KOSA78 Opublikowano 10 Października 2016 #1 Opublikowano 10 Października 2016 Witam planuje zakup kotła jak w tytule. Posiada ktoś kocioł tego producenta i może się podzielić opinia [http://suspenser.eu/kotly-eko-retort/URL] Jest bardzo podobny do Skama posiada identyczne palniki i czas oczekiwania to dwa tygodnie a nie dwa miesiące jak na Skama Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość jacek61 Opublikowano 10 Października 2016 #2 Opublikowano 10 Października 2016 Tu masz tematy wyszukane na forum pod hasłem "skamet" https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=02e46a7355a8a64331cdd784e59520b0&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=skamet Jak to za mało to musisz kupić ten kocioł i coś o nim napisać więcej. Ale może jeszcze się ktoś odezwie.
KOSA78 Opublikowano 10 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2016 Tematy przeglądałem nawet napisałem go forumowicze który ma ten kocioł, niestety bez odzewu
KOSA78 Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam ponownie jako, że mało informacji jest w sieci o tych kotłach to napisze kilka słów jako szczęśliwy posiadacz w/w kotła. Po długich namysłach wymianie kilkunastu a może i kilkudziesięciu e-maili z sprzedawcą, rozmowami z użytkownikami tego kotła(numery podał sprzedawca) w końcu zdecydowałem się na zakup. PLUSY: -możliwość dowolnej konfiguracji wejść-wyjść ich średnicy, wyjścia czopucha jego kształtu itd. -Kocioł dotarł tak jak było w umowie w ciągu dwóch tygodni, transportem producenta autem z windą i paleciakiem. -pierwsze wrażenie kocioł wykonany bardzo solidnie, spawy ładne równe żadnych glutów itp.Gwarancja na BLACHĘ 5 LAT i zero obwarowań na temat min. temp kotła i powrotu. -palnik Batory 10 i przekładnia z jaką współpracuje są bardzo ciche, najbardziej obawiałem się hałasu w nocy bo kotłownia jest za ściana sypialni ale jeszcze ani razu hałas podajnika nas nie obudził -w kompecie z kotłem otrzymałem dwa zawirowywacze spalin które skutecznie działają obniżając temp. która idzie w komin - sterownik można sobie wybrać ja zdecydowałem się na Bruli ale to kwestia indywidualna jeden woli córkę drugi teściową :D -ruszt dodatkowy to kilka sztuk ruszt żeliwnych Minusy: - noga-stopa pod podajnikiem mogłaby być trochę dłuższa, jest ograniczone pole ustawienia kotła - kocioł został wykonany zgodnie z moją specyfikacją ale umiejscowienie wyjścia do spuszczania wody zostało wykonane w takim miejscu, że miałem wybór albo montuje zawór do spuszczania wody albo wentylator, wentylatora na drugą stone nie można było przełożyć bo tam z kolei umiejscowiony został powrót. Niby szczegół ale jak ma się wszystko zaplanowane i złączki, kolanka itp. kupione pod konkretny projekt to trochę mi to skomplikowało montaż. - czopuch jest dostarczany nie przymocowany do kotła i do jego obsadzenia potrzeba silikonu wysokotemperaturowego którego akurat ktoś może nie mieć pod ręką - za mała szuflada na popiół, przy spalaniu około 17 kg. ekogroszku Jaret na dobe trzeba ją opróżniać co dwie doby To chyba wszystko minusy jakieś sa ale to szczegóły, które jakoś zbytnio nie rzutują na całokształt Praca kotła i instalacja : Kocioł 8kW ogrzewa jakieś 72m kw. starego nie ocieplonego domu(styropian czeka na wiosnę ;) ) Instalację wykonałem od A do Z samodzielnie( moje pierwsze CO w życiu, do tej pory przestawiałem tylko piece kaflowe :D ) Instalacja jest prosta bez żadnych wynalazków typu 3D, 4D itp. Układ otwarty, CWU 120 l, jedna pompa na zasilaniu, za ochronę powrotu robi CWU, rozdzielacz. Kotłownia cała w Cu od rozdzielacza pex 16, na każdy grzejnik osobna nitka, tylko łazienka ma grzejnik i drabinkę na jednej nitce. Łącznie 6 grzejników i jedna drabinka, na 5 zamontowane głowice termostatyczne, na wolnym przepływie tylko drabinka i mały grzejnik na przedpokoju. Kocioł spięty z taką instalacją radzi sobie bardzo dobrze, na początku nie mogłem się z nim dogadać(zły-mokry opał)powodował gaśnięcie. Złe nastawy sterownika, brak internetu, ciężko było , ale po trafieniu z opałem i nastawami kocioł chodzi 24h na dobe od listopada. Spalanie od 13 do 25 kg. na dobę( tu za tak wysokie spalanie odpowiadała zmiana opału i złe nastawy sterownika plus znaczne ochłodzenie ) Pewnie można by spalać jeszcze mniej i ekonomicznej ale jak ktoś palił pół życia w kaflaku potem 6 lat w śmieciuchu to ciężko mu okiełznać taką technikę :D Czyszczenie 5 min roboty co zasyp podajnika, wygarniam tylko sypki pyłek :D Zobaczymy co będzie dalej ale jak na razie większych uwag nie mam. Może jeszcze słowo o sprzedawcy: Gość wie co sprzedaje i posiada na ten temat wiedzę. Wymiana e maili trwała trochę i nigdy nie czekałem na odpowiedz dłużej niż kilka godzin.Sam sie nie raz zastanawiałem kiedy mnie "oleje" :P Telefon odbiera prawie zawsze, jak usypia dzieci to oddzwoni ;) Po sprzedaży także nie ma problemu z kontaktem, jak by wszyscy sprzedawcy tak podchodzili do sprawy to życie byłoby piękne. Jak ktoś chciałby zerknąć to link do sterownika https://esterownik.pl/device/13704 PS. Nie jest to żadna reklama, klakierstwo itp. napisałem to z własnej nie przymuszonej woli i starałem się być jak najbardziej obiektywny.
SUSPENSER Opublikowano 9 Lutego 2017 #5 Opublikowano 9 Lutego 2017 Dziękuję za obiektywną opinię i wszystkie uwagi, dzięki temu wiadomo nad czym trzeba popracować. - noga-stopa pod podajnikiem mogłaby być trochę dłuższa, jest ograniczone pole ustawienia kotła - zwróciłem na to uwagę producentowi żeby była większa możliwość regulacji - kocioł został wykonany zgodnie z moją specyfikacją ale umiejscowienie wyjścia do spuszczania wody zostało wykonane w takim miejscu, że miałem wybór albo montuje zawór do spuszczania wody albo wentylator, wentylatora na drugą stone nie można było przełożyć bo tam z kolei umiejscowiony został powrót - to niestety przeoczono na produkcji bo zwykle nie robi się powrotu od strony zasobnika, a u nich nie montują wentylatora przed wysyłką, niestety nikt nie pomyślał, żeby go chociaż przyłożyć tam, gdzie ma być zamontowany - czopuch jest dostarczany nie przymocowany do kotła i do jego obsadzenia potrzeba silikonu wysokotemperaturowego którego akurat ktoś może nie mieć pod ręką - w tym przypadku czopuch był trochę nietypowy i dlatego nie był zamontowany, zwykle jest, chyba, że ma wystawać poza obrys kotła [i palety] wtedy ze względów transportowych nie może być zamontowany - za mała szuflada na popiół, przy spalaniu około 17 kg. ekogroszku Jaret na dobe trzeba ją opróżniać co dwie doby - po zgłoszeniu została zaprojektowana nowa, większa i takie już są stosowane Co do sterownika z Brulim trochę zabawy z ustawianiem jest dlatego większość wybiera inne sterowniki - najczęściej SPP, Scorpion.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.