Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Ekogroszek Za Ok 6 Tys

atyde

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam poszukuję kotła na ekogroszek, ogrzewany będzie stary dom który ścianę ma grubą na 40 cm w środku poduszka powietrzna ok 130 m2 grzejniki żeliwne, mogę poświęcić ok 6 tys zł na ten piec niestety.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mogę Ci zaproponować kocioł od Witkowskiego15kW KMB-RP(z wyjmowanym żeliwnym rusztem awaryjnym),za 6400PLN.

Z rusztem wodnym nie kupuj(problem nadmiernej ilości sadzy)

Osobiście użytkuję 6 rok od niego kocioł,tylko większy 25kW i wszystko działa do tej pory bezawaryjnie.

Wybierz palnik do spalania groszku i miału.

Wyjście czopucha(spalin) zrobią wg Twoich potrzeb bez żadnej dopłaty.

Gwarancja jest na 5 lat bez żadnych dodatkowych obwarowań.

Jak kupisz trochę taniej w markecie albo na allegro od nieznanych producentów srodze się zawiedziesz i pieniądze wyrzucisz w błoto.

Pozdrawiam.

http://www.sklep-witkowski.pl/m-6/p-34/15-kw-kmbrp

Opublikowano

Możesz jeszcze zastanowić się nad taką propozycją:

http://kotly.es24.pl/opis/5178522/akp-10-kociol-z-podajnikiem-z-tylu-konstrukcji.html#fullDescription

Zapytaj w sklepie o warunki gwarancji.

Z mojego doświadczenia wynika,że 12kW wystarczy dla Twojego domu o pow. 130m2.

U mnie na 140m2 również nie ocieplonego domu,w największe mrozy jakieś 4-5 lat temu nie potrzebowałem więcej jak 12-13 kW z CWU,wynikało to ze spalonego opału 55kg/doba o kal.26MJ/kg.

Opublikowano

To jest tłok, przy tak małej powierzchni może Ci gasnąc pracując na małych mocach, będzie tez mocniej sadził

Jeszcze pół biedy, jakbyś nie chciał grzac wody latem w bojlerze, ale jak to zakładasz, to sobie odpuść

To można wybierać na starsze budownictwo o większym metrażu, gdzie jest zapotrzebowanie na grzanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.