hajtaler428 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #26 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Tam gdzie ustawiasz ilość powtórzeń do poszczególnych mocy w,grupowym masz moc dmuchawy. Na,początek zmniejszaj o 2% aż płomień będzie ok
kamilsyga19 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #27 Opublikowano 5 Grudnia 2016 W potrzymaniu - 2%, w 8 i 12 KW tak samo - 2 % ?
hajtaler428 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #28 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Na,początek tak. Jak jeszcze będzie za duży nadmuch to znowu odejmij. Możliwe że będziesz musiał też zmniejszyć ilość powtórzeń (jeżeli będzie przerzucać niedopał - trzeba obserwować) Poniżej masz schemat wg którego ja bym przerobił kotłownię. Żadne dodatkowe elementy nie są potrzebne- wszystko masz. Co,do kosztu to zależy jak,ci wyceni hydraulik ale,myślę że max 500 zl
kamilsyga19 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #29 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Dziekuje. Pokaze to dla goscia ktory mi to zrobil zobaczymy co powie. Zmniejszylem o 2 i plomien nie zmienil sie, ja przynajmniej tego nie widze. Zmniejsze jeszcze o 2 i zobaczymy. Ilosc powtorzen to o ile sie zmienia ? rozumiem ze dla 8,12 i podtrzymania ? Ogladalem rano popiol i jest duzo ladniejszy. wieczorem wrzuce zdjecia. jutro na urlop kurde i chyba zostawie tak jak jest i wroce to sie bede bawil.
hajtaler428 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #30 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Dobrze by było jak byś dorwał tego samego gościa co to robił - mógłbyś wynegocjować sporo na robociźnie. Jak będzie stękał to powiedz ze podłączenie podłogówki równolegle to ma zrobić za free bo tu odstawił babola i jak będzie Cię liczył to tylko za,wywalenie 4d. Ilość powtórzeń zmniejsz o 1 dla 8 i 12kw ale tylko jak będzie w popiele niedopalony węgiel. Podtrzymanie zostaw
kamilsyga19 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #31 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Hajtaler - dzięki za poświęcony czas. Innym którzy udzielają się w temacie również dziękuje za pomoc. Dzisiaj dostałem takiego mejla od producenta: "Wykres strasznie poszarpany Wysokie nastawy i jeszcze wyższe przebijanie nastawy Niech Pan wyłączy grupowe i przejdzie na ręczne Zadać mu podawanie 5sekund pauza 35sekund trzeba będzie dobrac jeszcze póxniej podtrzymanie nadmuch na poziomie 37-39 dla dmuchawy 40W Zadana temp. na kotle zrobic sobie 55st.C"
hajtaler428 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #32 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Ale Ci napisali. Równie dobrze można zmniejszyć moc na grupowym zmniejszając ilość powtórzeń dla 8 i 12 o 1. Ważne żebyś zaobserwował czy żar nie jest zapadnięty gdy kończy się czas podtrzymania i przechodzi w grzanie. Jeżeli żar cofnięty to skracaj czas przerwy w podtrzymaniu aby żar pozostał nad koroną W ręczne można się pobawić ale to trudniejsze. Najlepiej jest dojść do takich ustawień aby kocioł nie dochodził do zadanej tylko się zbliżył do niej. Jeżeli kocioł się odstawia to wydłużać czas przerwy między podaniami do momentu cofania żaru. Ale to wymaga czasu. Odwiedź forum na stronie esterownik.pl - tam są praktycznie sami użytkownicy bruli i ecoala. Powinieneś znaleźć kogoś kto ma taki,ster i palnik i może podpowie konkretne ustawienia. Tylko teraz forum jest modernizowane, nie wiem do kiedy
kamilsyga19 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #33 Opublikowano 13 Grudnia 2016 1. Co to znaczy, "jeśli kocioł się odstawia"? 2. Ustawiłem na piecu 60 stopni, zmniejszyłem ilość powtórzeń o 1 i siłę nadmuchu o 2. W podtrzymaniu nie ruszałem nic. Piec dobił najpierw do 68 i tak stało a widzę, że znowu rośnie. Nie jest to spowodowane tym, że na potrzymaniu ma za dużo węgla? Dostaje w potrzymaniu za dużo, dobija do dużej temperatury, woda z układu ze względów bezpieczeństwa idzie do CWU, tam robi się wrzątek pod 60 stopni pomimo, że ustawione jest tylko 47. Woda w układzie robi się zimna , ma około 40 stopni i piec znowu dobija mocno bo woda mocno wystudzona. I robi się błędne koło. Weź zobacz na mój wykres. To nie powinno tak działać. P.S. spieki w węglu ustały, spala się ładnie płomieniem jak ognisko.
