Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko15 Kw Pomocy?

przemo1120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 15kw i tak tez jest na sterowniku ustawione moc 80% aktualnie praca w PID

a nadmuch? ile?

Opublikowano

Nadmuch mam fabryczny czyli 0 ale to trzeba obserwować palnik

Opublikowano

Spróbuj od 50%. Ja mam ustawione na 44% moc kotła. 

Opublikowano

Pal w pid. Moc kotła na 100. Ustał na 20kw. Po włączeniu sterownika. I zostaw. Jeśli nie w pid. To podawanie 5 sec. Przerwa 30 sec. I regulujesz nadmuch. Zacznij od 40 % jak niedopaly to albo nadmuch w górę albo przerwa podawania wydłużyć.

Opublikowano

dzięki za filmik, oglądałam już, ustawiam ręcznie ale ciągle nie uzyskuję zadanej temp. Według konsultanta Defro przyczyną jest wada w instalacji tzn. założono mi zawór mieszający trójdrożny a powinien być czterodrożny i dopóki mi firma tego nie wymieni to Defro nie bierze odpowiedzialności za to, że kocioł nie osiąga temp. większej niż 43 do 45. Wyższą temp. osiągam tylko gdy całkiem zakręcę zawór mieszający bądź rozpalę dodatkowo na górnym ruszcie. Firma, która wykonywała mi instalację już skasowała forsę i teraz ciągle nie mają czasu na naprawę swojego błędu. Będę ich ścigać telefonami jeszce przez ten tydzień jak to nie pomoże to będę musiała sięgnąć po inne środki. Tylko nie bardzo wiem jakie.

Załączam schemat mojej kotłowni, może macie do tego jakieś sensowne uwagi. Nie jestem instalatorem, schemat zrobiłam z natury jak umiałam.

SCHEMAT INSTALACJI CO-A1+.pdf

Opublikowano

dzięki za filmik, oglądałam już, ustawiam ręcznie ale ciągle nie uzyskuję zadanej temp. Według konsultanta Defro przyczyną jest wada w instalacji tzn. założono mi zawór mieszający trójdrożny a powinien być czterodrożny i dopóki mi firma tego nie wymieni to Defro nie bierze odpowiedzialności za to, że kocioł nie osiąga temp. większej niż 43 do 45. Wyższą temp. osiągam tylko gdy całkiem zakręcę zawór mieszający bądź rozpalę dodatkowo na górnym ruszcie. Firma, która wykonywała mi instalację już skasowała forsę i teraz ciągle nie mają czasu na naprawę swojego błędu. Będę ich ścigać telefonami jeszce przez ten tydzień jak to nie pomoże to będę musiała sięgnąć po inne środki. Tylko nie bardzo wiem jakie.

Załączam schemat mojej kotłowni, może macie do tego jakieś sensowne uwagi. Nie jestem instalatorem, schemat zrobiłam z natury jak umiałam.

Witam

Posiadam piec defro komfort eko i tez mam zawór 3d ale z osiągnięciem zadanej temperatury nawet 70 st nie mam problemu.

Możliwe że zawór powinien być w innym miejscu ale to muszą się wypowiedzieć fachowcy.

Opublikowano

Ja też mam zawór 3d.

Jaka temperatura idzie na grzejniki? A dotknij powrotu zimny?

Oczywiście na schemacie 3 nitka do zaworu 3d to ta która dochodzi do pompy?

Opublikowano

Trzecia nitka pomyłkowo jest do pomy narysowana ale w rzeczywistości to jest to nitka z zaworu na powrót do kotła

Opublikowano

Nie jestem znawcą. Instalacja wydaje się ok. Jaka temp. Idzie na grzejniki?

Opublikowano

A jaka wraca? Dużo tych grzejników?. Rozumiem że palisz nie przerwanie. Cały czas?

Opublikowano

Tak, palę nieprzerwanie. Grzejników jest 17, są różnej wielkości, zależnie od pomieszczenia. Uzbrajam się w cierpliwość, będziemy w najbliższych dniach przerabiać instalację zgodnie ze schematem producenta. Mam nadzieję, że wtedy będzie dobrze. Dam znać.

Opublikowano

Nie wiem jaka temp. jest na powrocie bo tam nie ma termometru. Generalnych ie instalacja jest do przeróbki.

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Przeglądam forum i nie znalazłem nigdzie rozwiązania, które chciałbym zastosować u mnie. Większość problemów dotyczy spalania złego spalania i ustawień. Jest w miarę ogarnięte. Ale do rzeczy. Piec Defro eko duo 15kw, po przeróbkach ma być zastosowany zawór 4d z siłownikiem podłączonym pod sterownik pieca (bez PID) do tego podłączenie regulatora pokojowego i załączenie pogodówki - opcjonalnie i tu moje pytanie.

