k89amil Opublikowano 13 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam. Mam nadzieję, że na tym forum, w tym dziale ktoś przedstawi swoją opinię. Do rzeczy.[/size]Jestem użytkownikiem piecokuchni Defro Asia 9kw. Po lekturze tego forum oraz innych zacząłem palić od góry. Z palenia jestem zadowolony, jeden zasyp 10kg węgla pali się ok 8h. Zastanawiam sie jednak nad przerobieniem tej piecokuchni w sposób taki żeby przypominała piec dolnego spalania lub bardziej odwrócony górniak. W załącznikach umieszczam przekrój pieca oraz naniesione moje poprawki. Na czerwono zaznaczyłem miejsca w których umieszcze blache/cegle szamotowa w celu zmiany kierunku powietrza oraz ruszta. Blokada zaznaczona X albo bedzie szczelna, albo delikatnie otwarta rzeby umożliwić przepływ z dwóch stron drugiego wymiennika. PP bedzie podawane od góry a PW od dolu. Ruszta poziome dam wieksze (dłuższe) i ustawie je po skosie tak jak na rysunku. Blacha A1, A2 będzie usunięta.[/size]Zwracam sie do doswiadczonych palaczy czy taka przeróbka ma sens? Czy nie zmniejszy się moc pieca ze wzgledu na inny obieg spalin? I najważniejsze czy uzyskam możliwość dokładania opału bez potrzeby ponownego rozpalania.[/size]Pozdrawiam.[/size]
Mario1969 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Jeżeli kocioł stoi w mieszkaniu i nie przeszkadza zadymienie oraz wędzonka to kombinuj.
k89amil Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedź. Tak w mieszkaniu. Mimo, że powietrze główne będzie zasysane z góry przez cały zasyp do dołu może się gromadzić dym w komorze? Na moja logikę myślałem że sposób palenia będzie taki sam jak w górniaku rozpalanym od góry tyle że odwrócony do góry nogami. Z założenia te moje zmiany nie zrobiły by z tej pieco kuchni typowego dolniaka gdzie powietrze główne jest podawane od dołu i siłą rzeczy komora jest zadymiona. Niestety w mieszkaniu nie mam innej możliwości ogrzewania a wybór piecokuchni też nie jest ogromny.
Mario1969 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Nie wiem czy komukolwiek z palących w dolniakach udało się nigdy nie zadymić kotłowni to po 1. Po 2 w komorze zasypowej przy dolniaku w 99% masz smołę a co za tym idzie zapaszek . 10kg węgla dla mieszkania 44m2 to u niektórych starcza na dobę (lub więcej) przy temperaturach ok. 0stC. Więc tu jeszcze jest dużo do ugrania. Spalanie przy ciągłym ogniku 0.7 kg/h to minimum. Tak z ciekawości jak chciałeś puścić obieg spalin po rusztem do kanałów dymnych za komorą spalania?
k89amil Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Napewno nie opanowalem jeszcze dobrego palenia. Poza tym mieszkanie jest w trakcie remontu i nie jest ogrzewane ciągle, jest wychlodzone. Jeżeli udało by się czas palenia wydłużyć po rozgrzaniu mieszkania to w.w. modyfikacje były by zbędne.
genab Opublikowano 13 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł. Jak chcesz zrobić DS, to daj grubą blachę pod skosem,jak w klasycznym DSe. Szczelina z dołu 3 cm, z góry 10,od rusztu 8 cm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.