Krzysztof192 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor #26 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Nikt oprócz mnie nie będzie się tym interesował i o to dbał ale to inny temat. Postaram się jakoś poustawiać to wszystko, żeby w miarę działało, ciągle myślałem, że jak kocioł cały czas grzeje to zle bo znaczy, że nie ma wystarczającej mocy, nie wiem już jaką ustawić. Poskręcam trochę grzejniki, pompkę zostawię, niech działa cały czas, jeśli chodzi o izolację budynku i okna nie jestem w stanie nic zrobić, okna plastikowe dwuszybowe, a zwiększenie izolacji ścian jest niestety nierealne. Dziękuję Ci bardzo za wskazówki. A co oznacza ta ilośc powtórzeń przy każdej z mocy?
energotop Opublikowano 18 Grudnia 2016 #27 Opublikowano 18 Grudnia 2016 No pożera Ci ponad miarę jeśli rzeczywiście OZC na ciepłowłaściwe zrobiłeś zgodnie ze sztuką. Tylko podstawowe pytanie gdzie idzie to ciepło? Tak jak pisze Pieklorz zrób zawirowacze. Po drugie usiądź i zrob schemat instalacji. A po trzecie jaki masz komin? Węgiel się dobrze spala? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 18 Grudnia 2016 #28 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Każda moc jest tj "teoretyczna". 8kw to podania 3s, 12kw -5s, 16kw-7s itd. W każdej mocy ustawiasz ilość podań w cyklu. I załóżmy że np dla 8kw wykonuje 5 podań po 3s z przerwami po 25s a następnie następuje dopalenie dawki paliwa wg wskazań czujnika spalin + stała. I następuje kolejny cykl podań. Kociol się nie odstawi dopóki nie osiągnie zadanej +1stC i dokończy cały cykl. Także np jeśli ustawisz 8kw i 6podan to uzyskasz większą moc niż ustawiając 12kw i 3podania Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 18 Grudnia 2016 #29 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Najlepiej grupowe regulować ustawiając min i max na jedną moc i ilość podan np 16kw i 5 podan, dobrać do niej odpowiedni nadmuch, następnie zmienic np 20kw. Powtórzyć czynność, a dopiero później połączyć obie moce. Tzn min i max różne. Jest wtedy pewność że będzie dobrze spalać Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Krzysztof192 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor #30 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Węgiel spala się dobrze, tak mi się wydaje, komin jest wielki, ciąg duży, instalacja to grzejniki i podłogówki na każdym piętrze, każde piętro ma własny rozdzielacz i do tego rozdzielacza podłączona jest i podłogówka i grzejniki. Jeśli chodzi o to co napisałeś o odstawieniu kotła to mój się chyba nigdy nie odstawi bo nie może osiągnąć zadanej temperatury póki co, tzn odkąd włączyłem pompkę na stałe. Kiedy wymieniałem stary zasypowy piec na ten miałem nadzieję, że wszystko będzie dobrze, niestety trochę się przeliczyłem:(. Mam już dość tego domu i instalacji zrobionej bez projektu;/.
Pieklorz Opublikowano 19 Grudnia 2016 #31 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Spróbuj sklecić sobie zawirowacze jak masz opał wypalony, to połowa sukcesu, powalczyć z przykręceniem kaloryferów i tym dorobieniem zawirowaczy Sam mam w domu kocioł dobrany tak, aby miał co robić. Wczoraj wrzuciłem zawirowacze, to temp. spalin spadła o 40st.C do poziomu ok. 140st.C aczkolwiek szykuje się do testów eksploatacyjnych innego palnika...
Krzysztof192 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor #32 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jutro wyczyszczę kocioł i dorobię zawirowywacze, ale odkąd zmniejszyłem siłę nadmuchu mam wrażenie, że w palenisku jest za dużo węgla, zmieniłem też ilość powtórzeń do 3 ale to niewiele zmieniło, jak powinien wyglądać taki zawirowywacz? Widziałem zdj. w necie, wygląda jak ponacinany kawałek blachy, włożyć je w te trzy kanały w piecu? Jeszcze jedno pytanie, takie z ciekawości, w jakiej odległości od pieca powinien być zamontowany czujnik? U mnie jest zaraz za piecem bo piec zamontowali przy samej ścianie...
Krzysztof192 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor #33 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Wyczyściłem porządnie piec i jak możecie zobaczyć na wykresie pomogło, wysokie spalanie jednak pozostało, piec chodzi teraz na 16kw 3 powtórzenia i 26% dmuchawy, w domu nadal jest ciepło ale piec nie osiąga zadanej mu temperatury. Sporo mu do tego brakuje. Zauważyłem też, że jeżeli temp na piecu wynosi około 41 do 42 stopni to u nas na górze kaloryfery są chłodniejsze niż na dole, przy wyższych temepraturach u nas też są mocno ciepłe, na ta chwilę jednak nie ma potrzeby podnoszenia temp. ponieważ i tak mamy ciepło, martwi mnie jednak to nie osiąganie temperatury no i spalanie w ilości około 1400kg miesięcznie.. https://esterownik.pl/device/11079
Krzysztof192 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #34 Opublikowano 4 Stycznia 2017 No panowie, bijemy rekord spalania, prawie 60kg na dobę;/
Krzysztof192 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor #35 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Koledzy Piec nadal spala ponad 1500kg miesięcznie, z prawej strony palnika wylatują niespalone kawałki ekogroszku, codziennie wynoszę pełną szufladę popiołu, palę ekogoroszkiem iskra wesoła, temperatury spalin w dalszym ciągu powyżej 200 stopni, natomiast dmuchawa nawet kiedy ustawie ją na minimum i tak dmucha mocno. Znalazłem znajomego który ma mi narysować schemat instalacji CO. Jednak testowałem teraz spalanie z zaworem zamkniętym na bojler, piec grzał tylko dom i spalanie się nie zmieniło, jakby ten bojler nie miał znaczenia, obojętnie czy na dworze ejst plus 5 stopni czy -10 spala mi tyle samo, nie wiem już co mam robić:( Czy ktoś może mi pomóc????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.