Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła I Instalacji Do Domu 180 M2

pawwro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Buduję dom drewniany szkieletowy ok. 180 m2 parter + poddasze, dobrze ocieplony z wentylacją z odzyskiem ciepła, ogrzewanie ze zbiornika podziemnego z propanem. 

Parter: 80 m2 podłogówka - rurka 16x2 (oddzielne obwody dla kuchni, salonu, łazienki i holu z pom. gosp.) + 40 m2 grzejniki (po 1 szt. w 3 pokojach).

Poddasze: 60 m2 grzejniki (po 2 szt. w dwóch pokojach i łazience).

Zapotrzebowanie mocy kotła dla 4 osób wyszło 12 kW.

Obok link do zapotrzebowania na ciepło: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1nd5

Instalator zaproponował kotły z górnej półki:

-kocioł kondensacyjny (Buderus GB192 25kW z dwoma modułami MM100 + wymiennik ciepła 130 L ACV smart green),

lub

-"lodówkę" (ACV Heatmaster 25 C V15 z regulatorem controlunit),

-dwa obwody grzewcze (na jednym podłogówka + główny sterownik RC, a na drugim grzejniki parter + piętro + drugi dodatkowy sterownik RC) + czujnik temp. zewn.

-osobne rozdzielacze Valvexa,

-sprzęgło, siłownik, mieszacz w zestawie WOMIX mixbox 1 z gr. SA 83 i pompa WILO,

-cyrkulacja ciepłej wody do łazienki na poddaszu.

Instalacja kotła w pom. gospodarczym zlokalizowanym na parterze pomiędzy łazienką a kuchnią.

Proszę Was o pomoc w doborze kotła gazowego kondensacyjnego oraz elementów instalacji co i cwu.

1. Zapotrzebowanie mocy kotła wyszło 12 kW - Zastanawiam się czy kocioł 25kW nie będzie przewymiarowany i nie wystarczyłby np. 15kW i jak to się to ma do zużyciu gazu?

2. Czy w przypadku ww. domu zakres modulacji kotła ma znacznie? (Buderus ma zakres od 2,5 do 25 kW a ACV od 6,1 do 24 kW)

3. Czy ww. kotły można zastąpić innymi tańszymi kotłami. Są to drogie kotły (z oprzyrządowaniem wychodzi ok. 15 tys. zł)-czy jest sens w nie inwestować?

4. Czy taka instalacji co i cwu będzie poprawna?

Jeżeli o czymś zapomniałem to proszę mnie poprawić. z góry Dziękuję.

Opublikowano

Aby sensownie wodę użytkową przygotować to potrzeba zasobnik ok 200l + kocioł ok 20 - 25kW.

Dwa obiegi grzewcza zawsze są drogie przy układzie z mieszaczem zakres modulacji nie ma aż tak wielkiego znaczenia jak przy zasilaniu bezpośrednim.  

Opublikowano

Ok rozumiem dzięki.

A coś na temat kotła acv heatmaster 25c możecie powiedzieć?

W przypadku tych dwóch kotłów które rozwiązanie będzie lepsze?

Opublikowano

Konstrukcji ACV nie znam podobnie jak sterowania tego kotła, a Buderus jak Buderus - solidna konstrukcja.

Dodatkowo ACV jest konstrukcją 2 w jednym , z jednej strony mniej miejsca zajmuje,

a z drugiej strony jakaś zmiana to duży koszt.

Ja proponowałbym Buderusa lub popatrz na kocioł Wolfa

Opublikowano

A Wolf będzie równie solidną konstrukcją? Który model ewentualnie byś proponował do ww. rozwiązania i czy zasobnik 130 L nie zda egzaminu?

Mam pytanie jeszcze odnośnie sterowania:

Główny panel sterują planuję zlokalizować w salonie gdzie jest podłogówka a zastanawiam się gdzie zlokalizować drugi który sterowałby temperaturą w 3 pokojach na dole i na całej górze-jak to zaplanować aby miało to sens? Instalator proponuje w pokoju od północy na piętrze go umieścić...

Możesz coś podpowiedzieć?

Opublikowano

Wolf to dobra niemiecka konstrukcja, a zasobnik mały np 130l to tylko przy większym kotle -25kW lub więcej.

Ilość paneli sterujących, zależy od możliwości kotła do podłogówki stosuje się sterowanie pogodowe a nie wg temp w pokojach.

