bomba071 Opublikowano 30 Października 2016 #26 Opublikowano 30 Października 2016 będziesz miał cieplejszą wodę jak dołożysz pompe dla zasobnika cwu.
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #27 Opublikowano 30 Października 2016 Przeprszam ze tak mecze, ale chciałbym o wszystko zapytać. W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pop Opublikowano 30 Października 2016 #28 Opublikowano 30 Października 2016 To Ty kolego niewiele kumasz w temacie instalacji hydraulicznych - jeżeli pominąć problem naczynia to to podłączenie zaworu 3d jest prawidłowe i ma za zadanie obniżyć temp wychodzącą na CO mieszając ją z wodą z powrotu Masz wytłumaczone to poza tym w poście #1. Tak że kolego nie kompromituj się i najpierw trochę się rozeznaj w temacie dopiero się udzielaj bo w większości tematów w których się udzielasz pierdzielisz farmazony za przeproszeniem Zawór który jest oznaczony cyfra 2 miesza wodę z powrotu i kotła i puszcza na instalacje. A fragment zaznaczony na niebiesko działa tak ze woda z powrotu częściowo jest zasysana przez zawór 3D, a częściowo wraca do pieca uprzednio mieszając się z powrotem z bojlera to mi wygląda tak: na piecu masz temp bezpośrednio wyjściową np 60 st a zawór ci częściowo schładza temperaturę wyjściową z kotła na np 40 st, i wytłumacz mi ten sens, ja się nie kompromituję nie mój problem, jaki sens schładzac zaraz na wyjściu kotła wodę która ma grzac.
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #29 Opublikowano 30 Października 2016 Taki sens aby na piecu utrzymać wysoka temperaturę pracy która sprzyja sprawności pracy i wytrzymałości kotla(roszenie wody). Gdybym puścił na instalacje wodę temperaturze kotła, kocioł cały czas pracowałby na odgrzanie wody która pompa z niego wyciąga, a ja gotowałabym się w domu z powodu przegrzania powietrza w pokojach, gdyż jest taki problem ze nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach. A poza tym czytałem ze takie zawory nie powinny być narażane na zbyt wysokie temperatury w instalacji ponieważ po prostu się szybko psuja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #30 Opublikowano 30 Października 2016 Tak jak wcześniej było mówione - osobny układ dla CWU i jeżeli sterownik ma opcję wykorzystania pompy CWU jako ochrona powrotu to jej użyj Jeżeli nie masz możliwości poprowadzenia osobnej rury do naczynia to zostaje Ci to co napisałem w poście #4 i zawory na grzejnikach do regulacji temp Przeprszam ze tak mecze, ale chciałbym o wszystko zapytać. W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pop Opublikowano 30 Października 2016 #31 Opublikowano 30 Października 2016 Taki sens aby na piecu utrzymać wysoka temperaturę pracy która sprzyja sprawności pracy i wytrzymałości kotla(roszenie wody). Gdybym puścił na instalacje wodę temperaturze kotła, kocioł cały czas pracowałby na odgrzanie wody która pompa z niego wyciąga, a ja gotowałabym się w domu z powodu przegrzania powietrza w pokojach, gdyż jest taki problem ze nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach. A poza tym czytałem ze takie zawory nie powinny być narażane na zbyt wysokie temperatury w instalacji ponieważ po prostu się szybko psuja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiesz gdy miałem taki kocioł na paliwa stałe to miał taki termostat dopływu powietrza i jaka temperature mu zadałem taka miałem na wylocie , bo odcinał dopływ powietrza , tyle by było.
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #32 Opublikowano 30 Października 2016 . W jakim celu miałbym prowadzić rurę bezpieczeństwa do naczynia? Do czego to służy? W celu zabezpieczenia kotła przed eksplozją w przypadku zagotowania wody. Widzę że przynajmniej masz zawór bezpieczeństwa na kotle ale to za mało. Gdzie i jak w tej chwili masz podłączone naczynie? Pewnie na strychu jest ale z tego co widzę z Twojego schematu to jest odcięte skoro 2 piętro jest odłączone
zaku77 Opublikowano 30 Października 2016 Autor #33 Opublikowano 30 Października 2016 Tak jak mówisz jest na strychu zbiornik, ale po prostu w instalacji jest napuszczone tyle wody żeby dogrzewalo I piętro ale żeby ta woda nie dochodziła do II piętra Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2016 #34 Opublikowano 30 Października 2016 wiesz gdy miałem taki kocioł na paliwa stałe to miał taki termostat dopływu powietrza i jaka temperature mu zadałem taka miałem na wylocie , bo odcinał dopływ powietrza , tyle by było. nie termostat tylko miarkownik ciągu jak już ale mniejsza o to. Czy Ty kolego potrafisz czytać ze zrozumieniem? Bo śmiem w to wątpić.Wyobraź sobie że w kotle z podajnikiem jak kocioł osiągnie temp zadaną to też ma odcinany dopływ powietrza i paliwa poprzez wyłączenie wentylatora i podajnika , tyle by było. A kolega zamontował zawór 3d na wyjściu na Co bo minimalna zalecana temp na kotle u większości producentów to 58st i jak by taką puścił na grzejniku bez termostatów to by się ugotował tak że znowu nie wiadomo do czego przypiąć tą Twoją złotą myśl
RobikF Opublikowano 6 Listopada 2016 #35 Opublikowano 6 Listopada 2016 Podeśle jutro schemat jak masz to tanim kosztem przerobić, żeby w miarępoprawnie działało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.