hajtaler428 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #34 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Kocioł odstawia się tzn przechodzi w podtrzymanie. Miałeś sprawdzić jak wygląda palenisko pod koniec podtrzymania gdy kocioł przechodzi w grzanie-jest kopczyk czy zapadnięte palenisko? Zainstalowałeś czujnik powrotu we wskazanym miejscu? Jak tak Ci przebija temp to zmniejsz zadaną do 50 st a histerezę 0 i zobacz co się będzie działo. Spróbuj też przy tych ustawieniach co masz teraz rozkręcić całkiem zawór 4d tak żeby wszystko szło na instalację i zobacz co się będzie działo. Tylko nie wszystko na raz - po kolei testuj te wskazówki i obserwuj.
kamilsyga19 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #35 Opublikowano 13 Grudnia 2016 godzina 23:44 piec przechodzi w tryb grzania przy temperaturze okolo 55 stopni. godzina 23:46 krece ten filmik . Kopczyk chyba taki sobie. godzina 23:53 na piecu 37 stopni. Jak to mozliwe ze piec zaczyna grzac a temperatura spada ?
hajtaler428 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #36 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zrób to co pisałem w poprzednim poście. Na początek pokręć trochę zaworem 4d. Najpierw spróbuj go przymknąć tak żeby więcej wody szlo w obieg kotłowy (do momentu żeby na grzejniki była odpowiednia temp). Jak nic nie da to rozkręć go calkiem na grzejniki. Temp spada mimo grzania bo kocioł nie nadąża - mała pojemność wodna kotła i prawie sama podłogówka. Do kotła spływa woda o temp 30-paru st i zanim go nagrzeje to na kotle masz niecałe 40. Przydałaby się lepsza modulacja tzn wieksza moc w początkowej fazie albo najlepiej przejść na tryb ręczny i tak ustawić podawanie żeby się nie odstawiał (pisałem o tym wcześniej) PS odwiedzałeś forum ecoal.pl?
kamilsyga19 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #37 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zmieniłem ustawienia po poradach jednego z użytkowników z forum ecoal.pl . Wykres wygląda dużo lepiej ale będę obserwował. Na zaworze ustawiłem 40 stopni i jeszcze kilka innych ustawień. P.S. W załączniku przesyłam miejsce w którym mam wpięty czujnik powrotu, zaznaczony na czerwono.
hajtaler428 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #38 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czujnik źle. W tej chwili przekłamuje bo nie uwzględnia wody z powrotu CWU. Przenieś go na ten odcinek od śrubunku do trójnika (na tym krótkim odcinku znajdź miejsce gdzie będzie przylegał najbardziej i lepiej go zaizoluj)
Przemo12 Opublikowano 4 Listopada 2017 #39 Opublikowano 4 Listopada 2017 witam może mi ktoś coś podpowie popiół mam jak kolega kilka postów wcześniej. palnik pmż 25kw kocioł prywatny producent 25kw sterownik Sterownik typu SP-18 control smart multiustawienia moc dmuchawy 45% siła nadmuchu 6skala do10, czas podawania rozpalania 8s przerwa 1,3 czas podawania podtrzymania 10s przerwa 4,30 czas przedmuchu 25s przerwa przedmuchu 2min temp zadana 47 CWU47
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.