Sterowanie temp grzejników wg temp w pokojach ma sens jak nie ma głowic na grzejnikach, w przypadku głowic takie sterowanie traci sens.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze wnioskuję ale z Twojej wypowiedzi wynika, że: 

1. Podłogówkę możemy "puścić" według sterowania pogodowego tzn. wykorzystując zewnętrzny czujnik temp ustawiając ją według krzywej grzewczej z pominięciem sterownika RC300?

2. Jeżeli przy grzejnikach zastosuję głowice z regulacją i będę opierał sterowanie grzejników regulując każdy z osobna  to mogę pominąć drugi sterownik RC200?

3. Czy w takim przypadku instalacja może pracować poprawnie beż żadnego sterownika?

Przepraszam, że tak się dopytuję ale jeden instalator mówi najpierw że powinno się dać na dole RC300 do podłogówki według temp w salonie i RC200 do grzejników na dole i górze razem a później ten sam instalator mówi, że można pominąć sterownik RC200 i puścić podłogówkę pogodowo według krzywej grzewczej a grzejniki według temp w pokojach wykorzystując do obydwu funkcji jeden sterownik RC300.

Drugi instalator mówi, że podłogówki nie powinno się sterować według krzywej grzewczej tylko według temp w pokojach a grzejniki według krzywej grzewczej wykorzystując do obydwu funkcji RC300.

Możecie doradzić jak poprawnie dobrać sterowanie do mojego domu zakładając, że przy grzejnikach będą głowice? 

Opublikowano

Podłogówka ma dużą bezwładność i sterowanie jej przez pomiar temp wewnętrznej jest kłopotliwe i mało skuteczne. - dla gazu są większe straty niż zyski.

Wg mnie wystarczy 1 moduł RC300 zamontowany w pomieszczeniu w którym są grzejniki i nadzorujący temp w tym pomieszczeniu.

Nadzorowanie temp w pomieszczeniu można wyłączyć , wtedy temp w pokojach ustala się nastawami głowic ,

a kocioł pracuje wg nastawionej krzywej grzewczej dla grzejników.

Wtedy sterownik może być zamontowany w pomieszczeniu dowolnym np salonie gdzie wszyscy go widzą i podziwiają.

Podłogówka jest zasilana z mieszacza sterowanego wg krzywej grzewczej dla podłogi.

Należy w sterowniku podać wszystkie istotne dane dla budynku, wtedy wynik grzania podłogi jest prawidłowy.

Opublikowano

Poniżej schemat uproszczony podłączenia kotła i obwodów grzewczych,

Schemat jest przykładem dla kotła GB072

trzeba ustalić z działem obsługi Tech Buderusa  czy jest potrzebne sprzęgło.

Jak ma być układ bez sprzęgła to nie potrzeba osobnej pompy na grzejniki, czujnika sprzęgła i modułu obsługi sprzęgła

post-18578-0-42434900-1475570866_thumb.jpg

Opublikowano

Ok Dzięki bardzo za pomoc.

Jjeżeli samo RC300 to umiejscowienie go w jednym z pomieszczeń gdzie są grzejniki jak wspomniałeś wyżej? 

Która opcja według Ciebie byłaby dobrym i funkcjonalnym rozwiązaniem?

Rozmawiałem z doradcą Buderusa i doradza zrobienie 3 obiegów aby wykorzystać kocioł i uzyskać ergonomię w schemacie: podłogówka + RC300, grzejniki parter + RC200 (w jednym z pokojów na dole) i grzejniki pietro + RC200 (w jednym z pokojów na górze) z tym, że to doatkowy koszt: sterownik+pompa.

Opublikowano

Masz za mały dom aby tak szaleć, ale kto bogatemu zabroni?

Jak cię stać to rób 3 obiegi grzejnikowe i 1 podłogówki  lub po dwie podłogówki i grzejników - przecież RC300 obsłuży 4 obiegi grzania.

A tak naprawdę to wystarczy 1 RC300 i po 1 obiegu podłogi i grzejników.

Warto do tego dokupić głowice elektroniczne aby grzejniki sterować indywidualnie w trybie 24h lub nawet tygodniowym.

Przy takich głowicach można panel RC300 dać w salonie i wyłączyć wpływ temp pomieszczenia na temp grzania.

Oszczędności powstaną też jak prawidłowo dobierzesz  grzejniki - czyli aby nie przekraczać  temp pracy 55C - wtedy są zyski na kondensacji w kotle.

Opublikowano

Ok. Wszystko jasne daje jeden RC300, do przemyślenia gdzie będzie zamontowany. Rozważę też zamontowanie głowic o których piszesz oraz przewymiarowanych grzejników.

Raz jeszcze Dziękuję Ci za pomoc. Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.