retmiwrd Opublikowano 5 Października 2016 #1 Opublikowano 5 Października 2016 Witam serdecznie. Na zimę chciałbym przebudować instalację c.o. i c.w.u. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu błędów jakie popełnił hydraulik i propozycje zmian. Największy problem mam z c.w.u ponieważ pomimo ustawienia na sterowniku temperatury i przerwania pracy pompy, woda nagrzewa się dalej aż osiągnie temperatury kotła. Pompa jest poprowadzona na bajpasie a na głównej rurze jest założony zawór zwrotny kulowy. Z tego co widziałem należy zmienić położenie pompy c.o. Przestawić ją za zawór 4d. ale czy coś jeszcze? Instalacja jest na miedzianych rurach 28mm przepraszam za jakość rysunku ale mój Mac nie ma dobrego programu do rysowania Pozdramiam i czekam na jakieś podpowiedzi.
hajtaler428 Opublikowano 5 Października 2016 #2 Opublikowano 5 Października 2016 Tak jak piszesz- pompa CO do przeniesienia za zawór 4d u pompa podłogówki musi być tez wpieta za zaworem 4d a przed pompą CO. Obieg kotłowy jak najkrótszy i jak najgrubszy (taki jak wyjścia z kotła). CWU dogrzewa się dalej bo na głównej rurze masz pewnie nie zawór zwrotny tylko różnicowy i mimo rozłączenia pompy CWU grzeje się dalej grawitacyjnie
retmiwrd Opublikowano 5 Października 2016 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli zawór 4d, potem trójnik, dalej pompa c.o. A od trójnika podłogówka z zaworem 3 i pompą jak na rysunku. Dobrze zrozumiałem? Czytałem gdzieś na foru, że na powrocie za 4D również montuje się pompę. Czy to ma sens? Cała instalacja jest wykonana na rurach tej samej średnicy. Czy to też jakoś zmieniać?
hajtaler428 Opublikowano 5 Października 2016 #4 Opublikowano 5 Października 2016 Pompa w obiegu kotłowym może się okazać konieczna jezeli nie będzie grawitacji w obiegu i powrót będzie zimny a wszystko na to wskazuje bo są za małe przekroje jeżeli rury i zawór 4d nasz 1" Tak na szybko przeróbka, potrzebne jeszcze zawory zwrotne za pompami
hajtaler428 Opublikowano 5 Października 2016 #5 Opublikowano 5 Października 2016 I powrót podłogówki nie tak jak na schemacie tylko przed zaworem 4d razem z powrotem CO
retmiwrd Opublikowano 5 Października 2016 Autor #6 Opublikowano 5 Października 2016 Z tym powrotem podłogówki to się pogubiłem. Ma być tak jak na moim rysunku czy twoim.Bo jeżeli tak jak u ciebie to nie mamy za bardzo jak regulować temperatury powrotu a chyba głównie po to jest zawór 4D. Rozumiem, że zrezygnoeac z baypasu na c.w.u. tylko sama pompę dać z zaworem zwrotnym? A jak wymienię te rury na grubsze to czy też wymienić zawór 4D na większy?
hajtaler428 Opublikowano 6 Października 2016 #7 Opublikowano 6 Października 2016 Powrót podłogówki razem z CO tak jak na Twoim. Z,pośpiechu źle narysowałem a zdjęcia nie da,się edytować. Jak wymienisz obieg kotłowy na większe średnice to zawór też o takim samym rozmiarze (5/4 lub 6/4)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.