Ptasio Opublikowano 2 Listopada 2016 #1 Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam Chciałbym doradzić rodzicom fajne rozwiązanie łączące (kominek z PW sterowanie tech ST-391 z PID) + kospel MN2[piecyk elektryczny z sterowaniem pogodowym]+ Bufor Jak na razie namówiłem ich na bufor tylko pozostaje jeden problem związany z instalacją, Mianowicie korzystając z cen taryfy nocnej chciałbym również zgromadzić trochę tańszej energii w buforze. nie mam pojęcia jak przerobić załączony schemat. a mam ciężki orzech do zgryzienia bo ledwie co przekonałem rodziców by mniej więcej taki schemat zrobić a tu "fachowcy" co przychodzą to kręcą nosem i nie za bardzo im pasuje taka instalacja z pomocą waszego kolegi z forum z tego schematu stworzyłem coś takiego Prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu i ewentualne sugestie zmian ale przede wszystkim jak tu podpiąć jeszcze piec elektryczny do bufora w standardzie z piecem mam możliwość sterowania poprzez C.MG dodatkową pompą z czujnikiem temperatury trzeba by ją wykorzystać do ładowania bufora) pozdrawiam serdecznie PS jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie czy przy takim schemacie jaki stworzyłem nie korzystając z kominka piec elektryczny mimowolnie będzie grzał bufor?? jeżeli tak to jak to poprzerabiać by niegrzał bufora jeżeli tego niechcę PS2 wstawiam jeszcze przykład schematu od producenta z wykorzystaniem CMG i dodatkowej pompy i moja propozycja wstawienia tego do schematu
mittek Opublikowano 2 Listopada 2016 #2 Opublikowano 2 Listopada 2016 Puki co w tych 3 schematach widzę problem grzania wody w cwu z kominka, bo gdzie miałaby ta woda z wężownicy wypływać jak nie ma połączenia do powrotu, chyba że poprzez grzejniki ale może się mylę.
mittek Opublikowano 2 Listopada 2016 #3 Opublikowano 2 Listopada 2016 Wycofuje, już widzę ale zaw. zwrotny przy ZTD mi nie pasuje w dwóch ostatnich schematach
Ptasio Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2016 Czyli zawód zwrotny przy ZDT wywalić?
mittek Opublikowano 2 Listopada 2016 #5 Opublikowano 2 Listopada 2016 Chodziło mi oto że kierunek przepływu niewłaściwy na tych dwóch ostatnich schematach,chociaż z odwróceniem to mały problem, ale mam też wątpliwość co ma regulować ten właśnie ZDT temp. w wymienniku czy grzejniki
Ptasio Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 2 Listopada 2016 ZDT jest dedykowany przez producenta pieca kospel do tego aby przełączać grzanie z CO na CWU i odwrotnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.