Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Upustowy Różnicy Ciśnień

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to trzeba zmniejszyć temp na kotle np przez zmianę krzywej grzewczej/

Kocioł produkuje za dużo ciepła, które wraca z powrotem do kotła.

Podaj jakie są temperatury zasilania i powrotu.

Opublikowano

Zmniejszyć tem zasilania nie mogę bo zamarznę  :)

Teraz mam ustawione parametr P1 - 65 stopni, czyli temp zasilania jest około 33 stopnie dla temp. zewn. okolo 6 stopni.

P1 - max temp. zaś dla temp zew. -20 stopni

Chodzi mi o to że zauwazyłem że po załozeniu sprzęgła delta T sie zmniejszyla i teraz jest około 5 stopni, bez sprzęgła było 10-12 stopni, no ale z tego co czytałem to przy sprzęgle to normalne ze podnosi się temp powrotu, pytanie tylko czy jakoś specialnie trzeba konfigurowac piec po założeniu sprzęgła czy po prostu wybieramy krzywą która najbardziej pasuje do naszego domu i tyle.

Opublikowano

Grzejniki masz pewnie dobrane do kotła na paliwo stałe a nie do kondensata , jakbyś miał grzejniki dobrane do zasilania max 55C  oraz regulację podłogówki na siłowniku wg osobnej krzywej grzewczej to nie byłoby problemu.

Opublikowano

Grzejniki mam dobrane na temp. zasliania 65 bo przy temp. zaś 55 to wymiary grzejników rosną do kwadratu.

Generalnie rozumiem że delta T 5 stopni przy sprzęgle to normalne 

Opublikowano

Przy sprzęgle deltaT nie będzie większa niż 10C

Będzie zimniej , to delta będzie większa.

PS

Oszczędności gazu przy kotle kondensacyjnym szuka się w niskiej temp zasilania - tak aby nie przekroczyć 55C a u ciebie jest z założenia 65C , więc proste pytanie po co taki kocioł?

Trzeba było kupować kocioł z zamkniętą  komorą spalania a nie kondensat , ten drugi jest 2x droższy a gazu wyjdzie praktycznie tyle samo.

Opublikowano

Grzejniki mam dobrane na temp. zasliania 65 bo przy temp. zaś 55 to wymiary grzejników rosną do kwadratu.

Licząc na przykład grzejniki Kermi, dwupłytowe V22  mające temp podstawową 75C to dla 65C nasz zwiększenie wielkości o 20% a dla temp zasilania 55C jest to zwiększenie o 56% w stosunku do temp 75C, czyli tak wielkie nie są np z 1m rosną do 1,6m.

Oczywiście im dasz większy grzejnik tym niższą temp możesz mieć w instalacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.