izpnd Opublikowano 16 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Witam wszystkich uzytkownikow, mam podobny problem co w tytule, przeczyta juz wiele tematow probowalem juz wielu porad i z tego wszystkiego mam juz tylko kiełbie we łbie; ogrzewam stary niedocieplony dom (ok 150m2 poddasze nieuzytkowe na podłodze rozlozona wełna 15cm o wspolczynniku lambda 37 stare podwojne okna niezbyt szczelne) piecem Befako 20 kW i spala on ok 50 kg na dobe moze pare kilo mniej co wydaje mi sie przy temp. na zew. ok 0 stopni (plus minus) za duzo a teraz wiecej szczegolow: temp. zadana 60 st histereza 2 st czas pracy 9 sek czas przerwy 36 sek praca/przerwa w podtrzymaniu 7sek/20min wentylator w podtrzymaniu praca/przerwa 6sek/20min siła nadmuchu 55% do tego klapka na wentylatorze przyslonieta w jakis 70-80% a przeslona tak jak na zdjeciu zawor czterodrozny tak jak na zdjeciu moze nie widac tego tak dokladnie ale ok 35% wraca ciag kominowy troche przymknalem a na koniec filmik jak wyglada palenisko troche ciemniejszy plomien 20161215_120405.mpg piec osiaga temp. zadana po 16-17min dzwiga sie do 62stopni i w podtrzymaniu jest ok 10-11min Proszee o pomoc
jackop Opublikowano 16 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Witaj. Według mnie dmuchawa na 30 % czas pracy pracy(podawania) możesz zostawić 9 sek ale czas przerwy w podawaniu zmień na 65 sek. Pracę w przerwie u siebie wyłączyłem całkiem i tobie też to proponuję. Po zmianie ustawień stwórz ręcznie poprzez włączenie podajnika kopiec na palniku bo to jedna z podstaw dobrego wypalania. Płomień masz biały przez zbyt duży nadmuch a co za tym idzie powstają spieki wokół paleniska. Nie wiem co w popielniku ale przypuszczam że żużel i nie dopalony groszek. Palę groszkiem ze wschodu najgorszy jaki znalazłem 650 tona. Zużycie groszku w dzisiejszych warunkach 20 do 23 kg na dobę. Ogrzewam dom o powierzchni 220 m2. Nastawa pieca 57 st a przez zawór 3d puszczam na dom tylko 45st.
izpnd Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2016 a ta klapke wentylatora otworzyc (opuscic na doł)? bo teraz jest ona przyslonieta w 70-80% jak pisalem a plomien jest raczej zolty ciemniejszy niz na filmiku a przerwe jak tylko zwiekszam to po godzinie dwoch tak jakby przygasa takie male plomyczki (jezyczki) tylko zostaja
papasmurfek Opublikowano 16 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Masz za bogate nastawy. Zmniejsz czas podawania, albo wydłuż czas przerwy. Dodatkowo za mocno dmuchasz. Proponuje zacząc od 6/40 i dmuchawę na 35% ,trzeba ustawić tak aby nie robiły się spieki oraz nie kopciło z palnika. Najlepiej dobrać tak nastawy aby kocioł spokojnie i długo dochodził do zadanej i jak najkrócej stał w podtrzymaniu.
jackop Opublikowano 16 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 16 Grudnia 2016 a ta klapke wentylatora otworzyc (opuscic na doł)? bo teraz jest ona przyslonieta w 70-80% jak pisalem a plomien jest raczej zolty ciemniejszy niz na filmiku a przerwe jak tylko zwiekszam to po godzinie dwoch tak jakby przygasa takie male plomyczki (jezyczki) tylko zostaja wejdź na pw Prawdopodobnie mówisz o pracy w podtrzymaniu.
izpnd Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 16 Grudnia 2016 interesuje mnie ta klapka wentylatora ktora jest w srodku przymyka ja sie taka.... nie wiem jak to sie nazywa fachowo.. mini wajcha i ktora dławi ten nadmuch tak mi sie wydaje, zostawic ja przyslonieta? bo jesli ona jest przyslonieta w 70-80% i nadmuch jest 55% to faktycznie dmucha w granicach 15-25% dobrze rozumuje?
jackop Opublikowano 16 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 16 Grudnia 2016 interesuje mnie ta klapka wentylatora ktora jest w srodku przymyka ja sie taka.... nie wiem jak to sie nazywa fachowo.. mini wajcha i ktora dławi ten nadmuch tak mi sie wydaje, zostawic ja przyslonieta? bo jesli ona jest przyslonieta w 70-80% i nadmuch jest 55% to faktycznie dmucha w granicach 15-25% dobrze rozumuje? Według mnie zmniejszasz tylko ilość powietrza a nie ciśnienia. Daj ją na max ustaw 30% i w czasie pracy zmieniaj wielkość otwarcia, .zobaczysz czy to samo. U siebie przysłaniałem ją wtedy kiedy nie mogłem sobie poradzić z ciągiem kominowym ale problem i tak rozwiązałem poprzez montaż ruchomej przepustnicy.
Gość Opublikowano 16 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 16 Grudnia 2016 - ->izpnd Tak,jak innym użytkownikom proponuję zmniejszyć proporcję parametrów spalania. U Ciebie jest 1:4,spróbuj zastosować 1:7,5 czyli: 8s podawanie,1min. przerwy,nadmuch obniż na 40% Lepiej jest,jak kocioł rzadko się odstawia,a najlepiej dobrać tak nastawy,żeby pracował nie przerwanie i temp. oscylowała blisko zadanej. Możesz zmienić nastawy jeszcze dzisiaj,a rano będziesz wiedział co i jak. Zaryzykujesz? :) Jeszcze jedno,histereza z 2 na 1.
jackop Opublikowano 17 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Witam. Przepraszam że się wtrącę. Z pełnym szacunkiem dla Twojej wiedzy Kolanin. Według moich wyliczeń chłopskim sposobem wychodzi że na pierwotnych ustawieniach piec pracował (praca podajnika) 8min w ciągu godziny uwzględniając czas w podtrzymaniu. Z kolei na Twoich i moich ustawieniach czas pracy podajnika wynosi około 7min na godzinę a tak właśnie jest bo wiem od autora że dobija do 57 stopni. Tak więc gdzie oszczędności o które prosi izpnd? Czy mógłbyś policzyć swoim sposobem czy się nie mylę? Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Nie wiem co chcesz mi udowodnić ale pokrótce odpowiem(nie będę się wdawał w dyskusję) Moja sugestia dotyczyła zmniejszenia dawki podawanego paliwa w jednostce czasu. Nie wiem ile czasu kocioł by pracował na tych nastawach,a ile czasu pauzował,to była propozycja nastaw wyjściowych do dalszych korekt,w zależności od dalszego przebiegu spalania. Jeżeli wg. Ciebie 1 min. pracy podajnika w ciągu 1h mniej nie jest oszczędnością,to co nią jest? Przyjmijmy orientacyjnie,że 1 min. pracy podajnika to 250dag węgla(skromnie licząc) x 24h=6kg opału mniej na dobę. Od czegoś trzeba zacząć... Aha,wczoraj swój wpis zamieściłem w innym temacie,gdzie kol.@izpnd podłączył się do tematu innego użytkownika,admin przeniósł mój wpis tutaj i nie czytałem Twoich wypowiedzi.
jackop Opublikowano 17 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Źle mnie zrozumiałeś. Niczego nie chciałem udowadniać a tym bardziej urazić. Sam staram się stosować Twoją teorię aby piec jak najmniej przebywał w podtrzymaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.