żeby Malo plackc. Cwu tylko nocą, pralka jak można to sie programuje na tanie godziny,w weekendy masz tylko tanie caly dzien. A ledy i oszczędne tv aż tak dużo nie nabija... U mnieztosunek zużycia jest 1:3 na korzyść taniej tafyfy a roczne oszczędności w stosunku do g11 sięgają kilkuset zl. W domu mieszkają 3+2
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #104 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ale ja się nie uczepiłem II taryfy tylko Ty źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Ja tutaj staram się wykazać błędy w liczeniu jakie popełnia kolega automatyk, promujący usilnie instalacje fotowoltaiczne. Przypomnę też, że on także jest instalatorem takich instalacji. Liczę maksymalnie na korzyść kolegi automatyka, który twierdzi, że ogrzewa dom i ma energię elektryczną do zasilania wszystkich urządzeń dzięki panelom fotowoltaicznym o mocy 3kW dokupując energii elektrycznej za 4700zł. Po prostu policzyłem ile może mieć energii za 4700zł w ciągu roku oraz ile energii z takiego panela. Odniosłem to do zapotrzebowania jego domu w energię, którą sam określił na 14MWh. Jest to naprawdę rewelacyjny wynik, ponieważ można go uzyskać przy średnio sezonowym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania na poziomie 2,7kW. Przy powierzchni ogrzewanej 430m2. Na marginesie dodam, że jest to wartość plasująca w czołówce domów pasywnych :) Założyłem dodatkowo, że całą energię, którą musi kupić kupuje tylko w II taryfie czyli taniej i tak nie chce mi się zbilansować jego instalacja, a jak sam przyznajesz 1/3 energii musisz kupić drożej w pierwszej taryfie. Zauważ co on napisał: "co bys powiedział jakbys płacił rachunki za dom bez foto opalając innym paliwem a za sam prad rocznie w przedziale 5-7 tys ?? a z ogrzewaniem i 3kW foto 4700zł na rok bez udziału wegla i innej energi ????" Jak więc widać panele fotowoltaiczne o mocy 3kW ponoć umożliwiły mu wyeliminowanie innego rodzaju ogrzewania domu oraz obniżyły poprzednie rachunki za energię elektryczną z 5-7 tys. zł do poziomu 4700zł. Jak dla mnie cudotwórca. Nie dość, że tymi panelami ogrzewa dom o powierzchni 430m2 to jeszcze częściowo obniża rachunki za energię potrzebną do innych celów :) Przypomnijmy. Z paneli 3kW można uzyskać ponoć 3MWh energii. Tak mówi teoria. Ja natomiast pokazałem dane z praktyki: Panel 1kW pracujacy przez całe lato do grudnia przez ponad 7 miesięcy wyprodukował niecałe 500kWh energii. Rok zamknie na pewno poniżej 1MWh. Przypomina mi się tutaj mój kolega, który twierdził, że dzięki zainstalowaniu 2 paneli o mocach po 50W i grzałek w kotle CO zszedł ze zużyciem węgla z 4 ton do pół tony :) Ciekawe tylko czy nie okaże się w przypadku kolegi automatyka tak jak się okazało z moim kolegą, że on tylko od czasu do czasu podpalał w kominku drewnem spalając całą szopę i pół podwórka drewna.
