Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo Pz 20 Kw, Za Mały ?

Cha3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w potwierdzeniu moich wątpliwości dotyczących albo wadliwego pieca albo źle obliczonej mocy ww. pieca eko duo pz 20 kw(k1pv4).

Budynek w podpiwniczony. Na parterze 150 mkw podłogówki(dwa rozdzielacze po 8 pętli) plus jeden grzejnik drabinkowy, na pietrze 110 mkw podłogówki(jeden rozdzielacz 8 pętli ) plus nie ogrzewana  40 m antresola. Dach ocieplony 30 cm wełny 0,033, ściany 25 cm porotherm plus 15 cm styropian 0,31.

W piwnicy pralnia z jednym 160 cm grzejnikiem. Reszta piwnicy nie ogrzewana.(w domu jeszcze nie ma zabudowanych wewn. drzwi)

Problem tkwi w tym, iż piec działa fajnie jak posyłam zaworem 4-d nie więcej niż 25 stopni. Po ustawieniu np. 30 stopni i więcej tak jakby nie wydalał. Na powrocie do pieca dostaje temp rzędu 40 stu paru stopni i piec nagle obniża z zadanej temp. np. 60 stopni do 40 stopni. 

Pytanie ... coś nie tak jest z piecem? coś nie tak jest z kotłownią ? za mały jest piec ? 

Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Nawet po odłączeniu górnego rozdzielacza i puszczeniu 30 stopni na 150 mkw, i co ciekawe powrocie o 3-4 stopni z podłogówki mniejszym czyli około 26-27 piec dalej nie daje sobie rady.... O ile temp. mu nie spadnie do 45 stopni to spali 40-50 kg na dobę ekogroszku 28 Mj z  KWK Piekar lub KWK Wesoła...nie ważne czy na pidzie czy na ręcznym sterowaniu. 

Walczę już z ustawieniami parę miesięcy i jedyne na co mam teraz ochotę to sprzedać ten piec.

W miarę możliwości wrzucę jutro zdjęcia instalacji kotłowni, natomiast jakby komuś coś przyszło na myśl to proszę o poradę... 

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1xd8

Dziękuję serdecznie

Opublikowano

Na podłogówce nie zmieniaj temp zasilania gwałtownie , rób to po 1*-2* dziennie przy takiej powierzchni podłogi skok z 25* na 30* to pewnie dobrych kilka kW 

Mam podłogi 135m2 , obecnie rozgrzana do około 26* , zasilanie 29*-30* , powrót z podłogi 26-27* , aby utrzymać tą temp podłogi kocioł pracuje z mocą 2,5kW 

Rozgrzej równo podłogę stopniowo , ustaw dobrze parametry spalania , skoro dom jest jeszcze nie zamieszkany to pewnie jeszcze nie wygrzany więc nie dziw sie że spala po 50kg , musisz wygonić wilgoć technologiczną , wygrzać wylewki , mury ,

spalanie będzie spadało w miarę upływu czasu , 

Opublikowano

uważasz ze ten piec da radę ? łącznie będą 3 większe grzejniki plus dwa mniejsze w łazienkach i oko 250 m kw podłogówki . 70 Litrów wody w piecu to nie za mało ? 

1)Czy podłączenie pieca w sposób :

Wyjscie z pieca do zaworu 4d sterowalnego silownikiem, z 4d wylot dzieli sie na dwie rurki jedna do ATM 761 , druga na grzejniki...

Atm wiadomo że łączy sie z powrotem z podłogówki... 

2) Jaka temp. powinienem ustawić na wylocie z 4D ? 

3) jaka tem powinienm mieć na powrocie do pieca.. poniżej 4d ? 

Opublikowano

post-69671-0-21005500-1482180296_thumb.jpgpost-69671-0-60317100-1482180296_thumb.jpgpost-69671-0-89679400-1482180296_thumb.jpgpost-69671-0-19445900-1482180297_thumb.jpgpost-69671-0-52430100-1482180297_thumb.jpgpost-69671-0-82860000-1482180297_thumb.jpgpost-69671-0-09435700-1482180298_thumb.jpg

Dodałem kilka zdjeć kotłowni... Dzisiaj temperatura podawana na podłogówkę ,( tylko parter 150 mkw) została przeze mnie obniżona na 21 stopni..

Bardzo proszę o jeszcze jakieś sugestie, wydaje mi się że jest coś nie tak... Pozdrawiam i dziękuje

Opublikowano

kocioł z dużym zapasem mocy

nie da się jednak rozgrzać i wysuszyć takiej masy w kilka godzin

pierwszy sezon to wygrzewanie i suszenie budynku a spalanie będzie wysokie właśnie z tego powodu. drugi sezon będzie już lepszy bo mury złapią temperaturę i wygonisz wilgoć technologiczną

poczytaj też sobie o wygrzewaniu podłogówki żebyś nie rozwalił wylewek.

dom odbiera ogromne ilosci energii i stąd takie spadki zwłaszcza z obwodów podłogówki gdzie masz kilkanascie  ton masy która ciepło musi przejąć. 

jeśli opał jest poprawnie spalony to jedyne co pozostaje do zrobienia to intensywne wietrzenie aby obniżyć wilgotnośc pomieszczeń. i zadbanie o podłogi żeby nie rozwalić.

cierpliwości a jak dom złapie temperaturę to i zużycie opału zacznie spadać

Opublikowano

Napewno się zgodzę odnośnie wilgoci i ogrzania. Natomiast nurtuje mnie pytanie które również może być sciśle powiązane z waszymi odpowiedziami… ale… 

