stasiu1971 Opublikowano 20 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam , syn dostał parę dni temu mieszkanie 2p + k + Ł = 35 m2 z dwoma piecami , płomień 1 i kuchnia angielka , problem polega na tym że syn pracuje w ochronie i wiąże się to z tym że jest w pracy po 12 - 15 h wychodzi wcześnie rano i wraca późno wieczorem , i zastanawiamy się jak rozwizać temat ogrzewania tego mieszkania a właściwie to parterowy budynek z trzema ścianami frontowymi i jedną od klatki schodowej w której są drzwi baaardzo nie szczelne na zewnątrz , ściany są z cegły 24 cm bez piwnic i strychu , 3 nowe plastykowe okna , drzwi na klatkę made in china blaszane , gazu brak , paliliśmy od piątku do niedzieli wieczora , temp około 24*C dzisiaj rano 14*C , ktoś coś może doradzić czym ogrzać te mieszkanko żeby było ciepło i nie trzeba było dokładać co chwilę ? , na razie max koszt to 3 tyś zł
byry007 Opublikowano 20 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Coś na gaz drogie w utrzymaniu działa jak nie ma nikogo w domu, lub coś na prąd i grzać tylko kilka godz przed powrotem do domu lub jak ma mieszkać tam dłużej zastanowić się nad CO lub kominkiem może z małym buforem grzeje jak jest a potem gaśnie i idzie z bufora nie wiem sam co bym zrobił
henryk1953 Opublikowano 21 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam , syn dostał parę dni temu mieszkanie 2p + k + Ł = 35 m2 z dwoma piecami , płomień 1 i kuchnia angielka , problem polega na tym że syn pracuje w ochronie i wiąże się to z tym że jest w pracy po 12 - 15 h wychodzi wcześnie rano i wraca późno wieczorem , i zastanawiamy się jak rozwizać temat ogrzewania tego mieszkania a właściwie to parterowy budynek z trzema ścianami frontowymi i jedną od klatki schodowej w której są drzwi baaardzo nie szczelne na zewnątrz , ściany są z cegły 24 cm bez piwnic i strychu , 3 nowe plastykowe okna , drzwi na klatkę made in china blaszane , gazu brak , paliliśmy od piątku do niedzieli wieczora , temp około 24*C dzisiaj rano 14*C , ktoś coś może doradzić czym ogrzać te mieszkanko żeby było ciepło i nie trzeba było dokładać co chwilę ? , na razie max koszt to 3 tyś zł Po pierwsze żeby zmienic system ogrzewania w lokalu mieszkalnym ,musi być na to zgoda właściciela budynku ( na piśmie).To ogrzewanie jakie jest jest najtańsze z punktu widzenia własciciela ,on go zrobił bo tak mu się najlepiej kalkulowało . Jeżeli pod mieszkaniem ma piwnicę to najlepszym rozwiązaniem i najtańszym jezeli chodzi o koszty eksploatacji jest montaż kotła w piwnicy.Ale - musisz na to uzyskać zgodę właściciela budynku ,oczywiście na piśmie ,a jak uzyskasz zgodę to musi instalacja być zrobiona zgodnie z przepisami i wykonana przez osobę lub firmę z odpowiednimi uprawnieniami.Drugim rozwiązaniem jest ogrzewanie elektryczne ,piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem .Ale wtedy musi być 2ga taryfa i odpowiednia moc przyłączeniowa.Jezeli dostaniesz pozwolenie na konkretny sposób ,to musisz to wykonać z własnych srodków 3tyś na pewno nie wystarczy.Jak znam zycie to chętnie zgodzą się na ogrzewanie elektryczne.Bo takie ogrzewanie z ich punktu widzenia i ponoszenia kosztow jest najtańsze (ewentualna wymiana grzałek wiele nie kosztuje) , a koszta eksploatacji ponosi przecież lokator.
Gość berthold61 Opublikowano 21 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 21 Grudnia 2016 za 3 tys kupisz klimatyzator typu split nawet nie najgorszej marki , wydaje mi się że to spokojnie obskoczy taką powierzchnię , z 1 kw pobranego z sieci odda ci około 3kw ciepła lub więcej zależy jakiej firmy, no jest tam programator zaprogramujesz kiedy ma zaczynać grzanie i gitara
stasiu1971 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Po pierwsze żeby zmienic system ogrzewania w lokalu mieszkalnym ,musi być na to zgoda właściciela budynku ( na piśmie).To ogrzewanie jakie jest jest najtańsze z punktu widzenia własciciela ,on go zrobił bo tak mu się najlepiej kalkulowało . Jeżeli pod mieszkaniem ma piwnicę to najlepszym rozwiązaniem i najtańszym jezeli chodzi o koszty eksploatacji jest montaż kotła w piwnicy.Ale - musisz na to uzyskać zgodę właściciela budynku ,oczywiście na piśmie ,a jak uzyskasz zgodę to musi instalacja być zrobiona zgodnie z przepisami i wykonana przez osobę lub firmę z odpowiednimi uprawnieniami.Drugim rozwiązaniem jest ogrzewanie elektryczne ,piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem .Ale wtedy musi być 2ga taryfa i odpowiednia moc przyłączeniowa.Jezeli dostaniesz pozwolenie na konkretny sposób ,to musisz to wykonać z własnych srodków 3tyś na pewno nie wystarczy.Jak znam zycie to chętnie zgodzą się na ogrzewanie elektryczne.Bo takie ogrzewanie z ich punktu widzenia i ponoszenia kosztow jest najtańsze (ewentualna wymiana grzałek wiele nie kosztuje) , a koszta eksploatacji ponosi przecież lokator. przechodziłem to pół roku temu tu: jest mój temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21391-setlans-9kw-czy-p2ar-kds-pw-7-9-kw/page-29 zamkłem się kwotą 20 tyś zł więc kasy brak , młodemu co mogę dać na razie 3 tyś zł
henryk1953 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 22 Grudnia 2016 To schemat masz ,ten z jedną pompką.na powrocie.Kaloryfery z odzysku żeliwne za friko. instalacja czarna rura plus kociołek 6 lub 7kW i bez problemu zmiescisz się w 3 tys Częsc instalacji możesz zrobić w pexie .Kotly uzywane też mogą być Najlepiej to zrobić w piwnicy ,jezeli się nie da to pieciokuchnia. A swoją drogą cały czas myślałem że masz małe dzieci.
stasiu1971 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 22 Grudnia 2016 tak jednego mam jeszcze gimnazjalisty , Henryku nie ma piwnic , ani strychu , straty ciepła jeszcze większe jak u mnie w mieszkaniu(tak mi się wydaje) ,myślę nad tym klimatyzatorem , tylko jak on działa jak jest mróz , jeszcze ewentualnie piecyk na pellet
stasiu1971 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor #8 Opublikowano 12 Stycznia 2017 postawiłem na wersję oszczędną w tym sezonie grzewczym i kupiłem piec jak poniżej i obowiązkowo czujnik czadu i dymu , pali się min 16h a max 26 h więc nie jest źle na drugi rok chyba piec na pellet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.