jola28 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Niektóre gminy mają programy dofinansowania do wymiany kotła CO. Podobno pokrywają również koszta wymiany instalacji. Pytanie gdzie tu logika z wymianą instalacji? Mam na myśli taką sytuację, w której jest sobie posiadacz śmiecicha posiadający poziomy zbiornik 140 litrów i pompę z marketu bo wstawił sobie grzejki panelowe i grawitacja na starych grubych rurach nie działa. Teraz pytanie do czego taka osoba dostanie dofinansowanie? 1. Czy jedynie do kotła ew. zaworu 3d/4d który jest wymagany w warunkach gwarancji no i ew. 2000 zł pracy instalatora, podłącz kominową i kawałki rurek czy zaworów? 2. Czy może taka osoba dostanie jak w ptk 1 + na wymianę wszystkich rur na miedziane, robociznę za usunięcie starych wkucie w tynk a może jeszcze wymianę grzejników na nowe (a może nawet dekoracyjny w łazience)? Dodatkowo na baniak 400 litrów, najlepiej z nierdzewki a może jeszcze wraz z pompą cyrkulacyjną i całą instalacją cyrkulacji w domu?
Gość berthold61 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 teraz tylko chyba gminy coś tam dopłacają jedne tak drugie wcale nic , ale podobno rządowy jest jakiś projekt aby taryfa nocna była totalnie niska , coś tam przebąkują o 11 groszy za kw
kiminero Opublikowano 14 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 @jola28, pytanie nie licuje do tytułu inż AGH. Poza tym na liście "Dotacji do wymiany KOTŁA" zabrakło zadośćuczynienia za straty moralne związane z remontem i zwrotu kosztów za hotel... Na Jamajce oczywiście. Póki co daleko ci jeszcze do poziomu gościa o nicku @fachowiecOd7Bolesci.
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Jeśli po 11 groszy to ja biorę już od dziś mam zapotrzebowanie 14000 kWh X 0,11 zł =1540 zł rocznie i tańczę sambę na Jamajce oczywiście.poz Hermogenes
piastun Opublikowano 14 Grudnia 2016 #5 Opublikowano 14 Grudnia 2016 te 11gr to chyba łabędzi śpiew :), rozumiem że rząd zrezygnuje z vat, akcyzy ale za przesył trzeba będzie dalej płacić. Jeżeli ktoś mi zagwarantuje 11gr/kwh to obiecuję nawet na własny koszt dokonać modernizacji kotłowni :) heheh
Gość berthold61 Opublikowano 16 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2016 te 11gr to chyba łabędzi śpiew :), rozumiem że rząd zrezygnuje z vat, akcyzy ale za przesył trzeba będzie dalej płacić. Jeżeli ktoś mi zagwarantuje 11gr/kwh to obiecuję nawet na własny koszt dokonać modernizacji kotłowni :) heheh też bym poszedł ale najtańszą metodą czyli grzałki za parę złotych i bufor bo po wyborach jak znów inna jakaś partia wygra to *** bombki strzelił
patun Opublikowano 17 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Póki co w temacie jest jeden wielki bałagan. U mnie w gminie dałem sobie spokój bo urzędnicy są niedoinformowani i poczekam co przyniesie nowy albo następny rok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.