Jaka temperaturę macie ustawioną na "zaworze wbudowanym" w moim przypadku 4 drogowym. U mnie nie może być wyższa niż 36 stopni. Jak dam wyższą to różnica pomiędzy temperatura zadaną a powrotem będzie wynosiła powyżej 11 stopni i piec zaczyna nagle "wariować" 

dzięki… 

Opublikowano

Mam pytanie

Jakie przepływy masz na rotometrach, jaką masz pompę na ogrzewanie podłogowe i jaka długość sumaryczna jest użytego pex do ogrzewania podłogowego

Zastanawia mnie czy ten ATM ogarnia taką ilość ogrzewania podłogowego (zalecany niby do 150 m2)

Przy takiej ilości op zastosował bym 3d i sterowanie pogodowe

Opublikowano

łącznie może być gdzieś 2500 m, pompka na podłogówkę to villo 80. Prędkości na rotametrach ponad 1 litr na minute… Ten afriso chyba 761 jest kupiony na zamówienie… Właśnie się zastanawiałem czy on nie jest za duży i nie zabiera za dużo ciepłej wody z pieca…. W piecu jest tylko 70 litrów wody…

Opublikowano

Mogę jeszcze zwiekszyć prędkość pompki ( mam na 3 biegu aktualnie) nieznacznie się poprawi. W zależności od długości petli jest w okolicach 1,5 litra. Docelowo i tak chce niektóre pętle przydusić (garaż i hol obok antresoli). Z tym ze jak dźwignie prędkość mam wrażenie ze piec automatycznie więcej ekogroszku zjada. Teraz podając 30 stopni na podłogówkę wraca około 25 stopni,

Opublikowano

Tak na 51 stopni dodatkowo jest dana pompka przewalcować na krótkim obiegu ta pomarańczowa na zdjęciach która wymusza jeszcze większa cyrkulację wody w piecu

Opublikowano

Przy ochronie powrotu i nagłym zwiększeniu temperatury za zaworem 4d siłownik zaczyna wariować bo duża ilość wody zimnej spływa z instalacji zawór zamyka i otwiera

Jaką masz teraz temperaturę w domu?

Proponuję ustawić do 5 stopni wyższą temp wody w ogrzewaniu podłogowym od w pomieszczeniach i stopniowo zwiększać wraz ze wzrostem temp w domu

Możesz jeszcze zrobić zdjęcia palnika w czasie pracy bo może masz też problem ze spalaniem i mocą

Na zaworze 4d też ustaw taką temperaturę

Opublikowano

21 stopni w domu, na podłogowe za zaworem tam puszczone 29-30 stopni, do tam czyli za 4 drogowym około 36-38 stopni . Powrót z podlogowki 5-6 stopni mniejszy czyli 24-25 stopni, powrót do pieca 50 stopni. Zdjęcia paleniska wstawię jutro lub pojutrze z tym ze spieki już dosyć tak opanowałem. Korekta powietrza -2 moc kotła 98%. Haltron załączony. Ale dalej dużo ekogroszku zjada ....dojdą jeszcze dwa grzejniki w piwnicy. Dlatego ciagle się zastanawiam czy tego pieca nie sprzedać i nie wziąsć pieca o większej mocy ....z Tad moje obawy...

Opublikowano

Troszkę duża różnica na podłogowe zasilanie vs powrót. Masz jeszcze jeden bieg to daj jej czadu. Ustaw ile uważasz i niech się jara. Wygrzeje to będzie trzymał. Zapas masz nie powinno być problemu. Gorzej będzie jak kupisz 25kw a później będziesz potrzebował 1/3 mocy.

Opublikowano

Ja bym raczej wymienił ten afriso termostatyczny (on się tu nie nadaje dlatego taka duża różnica temperatur i duże opory, a i zużycie prądu przez pompę) na 3d z siłownikiem i sterowanie pogodowe które już masz w sterowniku

Zresztą siłownik możesz zdjąć z 4d (jego ustawić ręcznie)

Opublikowano

Najgorsze w tym wszystkim jest to ze konkretnie nikt nie potrafi powiedzieć ze ten piec sobie da z tym wszystkim radę. Faktycznie błąd stoi po mojej stronie ze nie mam żadnego projektu instalacji a piec dobierałem sam patrząc na stronę cieplowlasciwe pl. Kazałem zmienić atm 561 na 761 . Itd itp. ... Podlogowekr robiła inna firma a kotłownie inna .. Praktycznie nikt nic nie wie... Ręce opadają a pieniędzy poszło sporo ... Wesołych świat . Do waszych zaleceń się dostosuje .

Opublikowano

ależ napisałem już że sobie poradzi

problem leży w instalacji która wprowadza zamieszanie do pracy kotła

odepnij termostat od zaworu 4d  i ustaw stały przepływ ignorując temperaturę powrotu do momentu wygrzania całości

ja generalnie jestem negatywnie nastawiony do wszelkich siłowników ponieważ często robią to co u Ciebie czyli bajzel w pracy kotła i instalacji

jeśli już mui być to pytanie czy sam zawór ma odpowiednią średnicę i czy jest na odpowiedniego przekroju rurach zrobiony. jak będzie zbyt małej średnicy to nie będzie odpowiedniego mieszania i wariacje związane z niedogrzewaniem powrotu albo spadkiem zasilania instalacji a w efekcie całość będzie ciągle szarpać góra dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.