Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Skzp 02

dan999007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj znowu piec nie osiąga zadanej temp 55 stopni. Jest tak 49-51 stopni. Nie czaje tego.

Opublikowano

Generalnie dzisiaj zmniejszyłem modulacje ale i tak już było kiepsko. Podawanie w auto 5s, powietrze 12-31. Kaloryczność węgla 18.5 W domu temp jest 22.

Opublikowano

Popiół ogólnie dużo lepiej niż 2 dni temu ale wydaje mi się że trochę jeszcze się spieka. Zrobię zdjęcie i wrzucę.

Opublikowano

Daj fotkę. Przesłona dmuchawy na 1 cm,

Opublikowano

Po pierwsze ręcznie zamknij zawór niech 60% wody wracało w piec.

Nadal piec pracuje dwustanowo daj przekroczenie temp na max niech sie unormuje praca.

Opublikowano

A jaki jest potencjał podajnika? Zakładam, że nie sprawdziłeś organoleptycznie?

Ja u siebie sprawdziłem ale nie zgadza mi się ze zużytym eko. Na sterowniku 28 a mi 25 około wychodzi.

Załóż 15-16 kg choć w necie mówią aby założyć 11kg. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. Może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Opublikowano

Dan99 ja miałem podobny problem z modulacja na sKZP02 i mam viadrusa u22 3człony. Jeśli chcesz uniknąć dużych zmian temp na kotle może spróbuj ograniczyć zakres siłownika w sterowniku - od dolu do ok 15% a od góry do 60%. A jeszcze jedna sprawa; na zdjęciach widać że masz włączoną ochronę powrotu - wyłącz albo obniż temp. Jeśli jest włączona ochrona a jeszcze niewygrzany układ, to zawór będzie się zamykał, a woda stała w kotle. I z tego wynika taki wykres.

Poza tym może się okazać, że będziesz musiał włączyć na stałe pompę CWU. Pomoże Ci to podnieść temp powrotu (ale dopiero jak się cały bojler nagrzeje) i zwiększy cyrkulację wody w kotle.

Opublikowano

Potencjału podajnika nie sprawdzałem wpisałem 15kg.

Kolego Bimerang to są wykresy z pieca rodziców. Mam nadzieje że u mnie na viadrusie będzie mniej problemów. Ogólnie zamierzam wykończyć ten czeski groszek i kupić coś konkretnego.

Opublikowano

Dan 999007. Ten schemat to twoj czy rodziców ? Co zamieściłeś.

Opublikowano

Dan zamieść swój schemat , u rodziców do przeróbki inst .

Opublikowano

To jest zdjęcie mojej instalacji. Schemat narysuje później. Dlaczego instalacja rodziców jest do przeróbki? Raptem co była budowana/przerabiania ze starego pieca bez dmuchawy i pompy. Dzisiaj odłączyłem siłownik 3d i ustawiłem na ręczny 60% zwiększyłem modulacje na 100% temp wzrastała na kotle. Dlaczego siłownik tego sam nie zrobił? Dziwne że ustawiłem temp na dom 21.5 a i tak w domu jest prawie 23.

post-67855-0-85595900-1478956511_thumb.jpg

Opublikowano

Dan jakue masz spalanie? Czy bedzie Ci przeszksdzać jak piec będzie chodził non stop. Ja tak mam spalanie maleje....uważam ze 25 kg ogrzewania 240mkw to nie przesada. Szczerze nie wierze w te przechwałki 8kg/dobe

Wydłużenie pracy do max 60 min wprowadzi piec w jednostan

Opublikowano

Spalanie na poziomie 25 kg ale Czecha. Teraz wydaje mi się że może trochę mniej. Już wiem żeby kontrola temp w pomieszczeniu była to musi być kupiony panel pokojowy. On działa na zasadzie termostatu. Dlatego temp w pokoju rosła po mimo włączenia temp komfortowej. Jest już w miarę ok. Martwi mnie tylko to że siłownik nie spełniał swojej roli. (Jutro dam schemat podłączenia) i to że kolega w poprzednich wpisach twierdzi że instalacja rodziców jest do przebudowy.

Opublikowano

Dan....co? Ja nic nie twierdze ja także ucze się pracy kotła w swojej o inst.

Uważam obserwujac kocioł że spalanie ok 25kg na 240mkw to nie jest wygurowana ilosc. Ja jeszcze 24h pale w jednym stanie zobaczymy co wyjdzie jAk przejde na dwustan

Opublikowano

KBkalwi nie denerwuj się bo Twoje rady są bardzo cenę. Kolega Bimerang twierdzi że instalacja jest do przebudowy. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego. Źle napisałem poprzedniego posta. Przepraszam.

Opublikowano

Dan jestem jak Ty początkujocy ale już mówiłem .... ja gadam to co mmyślę-wada nauczycieli.

Mój piec chodzi w jesnostanie....jutro dam fotki przed pracą

Opublikowano

Jednostan z pid i piec ciągle pracuje nie ma podtrzymania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.