tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 #1 Opublikowano 8 Października 2016 Witam, Potrzebuję porady w kwesti podłączenia się do istniejącej instalacji C.O Posiadam piec Vailanta dwufunkcyjny, który ogrzewa mieszkanie. Za ścianą mam Warsztat w którym kończę kłaść instalację C.O Jest tam drugi piec 16 kW na koks/drzewo itp. Którym chcę opalać Warsztat i dom Mniej więcej wiem jak to wykonać, ale mam dwa problemy. Z tego co wiem to naczynie przelewowe musi być powyżej grzejników. U mnie w łazience nie ma za bardzo miejsca aby je zawiesić ponieważ dach jest spadzisty ( mieszkanie na poddaszu). Czy jest jakiś sposób albo inne rozwiązanie aby dać naczynie poniżej grzejników ? W załączniku rysunek Chce się wpiąć z prawej strony i mam takie pytanie. Co zrobić abym nie musiał instalować zaworów kulowych i ręcznie odcinać instalacji tak aby piec w domu nie ogrzewał warsztatu. Podsumowując Piec domowy ma ogrzewać tylko dom a ten w warsztacie oba budynki Rozdzielnia.bmp
kiminero Opublikowano 8 Października 2016 #2 Opublikowano 8 Października 2016 Szukaj schematów kotła gazowego z kominkiem wodnym. gdzie kominek odpowiada twojemu kopciuchowi. W wielkim skrócie coś jak poniżej:
tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2016 Ok. A na powrocie nie muszę mieć zaworów ?
Gość Digitrax Opublikowano 8 Października 2016 #4 Opublikowano 8 Października 2016 Nie musisz mieć. Zawory zwrotne wystarczą na zasilaniu aby pompa wymiennika nie tłoczyła wody do kotła i odwrotnie. Zawory zwykłe odcinające potrzebujesz bezpośrednio przed pompą i za wymiennikiem. Gdyby trzeba było wypłukać np wymiennik bez potrzeby zwalania wody z układu.
kiminero Opublikowano 8 Października 2016 #5 Opublikowano 8 Października 2016 Nie wiem o jakich zaworach myślisz. To nie jest schemat wykonawczy tylko ideowy.
tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 Autor #6 Opublikowano 8 Października 2016 Ok to tą kwestie miałbym rozwiązaną. A jets jeszcze problem naczynka bo nie mam możliwości zamontowania go nigdzie w domu po 1 musiałbym pruć ściany żeby podłączyć go ponad ostatni grzejnik a po 2 nie mam miejsca na poddaszu. Jest jakieś rozwiązanie inne ?
kiminero Opublikowano 8 Października 2016 #7 Opublikowano 8 Października 2016 Przecież kocioł węglowy masz w układzie otwartym i może to naczynie powiesić tuż nad kotłem???
Gość Digitrax Opublikowano 8 Października 2016 #8 Opublikowano 8 Października 2016 Jak masz wymiennik to wystarczy, że będzie wyżej minimum pół metra nad najwyżej umiejscowionym grzejnikiem podłączonym bezpośrednio do kotła lub wymiennikiem. Wymiennik nie miesza wody między układami, więc w domu nic robić nie trzeba z naczyniem.
tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 Autor #9 Opublikowano 8 Października 2016 Niestety nie mam wymiennika, jeśli jest potrzebny to dokupię. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chce się upewnić: Czy gdy ostatni grzejnik w instalacji podpięty do C.O w momencie kiedy grzeje piec z warsztatu może być powyżej wymiennika ciepła i naczynka ?
Gość Digitrax Opublikowano 8 Października 2016 #10 Opublikowano 8 Października 2016 Jeżeli mówisz o grzejniku w domu za wymiennikiem to tak może być wyżej niż naczynie otwarte ale jeżeli piszesz o grzejniku w warsztacie to nie może być, ponieważ kocioł + naczynie + grzejnik w warsztacie pracuje w układzie otwartym i to naczynie musi być najwyższym punktem tego obiegu.
kiminero Opublikowano 8 Października 2016 #11 Opublikowano 8 Października 2016 Czy gdy ostatni grzejnik w instalacji podpięty do C.O w momencie kiedy grzeje piec z warsztatu może być powyżej wymiennika ciepła i naczynka ? Tu są dwa odrębne obwody rozdzielone wymiennikiem, więc nie ma znaczenia jak wysoko wiszą grzejniki w domu względem wymiennika. W czasie pracy kotła węglowego napędem układu CO domu będzie pompa po lewej stronie wymiennika (obieg wtórny). Pompa na kotle węglowym ma tylko zasilać wymiennik gorącą wodą, a twoim wypadku również grzejnik w warsztacie.
tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 8 Października 2016 Ok już rozumiem wszystko ten osttani schemat wszystko wyjasnia. Dzięki za odpowiedzi przydały się :)
tabelpl Opublikowano 8 Października 2016 Autor #13 Opublikowano 8 Października 2016 Jeszcze jedno pytanie, czy w momencie pracy kotła na gaz, gdy zacznę palić w 2 piecu to czy piec gazowy wyłączy się automatycznie ? Obecnie nie mam regulatora pokojowego, piec działa standardowo wyłącza się po określonej temperaturze wody
Gość Digitrax Opublikowano 8 Października 2016 #14 Opublikowano 8 Października 2016 Jeżeli masz możliwość podłączenia do kotła zewnętrznego czujnika, który by mierzył np temperaturę rury zasilającej rozdzielacz z wymiennika to w przypadku gdy kocioł węglowy ogrzewa instalację gazowy by się nie włączył, Dopiero jakby wygasło w kotle to czujnik zasygnalizuje ze temp. wody spadła i włączy się gazowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.