marwol Opublikowano 7 Października 2016 Autor #26 Opublikowano 7 Października 2016 Też tak myśle. Hydraulik swoje,ja swoje. Generalnie mieszcze sie w zaleceniach producenta odnośnie temp powrotu.
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #27 Opublikowano 7 Października 2016 Poczekaj na -10C wtedy pogadamy o temp powrotu
marwol Opublikowano 7 Października 2016 Autor #28 Opublikowano 7 Października 2016 Wiecie, tylko ja nie mam argumentów. Mówie mu o średnicy zaworu,o wąskiej miedzi. W odpowiedzi "jest dobrze"; Ile taka pompa z montażem może kosztować?
Gość Digitrax Opublikowano 7 Października 2016 #29 Opublikowano 7 Października 2016 Zainstaluj na powrocie termometr i niechaj "spec" podpisze Tobie papier, że jak jego układ nie będzie skutkował zapewnieniem temperatury na poziomie 50 stopni na powrocie to na własny koszt przerobi połączenia i zainstaluje pompę kotłową.
marwol Opublikowano 29 Października 2016 Autor #30 Opublikowano 29 Października 2016 Wracam po przerwie :) Zamontowano zawory bezbieczeństwa. Reszte na obecny czas odpuszczam. Dzięki ustawieniom od Roberta piec ładnie chodzi. Mam jednak mały problem. Na poniższym zdjęciu jest rozdzielacz podłogówki. I powrót z grzejników niepotrzebnie grzeje dolną listwe. Zasilanie z góry przez termostat z kapilarą. Pompa ciągnie przez termostat i belke górną (powrotną) ; miesza i zrzuca na dół. Belka górna w miejscu nalepki "zasilanie" jest chłodna. Tam gdzie naklejka "powrót" jest ciepła. Im zawór regulacyjny z imbusem bardziej otwieram - tym temp rośnie. Trzeba tam zawór zwrotny (między trójnikiem metalowym a zaworem regulacyjnym) ? Jak otwieram zawór imbusem to temp na dolnej listwie rośnie do temp powrotu z grzejników. Teraz jest odkręcone na 0.5 obrotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.