marmm Opublikowano 7 Października 2016 #1 Opublikowano 7 Października 2016 Witam! Przegładałem już kilkanaście postów i schematów instalacji i powoli zaczyna mi się mieszać. Będę wykonywał instalację samodzielnie w domu chce użyć dwóch rozdzielaczy na podłogówkę i na grzejniki. Spotkałem się z opiniami że zawory 4d są zawodne i można rozwiązać mieszanie szczególnie do podłogówki i ochrony kotła w inny sposób. Wszystkie elementy mieszające i pompy chce umiescic w kotłowni a rozdzielacze w innym pomieszczeniu. W związku z powyższym proszę o pomoc , schematy i porady. P.S. Wykonałem już jedną instalacje co ale same grzejniki i cwu i od 8 lat działa jak należy. Jednak teraz mam problem z prawidłowym oganięciem instlacji mieszanej.
papasmurfek Opublikowano 7 Października 2016 #2 Opublikowano 7 Października 2016 Proszę bardzo: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?/topic/21940-Zmiana-Kotła.-Poprawa-Instalacji-Na-Solidniejszą. I czytaj, czytaj.
marmm Opublikowano 7 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2016 Dzięki za link przestudiowałem temat możesz mi pdopowiedziec czym są na tych schematach te żółte prostokąty i strzałki zwrocone do siebie?
papasmurfek Opublikowano 7 Października 2016 #4 Opublikowano 7 Października 2016 Strzałki to zawory odcinające, a prostokąty to zawory zwrotne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.