Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Instalacji

karolp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, zwracam się do kolegów z prośbą o ocenę instalacji, podaję kilka informacji na jej temat:

Kocioł Kostrzewa Mini Bio 20KW.

Powierzchnia ogrzewana 95m2,

podłogówka: 70m2, 5 obwodów, zawór mieszający plus pompa na rozdzielaczu

grzejniki: 1szt  ogrzewa 7m2 (wiatrołap, ganek) 2 sztuki ogrzewają pokój na poddaszu 25m2, dodatkowo grzejnik drabinka w łazience 8m2.

Zbiornik na CWU 200l Galmet

Proszę o ocenę ze względu na to iż nie do końca jestem zadowolony z jej działania a mianowicie pierwotnie instalacja była zrobiona bez pompy na powrocie do kotła za zaworem temperaturowym, podczas uruchamiania zawór temperaturowy pomimo temperatury zadanej na kotle nie otworzył się co spowodowało brak ogrzewania wody i całej instalacji, więc pompę na powrocie zamontowano, zaczęło działać ale nie do końca poprawnie to znaczy dopóki pompa na powrocie jest ustawiona na bieg 2 to CWU sie nie nagrzewa, dopiero po przestawieniu na 3 bieg jest prawidłowy przepływ przez zbiornik CWU i woda jest podgrzewana, natomiast powoduje to drugi problem, a mianowicie CWU po osiągnięciu zadanej temperatury i wyłączeniu pompy nadal jest podgrzewana, to znaczy osiąga temperaturę o 10 stopni wyższą od zadanej, wydaje mi się, że pompa na powrocie do kotła przeciąga wodę przez zasobnik, czy Waszym zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie zaworu 4D?? Na instalację mam rok gwarancji, zaufałem firmie i powiem szczerze za bardzo nie wnikałem w instalację oraz jej komponenty. Za okazała pomoc z góry dziękuję. poniżej wstawiam schemat instalacji.

post-69326-0-37656100-1475832235_thumb.png

Opublikowano

W układzie brakuje elementu rozdzielającego pracę pomp - czyli sprzęgła hydraulicznego niezbędnego do rozdzielenia obiegów.

Jak wstawisz sprzęgło to będzie OK.

Na rys zaznaczyłem w którym miejscu powinno być.

Potrzeba sprzęgła ok 40kW - koszt od 300zł + izolacja tego sprzęgła.

PS

Dlaczego taka duża moc kotła, co najmniej o połowę za duża.

post-18578-0-27267500-1475833522_thumb.png

Opublikowano

Bardzo dziękuje za odpowiedź, też mówiłem instalatorowi czy nie lepiej piec 10KW, twierdził że będzie za mały, ale jak widać po Twojej odpowiedzi prawdopodobnie miałem rację, mam nadzieję że ten przewymiarowany kocioł z torbami mnie nie puści. Czy uważasz żeby zostawić tak jak jest plus sprzęgło hydrauliczne, czy wyrzucić zawór temperaturowy i wstawić w jego miejsce zawór 4D?

Opublikowano

Z zaworem 4-D będą kłopoty a twój kocioł potrzebuje stałej wysokiej temp powrotu co jedynie zapewni zaw 3-D.

Tym bardziej, że inst masz idealną do montażu sprzęgła.

Opublikowano

Panowie dziękuje za odpowiedzi i pomoc, na tą chwilę zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami jeżeli chodzi o pierwsze z nich to z racji tego iż sprzęgło hydrauliczne to wydatek około 350-400zł zamiast niego planuje dołożyć 1000 zł i  kupić bufor 400l. za około 1500 zł. Drugie rozwiązanie to jednak wstawienie zaworu 4 drogowego, które pozwoli na większą możliwość sterowania zasilaniem na grzejniki i podłogówkę oraz przy okazji pozwoli na ciepły powrót (45C) do pieca. Za robociznę nie będę nic płacił bez względu na to którą opcję wybiorę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.