Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Dobrać Pasujący Siłownik (Napęd) Termiczny (Elektryczny) Do Posiadanego Zaworu Grzejnikowego?

atelszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym poprosić o pomoc w znalezieniu pasującego siłownika (napędu) termicznego (elektrycznego) do zaworu grzejnikowego, którego parametry przedstawiam poniżej.
Jestem też zainteresowany pasującymi głowicami termostatycznymi elektronicznymi.
O ile to możliwe, najbardziej interesuje mnie sposób, w jaki mogę określić, czy dany siłownik/głowica będzie pasowała, ale konkretne modele też będą bardzo pomocne.

Napięcie zasilania siłownika musi wynosić 24 VDC lub mniej (ale wygląda na to, że takowe nie są produkowane).
Pytanie: czy taki siłownik będzie poprawnie pracował przy napięciu 20 VDC? Spodziewam się że tak, prawdopodobnie jedynie czas reakcji się nieznacznie wydłuży, ale pewny nie jestem.

Siłownik nie może posiadać żadnych dodatkowych obwodów sterowania, tj. powinien być dwustanowy (zamykanie/otwieranie).
Pytanie: wybrać model normalnie zamknięty, czy normalnie otwarty?

Instalacja grzewcza pracuje z obiegiem wymuszonym i nie ma szans na grawitację w przypadku braku zasilania.

Praca prawie ciągła siłownika przy mocy na poziomie 2-3 W nie stanowi najmniejszego problemu.

PARAMETRY ZAWORU:

Gwint: M30x1,5
Skok trzpienia: ~ 1,7 mm
Producent: po napisie MNG, wnioskuję, że MNG ;-)

Wymiary, zmierzone na tyle dokładnie, na ile było to możliwe, przedstawione są na załączonych zdjęciach.

post-69005-0-49225500-1478563275_thumb.jpgpost-69005-0-33076000-1478563286_thumb.jpg

Moje wątpliwości budzą dwie sprawy:
1) skok trzpienia mojego zaworu wynosi ok. 1,5 - 1,7 mm,
2) wysokość trzpienia liczona od (nazwijmy to) podstawy wynosi ok. 13,0 - 13,5 mm.

1) znakomita większość siłowników, których dokumentację czytałem, posiada znacznie większy skok, od 2,5 mm w górę.

Zdaję sobie sprawę z faktu, że siłownik o większym skoku niż 1,5 mm ma duże szanse powodzenia działać poprawnie z moim zaworem, jednak nie wiem jak się o tym upewnić.

Np. w dokumentacji siłownika Siemens SSA955 na stronie 2 pokazany jest rysunek, z którego jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, że ten siłownik będzie współpracował z moim zaworem. (Niestety na tym się kończy, bo to siłownik z innej bajki ;-)).

Niestety rysunków takich brak w dokumentacjach innych siłowników.

2) w artykule Jak dobrać właściwą głowicę do posiadanego zaworu grzejnika - przegląd, wysokość trzpienia przedstawionego zaworu wynosi 15 mm.

post-69005-0-75476600-1478563304_thumb.jpg

Kontaktowałem się z infolinią firmy, z której pochodzi ten artykuł, i nie dają gwarancji, że siłowniki, które sprzedają, będą współpracowały z moim zaworem.

No i w sumie, jeśli takowy siłownik miałby skok 2,5 mm i dopasowany byłby do zaworu o wysokości trzpienia 15 mm, to nie ma szans na pełne zamknięcie mojego zaworu o skoku 1,5 mm i wysokości trzpienia 13,5 mm.

Chyba, że posiada możliwość regulacji.

Mam nadzieję, że udało mi się jasno opisać sytuację.
Z góry dziękuję za pomoc.

--
Pozdrawiam,
Andrzej Telszewski

siemens_ssa955.pdf

Opublikowano

Ten zawór nie współpracuje z tym siłownikiem Współpracujące zawory są wymienione na stronie 2 instrukcji. Siłownik siemensa to część systemu sterowania i jak masz duże mieszkanie zasilane z sieci miejskiej to może i ma to sens, (ale trzeba kupić cały system), jak zasilasz własnym źródłem ciepła to jest to "przerost formy nad treścią" 

Opublikowano

Takie siłowniki ma Danfoss, ale tylko na 24AC, natomiast mam w ręku siłownik Uponora do sterowania pętli ogrzewania podłogowego i tam wg instrukcji nie ma rozróżnienia, a ja na ten moment nie mam 24VDC aby sprawdzić czy będzie z nim działać, 

Kontakt do Uponora jest na stronie www.uponor.com.pl, może dział techniczny coś pomoże - cena takowego ok 100zł/szt.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Ten zawór nie współpracuje z tym siłownikiem Współpracujące zawory są wymienione na stronie 2 instrukcji.