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #105 Opublikowano 3 Stycznia 2017 pisałem wieloktronie i powtorze taryfa G12R plus foto co daje ze nocy ma tani prąd w dzien w drogim pradzie pracuja foto co za tym idzie dzienne zapotrzebowanie w drogiej taryfie mam wyciete tak pogladowo nadmiar wysyła do sieci i odbieram w innym dogodnym danym terminie przy 3kW foto cena energi srednio wychodzi 35gr srednio rocznie za kWh bez bilansowania z bilansowaniem ponizej 30gr przy 3kw foto przy 10,5kW foto i bilansowaniu na pewno zejdę poniżej 20gr za kWh a minimum do jakiego jestem zejść to 12gr za kWh i tego juz nie przeskocze chyba że dołoze wiatraczek ktory noca wytnie mi zapotrzebowanie A po dla ciekawoscie zapłąciłem 4700 zł zuzyłem 14.8MW przedziel i zobacz jaka srednia wyszła bez bilasowania
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #106 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ale ja już założyłem nawet, że cały kupowany przez Ciebie prąd to jest ten tani. Poza tym przez cały rok panele Ci nie zapewnią wystarczającej ilości energii, abyś ją mógł wykorzystywać w czasie pierwszej taryfy. W okresie zimowym wydajność paneli fotowoltaicznych spada do 5% wg teorii. W praktyce poniżej 5%. Zatem z paneli o mocy 3kW w okresie grudnia, stycznia i lutego masz w południe raptem 150-200W. Ani tego nie wykorzystasz na bieżąco, bo kiedy jest widno to z oświetlenia nie korzystasz. O kuchni elektrycznej, pralce, czy nawet lodówce zapomnij. Do podgrzania CWU także za mało. Zakładając, że w tym okresie panel będzie pracował 10 godzin z taką mocą (co jest nierealne) to masz wyprodukowane raptem 1,5-2kWh energii. Aby podgrzać 100 litrów wody o 30'C (od 10 do 40'C) potrzeba 12,6MJ energii, które odpowiada 3,5kWh. Jak widać panelami o mocy 3kW w zimie możesz teoretycznie podgrzać niecałe 43 litry wody do temperatury 40'C przy założeniach zbyt optymistycznych, operowania słońca i bez uwzględniania strat cieplnych zasobnika CWU. Przy okazji woda o temperaturze 40'C to dość chłodna woda. Do kąpieli to tak minimum 42-43'C. Brnij dalej :)
piastun Opublikowano 3 Stycznia 2017 #107 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie chcę być adwokatem @automatyka ale on liczy te 3kW w ten sposób, że w ciąguroku pradukują mu 3MWh, elektrownia oddaje mu zimą załóżmy 2,5Mwh a on w pompie ciepła zamienia to z COP =3 w 7,5MWh, to co mu brakuje dokupuje sobie w taniej taryfie i ja osobiście to liczę, że "COP PLN" jest 2-3 w zależności od regionu i znowu pompa ciepła to rozmnaża itp itd. Wszystko ładnie wygląda ale trzeba zainwestwoać w FV oraz pompę ciepła :)
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #108 Opublikowano 3 Stycznia 2017 ale w co mam bnąc mam prad grzeje pradem i tyle a twoje liczenie jest naprawade płytkie ,mowiłem o daleko idącym myśleniu o tej wartości dodanej
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #109 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie licze COP licze tylko faktyczne kWh czyli to co przeszło przez licznik i ile mnie to kosztowało nic wiecej
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #110 Opublikowano 3 Stycznia 2017 ale w co mam bnąc mam prad grzeje pradem i tyle a twoje liczenie jest naprawade płytkie ,mowiłem o daleko idącym myśleniu o tej wartości dodanej To przedstaw nam to "głębokie" liczenie, bo póki co tylko dawkujesz informacje, które nie trzymają się ani kupy ani ....
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #111 Opublikowano 3 Stycznia 2017 ale co chcesz odemnie ???? juz klejałem faktury wklejałem zuzycie na fakturze tez jest zuzycie co jeszcze potrzeba ????
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #112 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Chcę wiedzieć jak rozmnażasz tą energię.
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #113 Opublikowano 3 Stycznia 2017 jednostka energii jest stałą i jej nie zmieniam są kWh i MWh i nic nie zmieniam w energi ,energia wchodzi licznik liczy i tyle zapąłciłem za okres czerwiec 2015/czerwiec 2016 i tyle powiedz co potrzeba to kleje w wolnej chwili
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #114 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie chcę być adwokatem @automatyka ale on liczy te 3kW w ten sposób, że w ciąguroku pradukują mu 3MWh, elektrownia oddaje mu zimą załóżmy 2,5Mwh a on w pompie ciepła zamienia to z COP =3 w 7,5MWh, to co mu brakuje dokupuje sobie w taniej taryfie i ja osobiście to liczę, że "COP PLN" jest 2-3 w zależności od regionu i znowu pompa ciepła to rozmnaża itp itd. Wszystko ładnie wygląda ale trzeba zainwestwoać w FV oraz pompę ciepła :) Teoretycznie to wszystko jest piękne, dlatego ludzie dają się omamiać wierząc, że zamontują 12kW FV za ponad 100 tys. zł i będą grzali i świecili za darmo, a później się to okazuje wielką klapą. Tylko teraz trzeba policzyć koszty inwestycji i opłacalność. Wg mnie inwestowanie w FV jest nieopłacalne. Co do porównywania ogrzewania samym prądem z prądem z pompą ciepła + FV to wiadomo, że w drugim przypadku będziemy ogrzewać dużo taniej, ale to "dużo" to nie jest zasługa FV tylko pompy ciepła. O ile pompa ciepła to rozsądny wybór, bo w porównaniu do węgla czy gazu koszt instalacji już nie jest aż tak duży o tyle dodatkowa inwestycja w FV przynosi już niewielkie zyski, a inwestycja kosztowna.
