Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Z Podajnikiem Befako 20Kw Za Dużo Spala

izpnd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkownikow, mam podobny problem co w tytule, przeczyta juz wiele tematow probowalem juz wielu porad i z tego wszystkiego mam juz tylko kiełbie we łbie; ogrzewam stary niedocieplony dom (ok 150m2 poddasze nieuzytkowe na podłodze rozlozona wełna 15cm o wspolczynniku lambda 37 stare podwojne okna niezbyt szczelne) piecem Befako 20 kW i spala on ok 50 kg na dobe moze pare kilo mniej co wydaje mi sie przy temp. na zew. ok 0 stopni (plus minus) za duzo a teraz wiecej szczegolow:

temp. zadana 60 st

histereza 2 st

czas pracy 9 sek

czas przerwy 36 sek

praca/przerwa w podtrzymaniu 7sek/20min

wentylator w podtrzymaniu praca/przerwa   6sek/20min 

siła nadmuchu 55% do tego klapka na wentylatorze przyslonieta w jakis 70-80% a przeslona tak jak na zdjeciu post-71008-0-61030000-1481909666_thumb.jpg

zawor czterodrozny tak jak na zdjeciu post-71008-0-67293400-1481909769_thumb.jpgmoze nie widac tego tak dokladnie ale ok 35% wraca

ciag kominowy troche przymknalempost-71008-0-55192800-1481909816_thumb.jpg

a na koniec filmik jak wyglada palenisko troche ciemniejszy plomien 20161215_120405.mpg

piec osiaga temp. zadana po 16-17min dzwiga sie do 62stopni i w podtrzymaniu jest ok 10-11min

Proszee o pomoc 

Opublikowano

Witaj.

Według mnie  dmuchawa na 30 % czas pracy pracy(podawania) możesz zostawić  9 sek  ale czas przerwy w podawaniu zmień na 65 sek.

Pracę w przerwie u siebie wyłączyłem całkiem i tobie też to proponuję.

Po zmianie ustawień stwórz ręcznie poprzez włączenie podajnika kopiec na palniku bo to jedna z podstaw  dobrego wypalania.

Płomień masz biały przez zbyt duży nadmuch a co za tym idzie powstają spieki wokół paleniska. Nie wiem co w popielniku ale przypuszczam że żużel i nie dopalony groszek.

Palę  groszkiem ze wschodu najgorszy jaki znalazłem  650 tona. Zużycie groszku w dzisiejszych warunkach 20 do 23 kg na dobę. Ogrzewam dom o powierzchni 220 m2.

Nastawa pieca 57 st a przez zawór 3d puszczam na dom tylko 45st.

Opublikowano

a ta klapke wentylatora otworzyc (opuscic na doł)? bo teraz jest ona przyslonieta w 70-80% jak pisalem a plomien jest raczej zolty ciemniejszy niz na filmiku a przerwe jak tylko zwiekszam to po godzinie dwoch tak jakby przygasa takie male plomyczki (jezyczki) tylko zostaja 

Opublikowano

Masz za bogate nastawy. Zmniejsz czas podawania, albo wydłuż czas przerwy. Dodatkowo za mocno dmuchasz. Proponuje zacząc od 6/40 i dmuchawę na 35% ,trzeba ustawić tak aby nie robiły się spieki oraz nie kopciło z palnika. Najlepiej dobrać tak nastawy aby kocioł spokojnie i długo dochodził do zadanej i jak najkrócej stał w podtrzymaniu.

Opublikowano

a ta klapke wentylatora otworzyc (opuscic na doł)? bo teraz jest ona przyslonieta w 70-80% jak pisalem a plomien jest raczej zolty ciemniejszy niz na filmiku a przerwe jak tylko zwiekszam to po godzinie dwoch tak jakby przygasa takie male plomyczki (jezyczki) tylko zostaja 

wejdź na pw

Prawdopodobnie mówisz o pracy w podtrzymaniu.