Myślę jednak, że może współpracować ;-)

O ile w tabeli na stronie 2 wymienione są konkretne typy współpracujących zaworów, to poniżej znajduje się informacja, że siłownik może współpracować z zaworami innych producentów, jeśli spełnione są warunki przedstawione na rysunku.

Przyjmując dla uproszczenia (a nawet na chłopski rozum, bo pomiary były obarczone błędem), że górne położenie trzpienia mojego zaworu, mierzone od "podstawy", wynosi 13,0 mm, a skok trzpienia 1,5 mm, to dolne położenie wynosi 11,5 mm.

Zgodnie z rysunkiem, "x" to dolne położenie, a "y" to górne położenie.

Mój zawór spełnia więc warunek:

x > 9,0 mm (u mnie 11,5 mm)

y <= 14,5 mm (u mnie 13,0 mm)

Dokumentacja mówi też, że siłownik ma skok nominalny 2,5 mm i posiada możliwość automatycznej identyfikacji skoku zaworu.

Siłownik siemensa to część systemu sterowania i jak masz duże mieszkanie zasilane z sieci miejskiej to może i ma to sens, (ale trzeba kupić cały system), jak zasilasz własnym źródłem ciepła to jest to "przerost formy nad treścią"

Zgadza się. Chodziło mi jedynie o pokazanie przykładu dokumentacji siłownika, z której jestem w stanie upewnić się, że będzie współpracował z moim zaworem.

Oventropa można w Polsce kupić, ma dobry dział techniczny - pomagają bez większych problemów

To był strzał w dziesiątkę. Prawie ;-)

Skontaktowałem się z działem technicznym. Bardzo miła i konkretna obsługa.

Wysłałem zdjęcie zaworu i po krótkim czasie udało się dobrać odpowiedni model.

Padło na Oventrpo 1012426 (24V, normalnie otwarty).

W załączniku wyrywek z dokumentacji. Najważniejsze, że jest rysunek, dzięki któremu mogę się upewnić, że siłownik będzie współpracował z moim zaworem.

No i zaczęły się schody. Nigdzie nie mogłem znaleźć możliwości kupna on-line tego siłownika.

Podzwoniłem po różnych hurtowniach i nic.

W końcu udało mi się w BIMs. Cena ~200zł brutto + przedpłata. Stwierdziłem, że to nie dla mnie ;-)

Zadzwoniłem do zaznajomionej hurtowni. Niestety nie handlują Oventropem.

Ponadto, na 24V mieli jedynie siłowniki marki KAN-therm.

Skontaktowałem się z działem technicznym KAN, powtarzając procedurę jak z działem technicznym Oventrop.

Niestety, o ile obsługa miła, o tyle nie byli w stanie udzielić mi konkretnych informacji.

Udało się jednak ustalić model, który miałby szanse powodzenia.

Padło na KAN K-800014. Cena ~100zł brutto, stwierdziłem, że zaryzykuję.

W załączeniu instrukcja.

Wiedziałem, że skok tego siłownika to 4,0 mm.

Ponadto, zachęcająco brzmiała informacja na stronie producenta: "Kalibracja siłownika - automatyczne dopasowanie do zaworu".

Po uruchomieniu siłownika, zmierzyłem (oczywiście z błędem), jakie jest jego dolne położenie. Wychodzi ok. 11,0 mm.

Wygląda na to, że wszystko powinno być OK.

Siłownik pracuje u mnie ponad tydzień i wygląda na to, że sprawuje się dobrze.

Z "ręcznych" pomiarów wynika, że zawór zamyka się całkowicie.

Poniżej zdjęcie zaworu i termostatu bezprzewodowego :-)

post-69005-0-89450700-1479993314_thumb.jpgpost-69005-0-07928000-1479993354_thumb.jpg

Dziękuję za pomoc!

--

Pozdrawiam,

Andrzej Telszewski

ov_1012426.pdf

KAN_K-800014.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.