Duszek Opublikowano 18 Listopada 2016 #1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Witam! Na wstępie chcę wszystkich serdecznie pozdrowić i zarazem podziękować za trafne informacje, które tu na forum zdobyłem :) Zabierałem się z zamiarem napisania czegoś dla potomnych o moim kotle już od jakiegoś czasu ale dopiero dziś miałem ku temu dogodne warunki. Poco to robię? a dla tego, że mało jest informacji o tym sprzęcie ogólnie na internecie... i trochę w podziękowaniu dla forum za pomoc w okiełznaniu tego "potwora". Kocioł dostałem w spadku po poprzednich właścicielach domu który kupiłem, było to w kwietniu tego roku. Właścicielka zachwalała, że sprzęt jest super itd ale po otwarciu drzwiczek sadza wysypywała się okruchami na podłogę ;) coś tu nie tak... pomyślałem. Tak więc po zakupie nieruchomości nadszedł czas na "zabawę" i czytanie tego forum... Pominę szczegóły walki opiszę od razu na jakich nastawach piec wyśmienicie sobie daje rade: Kocioł Stefaniak EKOR 25KW 80l wężownica CWU Sterownik TECH ST-37 Węgiel - ekogroszek 28MJ - reszty niestety nie pamiętam a kartka wsiąkła ;( Temp CO zadana 60c Histereza 5c [czyli spada do 55c i piec się budzi] Cas podawania 11s Czas przerwy 55s dmuchawa 15% przesłona dmuchawy w najszerszym miejscu 1,5cm. W stanie wstrzymania: czas podawania 15s pauza 25min przedmuchy 25% co 15min Na tych ustawieniach piec dochodzi od 55c do zadanej 60c w kolo 12-15min, spadek temp do 55c trwa około 30-45min (te dane są podane podczas temperatury na dworze 5-10c) Węgiel wypala się całkowicie na całej powierzchni palnika, zostają sklejone bryłki pękające w palcach. Zużycie węgla na dobę to około 20KG/24h (jak przyszedł mróz -10c spalanie skoczyło do 25KG/24h) Aby mieć odniesienie co ten kocioł grzeje to dodam jeszcze: Stodoła przerobiona na dom 220m2 mieszkalny/usługowy o podstawie 110m2 oraz na piętrze 110m2 powiedzmy z połową poddasza (mam około 1m skosu w pomieszczeniach na zewnętrznych ścianach) strychu nie ogrzewam i go prawie niema - w najwyższym miejscu ma może 1,8m Grube ściany 60cm ocieplone 5cm styropian. Dach karpiówka w koronkę oraz wata mineralna 20cm Na parterze utrzymuje temperaturę około 18-20c - firma tapicerska - tyle mi wystarczy. na piętrze gdzie właściwie jest całe mieszkanie to już cieplej 22-23c Teraz o tym cudzie techniki jakim jest zintegrowany zbiornik CWU: Woda w zbiorniku CWU ma taką temp jak na piecu czyli 60-55c gdyż nie da się tego rozgraniczyć - zbiornik zintegrowany z piecem. Całą dobę załączona jest pompka cyrkulacyjna - odkręcam kran i od razu wrzątek :) Wody wystarcza aby 3 osoby wzięły normalny 10min prysznic - nigdy nam nie brakło. Wannę już ciężej napełnić - trzeba lać powolną strużką to piec się wyrobi. O samym kotle: Kocioł ma 8lat, czyli był zakupiony w 2008 roku. Nie wiem co robił poprzednik ale ja po miesiącu użytkowania musiałem wymienić żmijkę podającą węgiel - praktycznie został kij ;) Po kolejnych kilku dniach musiałem wymienić deflektor z którego zaczęły odpadać kawałki odlewu. Uszczelniłem palnik sylikonem 1200c bo powietrze uciekało bokami. potem z Waszą pomocą wyregulowałem piec i chodził jak złoto! Az do przedwczoraj 16.11.2016 - obudziło mnie plumkanie w kaloryferach: za mało wody w obiegu - wchodzę do kotłowni - woda w palenisku :/ Piec umarł! korozja najprawdopodobniej przetrawiła jeden ze spawów nad paleniskiem i wylatywała woda w ilości 5l/h - tego już raczej się nie naprawia. Przynajmniej ja nie chciałem mieć zreperowanego zgnilaka który zapewne znowu by pękł. (znając moje szczęście pewnie w święta BN lub Sylwestra :D ) Decyzja była właściwie błyskawiczna (4h czytania alledro.go i forum oczywiście) - ze względu na przyłącza które są gdzie są, że piec mi się podoba, że ma ten zbiornik CWU a ja go nie mam w kotłowni........ Wybór padł na IDENTYCZNY kocioł :) To już koniec ;) Na wszelkie pytania chętnie odpowiem, Pozdrawiam! P.S. mam nadzieje, że temat nie nadaje się do kosza ;)
jabcok007 Opublikowano 20 Listopada 2016 #2 Opublikowano 20 Listopada 2016 Witaj pompą cyrkulacyjną sterujesz tech-em st 37 czy masz jeszcze jakiś inny sterownik ???? i gdzie ona jest u ciebie zainstalowana ??? masz zawór 3-4 drogowy ????
Duszek Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 24 Listopada 2016 Pompa cyrkulacyjna (cwu) sterowana jest przez sterownik w kontakcie, taki mechaniczny. załącza pompę pół godziny przed powrotem mieszkańców do domu - około 16. i wyłącza się o 22. Pompa CWU jest zainstalowana na powrocie z cyrkulacji, czyli niejako ciągnie z obiegu i pompuje w piec. Nie mam żadnych zaworów 3-4dr. Ale będę montował 3DR na wiosnę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.