Opublikowano

interesuje mnie ta klapka wentylatora ktora jest w srodku przymyka ja sie taka.... nie wiem jak to sie nazywa fachowo.. mini wajcha  i ktora dławi ten nadmuch tak mi sie wydaje, zostawic ja przyslonieta? bo jesli ona jest przyslonieta w 70-80% i nadmuch jest 55% to faktycznie dmucha w granicach 15-25% dobrze rozumuje?

Opublikowano

interesuje mnie ta klapka wentylatora ktora jest w srodku przymyka ja sie taka.... nie wiem jak to sie nazywa fachowo.. mini wajcha  i ktora dławi ten nadmuch tak mi sie wydaje, zostawic ja przyslonieta? bo jesli ona jest przyslonieta w 70-80% i nadmuch jest 55% to faktycznie dmucha w granicach 15-25% dobrze rozumuje?

Według mnie zmniejszasz tylko ilość powietrza a nie ciśnienia. Daj ją na max ustaw 30%  i w czasie pracy zmieniaj wielkość otwarcia, .zobaczysz  czy  to samo. U siebie przysłaniałem ją wtedy kiedy nie mogłem sobie poradzić z ciągiem kominowym ale problem i tak rozwiązałem poprzez montaż ruchomej przepustnicy.

Opublikowano

- ->izpnd

Tak,jak innym użytkownikom proponuję zmniejszyć proporcję parametrów spalania.

U Ciebie jest 1:4,spróbuj zastosować 1:7,5 czyli: 8s podawanie,1min. przerwy,nadmuch obniż na 40%

Lepiej jest,jak kocioł rzadko się odstawia,a najlepiej dobrać tak nastawy,żeby pracował nie przerwanie i temp. oscylowała blisko zadanej.

Możesz zmienić nastawy jeszcze dzisiaj,a rano będziesz wiedział co i jak.

Zaryzykujesz? :)

Jeszcze jedno,histereza z 2 na 1.

Opublikowano

Witam.

Przepraszam że się wtrącę.

Z pełnym szacunkiem dla Twojej wiedzy Kolanin. Według moich wyliczeń chłopskim sposobem  wychodzi że na pierwotnych ustawieniach piec pracował (praca podajnika) 8min w ciągu godziny uwzględniając czas w podtrzymaniu.

Z kolei na Twoich i moich ustawieniach czas pracy podajnika wynosi około 7min na godzinę a tak właśnie jest bo wiem od autora że dobija do 57 stopni. Tak więc gdzie oszczędności o które prosi izpnd?

Czy mógłbyś policzyć swoim sposobem czy się nie mylę?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wiem co chcesz mi udowodnić ale pokrótce odpowiem(nie będę się wdawał w dyskusję)

Moja sugestia dotyczyła zmniejszenia dawki podawanego paliwa w jednostce czasu.

Nie wiem ile czasu kocioł by pracował na tych nastawach,a ile czasu pauzował,to była propozycja nastaw wyjściowych do dalszych korekt,w zależności od dalszego przebiegu spalania.

Jeżeli wg. Ciebie 1 min. pracy podajnika w ciągu 1h mniej nie jest oszczędnością,to co nią jest?

Przyjmijmy orientacyjnie,że 1 min. pracy podajnika to 250dag węgla(skromnie licząc) x 24h=6kg opału mniej na dobę.

Od czegoś trzeba zacząć...

Aha,wczoraj swój wpis zamieściłem w innym temacie,gdzie kol.@izpnd podłączył się do tematu innego użytkownika,admin przeniósł mój wpis tutaj i nie czytałem Twoich wypowiedzi.

Opublikowano

Źle mnie zrozumiałeś. Niczego nie chciałem udowadniać a tym bardziej urazić. Sam staram się stosować Twoją teorię aby piec jak najmniej przebywał  w podtrzymaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.