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #115 Opublikowano 3 Stycznia 2017 jak ktoś ma siły to niech sobie liczy faktury obejmuja rozliczenie czerwiec 2015 do 16 grudzien 2016 nie zapomnieć odjąc korekt
Plumpi Opublikowano 3 Stycznia 2017 #116 Opublikowano 3 Stycznia 2017 jednostka energii jest stałą i jej nie zmieniam są kWh i MWh i nic nie zmieniam w energi ,energia wchodzi licznik liczy i tyle zapąłciłem za okres czerwiec 2015/czerwiec 2016 i tyle powiedz co potrzeba to kleje w wolnej chwili Widać, że kręcisz :)
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #117 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Teoretycznie to wszystko jest piękne, dlatego ludzie dają się omamiać wierząc, że zamontują 12kW FV za ponad 100 tys. zł i będą grzali i świecili za darmo, a później się to okazuje wielką klapą. Tylko teraz trzeba policzyć koszty inwestycji i opłacalność. Wg mnie inwestowanie w FV jest nieopłacalne. Co do porównywania ogrzewania samym prądem z prądem z pompą ciepła + FV to wiadomo, że w drugim przypadku będziemy ogrzewać dużo taniej, ale to "dużo" to nie jest zasługa FV tylko pompy ciepła. O ile pompa ciepła to rozsądny wybór, bo w porównaniu do węgla czy gazu koszt instalacji już nie jest aż tak duży o tyle dodatkowa inwestycja w FV przynosi już niewielkie zyski, a inwestycja kosztowna. nie wiem jakie tym masz dane ale w najgorszym przypadku to z montażem za 1kW to koszt 6 tys zł
automatyk Opublikowano 3 Stycznia 2017 #118 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Widać, że kręcisz :) licznik sie kreci i w dodatku w dwie strony jak widac
pop Opublikowano 4 Stycznia 2017 #119 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Grzeję węglem i obecnie gdy mam za oknem temp. około zera (Polska północna) zużywam dziennie 30 kg ekogroszku. Miesięcznie wychodzi 900 kg przy cenie węgla 550 zł za tonę daje to kwotę 495 zł za ogrzewanie 300 m2 domu. Przy okazji w tej kwocie mam ogrzewanie CWU. Doliczę około 50 zł na prąd do kotła i pomp. Przy prądzie to jest nie do osiągnięcia. To by było na tyle z mej strony w tym temacie. AMEN to ruski wungiel tyla kosztuje?? bo na ślunsku 1 tona kosztuje od 600zł + przywóz (wzrokowo to jakieś 800kg) obcyganione, w workach po 25 kg średnia cena to 18~24 zł za worek średnia tona wyłazi 900zł, sztrom 1KWH = 0,53gr brutto, brykiet 10zł~12zł~~ za 10kg, w zeszłym roku zużyłem 750kg brykietu(na miesiąc,od pażdziernika do początku kwietnia) + prądu za około 2100zł, przeszedłem całkowicie na prąd, zamówiłem 7000kwh na rok a tauron pomniejszył mi na jakieś 5350KWH że niby tyle zużyje i wystawili mi rachunki po 311zł na miesiąc. na tym prądzie. mam , kospela do 4KW (obecnie sobie leci na 2 ~~2,5 kwh) nonstop ciepła woda cwu no i inny sprzęt AGD domowy w sumie mi wyliczyli około 3400 zł energi na rok, budynek stara kamienica nie ocieplona metraż 55,5m2 drogo?? oczywiście liczę się na tzw dopłate za prąd, kolega sasiad ma 2 piece akumulacyjne całe jego mieszkanie około 12KW przydziału mocy , na 2 taryfy i mi powiedział że płaci miesięcznie po 750zł przez cały rok. a ja mam 1 taryfa G 11 6KW
Gość Digitrax Opublikowano 4 Stycznia 2017 #120 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Tak kupuje węgiel zza wschodniej granicy bo przy granicy mieszkam. U nas na składzie nie ma żadnego innego węgla jak tylko ruski. Jedziesz kupujesz i patrzysz ile Ci załadują na wadze. Nikt nikomu wała nie wykręci. Co lepsze to ciężarówki z węglem wydobytym u nas na południu kraju także tu się pojawiają ale nie w celu sprzedaży lecz sortowania. Następnie węgiel jedzie gdzieś w kraj.
