pilotg Opublikowano 12 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam Pół roku temu zakupiłem piec witkowski tłokowiec 22kW + sterownik titanic, całkowita powierzchnia domu parter +piętro to ok.170 m2, góra na razie niezamieszkana i nie ogrzewana, ogrzewany jedynie dół blisko 90m2. Przy takim przewymiarowaniu kocioł spala ok.30kg. czy jest jakaś możliwość zmniejszenia spalania ? dodam że ustawienia na sterowniku nie przyniosły większych zmian. Bardziej myślałem o np. zmniejszeniu powierzchni paleniska, skoku tłoka albo gdzieś wyczytałem o komorze spalania wypełnionej w pewnej części cegłą szamotową (co prawda chodzi o kotły zasypowe ) ale może dało by się przenieść ten pomysł do pieca z podajnikiem np., poukładać cegłę na kanałach konwekcyjnych?
kiminero Opublikowano 12 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jak palisz grochem, to spotkałem się z patentami zawężania leja zsypowego kosza skośno postawionymi blachami. Przy miale może się nie udać. Pytanie gdzie to ciepło ze spalonego węgla się podziewa. W komin? Przyjrzyj się cugowi komina i dla eksperymentu uchyl wyczystkę na dzień dwa. Jak naturalny ciąg jest duże, to może ci w podtrzymaniu złoże wypalać. Taka teoria...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.