Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gdzie Wstawić Pompę Ładującą Bufor - Ocena Schematu Co Cwu + Bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Chciałbym doradzić rodzicom fajne rozwiązanie łączące (kominek z PW sterowanie tech ST-391 z PID) + kospel MN2[piecyk elektryczny z sterowaniem pogodowym]+ Bufor

Jak na razie namówiłem ich na bufor tylko pozostaje jeden problem związany z instalacją,

Mianowicie korzystając z cen taryfy nocnej chciałbym również zgromadzić trochę tańszej energii w buforze.

nie mam pojęcia jak przerobić załączony schemat.

a mam ciężki orzech do zgryzienia bo ledwie co przekonałem rodziców by mniej więcej taki schemat zrobić a tu "fachowcy" co przychodzą to kręcą nosem i nie za bardzo im pasuje taka  instalacja

z pomocą waszego kolegi z forum  z tego schematu post-69904-0-34556000-1478073371_thumb.jpg

stworzyłem coś takiego post-69904-0-05100200-1478073387_thumb.jpg

Prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu i ewentualne sugestie zmian ale przede wszystkim  jak tu podpiąć jeszcze piec elektryczny do bufora

w standardzie z piecem mam możliwość sterowania poprzez C.MG dodatkową pompą z czujnikiem temperatury trzeba by ją wykorzystać do ładowania bufora)

pozdrawiam serdecznie

PS jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie czy przy takim schemacie jaki stworzyłem nie korzystając z kominka  piec elektryczny mimowolnie będzie grzał bufor??

jeżeli tak to jak to poprzerabiać by niegrzał bufora jeżeli tego niechcę

PS2 wstawiam jeszcze przykład schematu od producenta z wykorzystaniem  CMG i dodatkowej pompy i moja propozycja wstawienia tego do schematupost-69904-0-49153500-1478075029_thumb.jpg

Edytowane przez Ptasio

Opublikowano

Puki co w tych 3 schematach widzę problem grzania wody w cwu z kominka, bo gdzie miałaby ta woda z wężownicy wypływać jak nie ma połączenia do powrotu, chyba że poprzez grzejniki ale może się mylę.

Opublikowano

Wycofuje, już widzę ale zaw. zwrotny przy ZTD mi nie pasuje w dwóch ostatnich schematach

Edytowane przez mittek

Opublikowano
  • Autor

Czyli zawód zwrotny przy ZDT wywalić?

Opublikowano

Chodziło mi oto że kierunek przepływu niewłaściwy na tych dwóch ostatnich schematach,chociaż z odwróceniem to mały problem, ale mam też  wątpliwość co ma regulować ten właśnie  ZDT temp. w wymienniku czy grzejniki

Opublikowano
  • Autor

ZDT jest dedykowany przez producenta pieca kospel do tego aby przełączać grzanie z CO na CWU i odwrotnie.

post-69904-0-62855800-1478105311_thumb.jpg