pop Opublikowano 4 Stycznia 2017 #121 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Digi bo dla mnie to zrozumiałe że polski węgiel do was idzie i mieszają z rosyjskim, Oryginalny polski węgiel – worek 25 kg, 22 złTo duże błyszczące bryły łupanej skały (antracyt) z widocznymi nalotami minerałów złotego koloru. Taka skała charakteryzuje się największą zawartością węgla i przekłada na wysoką wartość energetyczną. Węgiel taki łatwo się rozpala i długo pali, pozostawiając po spaleniu mało popiołu. Antracyt należy do I gatunku węgla i jest najdroższy. Rosyjski węgiel – worek 25 kg, 185 RUB (13,20 zł)Choć worki z rosyjskim węglem są ładnie wykonane, to już jakość samej skały pozostawia wiele do życzenia. Kawałki węgla są w porównaniu z I gatunkiem polskiego węgla bardzo drobne, matowe, wilgotne i bardzo kruche. Taki węgiel słabo się rozpala, daje niską temperaturę spalania, a nawet czasami w piecu gaśnie. Pozostaje z niego dużo popiołu i kamieni. Tona rosyjskiego węgla jest o ponad 200 zł tańsza od naszego, polskiego. Jednak żeby ogrzać dom tanim węglem z Rosji, spalimy go o wiele więcej! Czyli w sumie musimy zapłacić znacznie więcej. Jak rozpoznać dobry węgiel Dobry węgiel to duże błyszczące bryły o kolorze smoły, ze złotawymi nalotami minerałów, ciężkie do rozbicia. Nie kruszą się na drobny miał, ale pozostają dalej strukturą łupków skały. Węgiel kamienny nie nabiera wilgoci, nie zamarza i spala się długo, dając wysoką temperaturę. Z dobrego gatunku węgla zostaje mniej niż 10 procent popiołu.
automatyk Opublikowano 4 Stycznia 2017 #122 Opublikowano 4 Stycznia 2017 a czy mozemy ten relikt przeszłosci w postaci wegla pozostawić dla elektrociepłowni i ciepłowni bo opowieści o weglu są zwłaszcza w tym wątku nie na miejscu
pop Opublikowano 4 Stycznia 2017 #123 Opublikowano 4 Stycznia 2017 automat jest na miejscu, bo prąd masz też z wungla lub peletu itp. ja płacę za dostarczenie czystej energi i zużywam 1 kwh 0,53 grosze brutto, bez zanieczyszczen i innych problemów full automatyka na prądzie,, na prądzie mi wychodzi taniej jakby nie liczyc. patrz post 119 który napisałem
Plumpi Opublikowano 4 Stycznia 2017 #124 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Powiadasz 0,53 grosze - gdzie tak tanio sprzedają prąd? Oddaję za darmo kocioł węglowy i gazowy i przechodzę na prąd. Ekogroszkiem wychodzi 0,26 zł czyli prawie 50 razy drożej przy założeniu 50% sprawności kotła i dobry węgiel po 900zł :) A co do Twojej energii to i tak masz nieczystą, bo z węgla. Tyle, że elektrownia musi go spalić więcej niż Ty.
automatyk Opublikowano 5 Stycznia 2017 #125 Opublikowano 5 Stycznia 2017 co do wegla i energi tak nieczystej to co by nie liczyc to i tak spalenie tony w kopiuchu bedzie nieporownywalnie gorzsze od 100 ton w elektrociepłowni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.