Jeśli regulator pokojowy zgłosi osiągnięcie zadanej temp w pokoju, przekaże inf do sterownika ten ustawi zawór 4d tak by zmniejszył ilość ciepłej wody na grzejniki, a puści ją powrotem na piec? I oczywiście odwrotnie zgłoszenie spadku temp podniesienie temp na grzejniki - ma to odbywać się w pełni automatycznie bez kręcenia zaworem ręcznie.

Czy ktoś ma takie rozwiązanie wdrożone.

Pozdrawiam

Opublikowano

Koleżanko @ nowicjuszka1 proponuje wstrzymać się przed pochopnymi przeróbkami w instalacji, bo zawór 4D raczej nie rozwiąże Twoich problemów. Wrzuć na forum jakieś zdjęcia z kotłowni oraz ustawienia sterownika to łatwiej będzie coś doradzić. Na razie zbyt mało informacji dostarczyłaś aby udzielić jakieś sensownej pomocy.

Opublikowano

Owidius dokładnie tak to powinno działać jak opisujesz. Ja natomiast tego nie mam. Nie rozumiem tylko dlaczego chcesz palić bez PID?

Opublikowano

Dziękuję kucharz214 za odpowiedź. Dlaczego bez PID. Bo niestety kupiłem piec ze sterownikiem bez PID.

Zadałem to pytanie gdyż rozmawiałem i kilkoma hydraulikami z okolicy, instalacje rożne mieli do montażu, ale jeszcze nikt nie odważył się na pełną automatykę. Nawet jak ktoś dał regulator pokojowy to tylko po to by nie łazić do piwnicy i mieć obraz sytuacji, a jak trzeba coś przestawić to kurs do pieca.

Na chwilę obecną instalacja stara z pieca węglowego zasypowego została zaadoptowana do ekogroszku, za zawór 4d robi bojler, i troszkę jak bufor ciepła :) hydraulik starej daty robił instalację jakiś czas temu. Działa to fajnie i na razie bez problemu nie wiem jak przy większych mrozach. Przy temp 2-7 st. C piec bierze 8,5-12 kg na dobę przy niższych jak było to brał około 14-17 kg za krótko mroziło by było miarodajne i troszkę kręciłem do tego. Hydraulik który oglądał stwierdził by zostawić i zobaczyć po zimie jak wyszło spalanie ale jak mówił jak zrobić to już automatykę. Zaznaczam że piec 15 KW grzeje 220 metrów przy czym strop między piętrami jest drewniany i nie ma podłogówki. Jest bardzo dobra izolacja ścian i dachu. W niecałe 3 miesiące poszła 1 tona.

Ale jak pisąłem wcześniej martwią mnie okresy dużych mrozów obawiam się, że to rozwiązanie nie podoła i woda za szybko będzie się wychładzać.

Opublikowano

Jak ci wychodzi takie spalanie. Nic nie ruszaj. Nawet nie zaproponuje aktualizacji sterownika aby mieć pid przy tym spalaniu.

Opublikowano

No właśnie, wgrałem aktualizację dedykowaną pod mój sterowni, a czy można wgrać bez szkody wersję z PID? To co posiadam to K1v2 ver 2.4.0 ale bez PID, czujnik temp spalin to nie są wielkie koszty. Czujnik temp powrotu jest podłączony.

Opublikowano

Ja miałem K1 tylko (Stary motoreduktor) ty pewnie masz nowy. I zaktualizowałem do K1Pv3.

Opublikowano

Zadam jeszcze 1, może głupie pytanie jaka jest optymalna temp pracy tego kotła?

Opublikowano

Producent podaje min. 65 stopni na kotle, min. 55 stopni na powrocie z instalacji.

Powinieneś mieć naklejone na kotle.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koleżanko @ nowicjuszka1 proponuje wstrzymać się przed pochopnymi przeróbkami w instalacji, bo zawór 4D raczej nie rozwiąże Twoich problemów. Wrzuć na forum jakieś zdjęcia z kotłowni oraz ustawienia sterownika to łatwiej będzie coś doradzić. Na razie zbyt mało informacji dostarczyłaś aby udzielić jakieś sensownej pomocy.

Papasmurfek, miałeś rację, wymiana zaworu niczego nie zmieniła. Dzisiaj uszczelniono kołnierz retorty i jest zdecydowana poprawa, chyba cały czas o to chodzilo, chociaż ze sterownikiem też było coś nie halo bo serwisant wchodził w ustawienia fabryczne i coś przestawiał. Zobacdymy za parę dni, dam znać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.