trol12 Opublikowano 8 Września 2016 #1 Opublikowano 8 Września 2016 Dysponuje zbiornikiem jak w temacie 1000 l 2 wężownice . Mam 2 źródła ciepła kominek z płaczem wodnym i piec na eko-groszek , odbór ciepła to podłogówka i grzejniki. Moje pytanie dotyczy głównie tego buforu . Kominek podłączony pod jedną wężownice i teraz nie wiem co by było lepsze czy piec pod 2 wężownice czy normalnie bezpośrednio pod Bufor . Gdybym wykorzystał 2 wężownice układ odbiorczy (grzejniki , podłogówka ) można by zrobić w układzie zamknięntym. Piec i kominek każdy swój układ otwarty ze swoim naczyniem .Czy jest woglę sens takiego układy. ( nie mówię o kosztach i dodatkowych pompach ). Piec -25 Kw kominek -22 kw Wężownice w zbiorniku pow. wymiany 3m2 ,poj.19 litrów i 2,4 m2 ,15 litrów.
sono2020 Opublikowano 8 Września 2016 #2 Opublikowano 8 Września 2016 Tak podłącz "piec" czyli kocioł pod 3m2 a kominek pod 2,4m2 i będzie git, rozdzielisz tak jak pisałeś na dwa otwarte i jeden zamknięty. Sens jest jak najbardziej szczególnie że podłogówka najlepiej jak jest zamknięta.
trol12 Opublikowano 9 Września 2016 Autor #3 Opublikowano 9 Września 2016 Dzięki za szybką odpowiedź , nie miałem do czynienia z buforami i wymienkami dlatego wolałem się upewnić że dobrze myślę .Trafił mi się taki zbiornik , mam miejsce więc dobrze by było go wykorzystać . Jeszcze ta większa wężownica jest na dole zbiornika , czy to ma jakieś znaczenie ( na pewno ta wężownica od pieca będzie więcej pracować niż od kominka ). Teoretyczne ciepło i tak kumuluję się na gorze zbiornika czy musi się nagrzać cały bufor ? Jak się to odbywa ?
sambor Opublikowano 9 Września 2016 #4 Opublikowano 9 Września 2016 Czarno widzę współpracą kotła 25kW z wężownicą, powinno być połączenie bezpośrednie. Ta dolna wężownica jest do solara lub PC
trol12 Opublikowano 9 Września 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2016 Też się waham czy to da rade , ale jak nie spróbuje to się chyba nie dowiem . Chyba że sobie darować ten bufor i połączyć to w inny sposób , może jakiś propozycje ?? mamy piec 25 kw ( ekogroszek z podajnikiem ) , kominek z płaczem 22 kw , a po 2 stronie podłogówka , 6 grzejników i bojler cwu.
robinssons Opublikowano 16 Września 2016 #6 Opublikowano 16 Września 2016 Witam.Mam pytanie do ,, Sambora " Mam domek , stary budynek w większości budowany z kamienia ociepliłem go w tamtym roku styropianem 5 cm. budynek jakieś 180 m2 , chce założyć instalację CO : kominek z płaszczem wodnym + podłogówka na dole + grzejniki góra dół i zastanawiam się tez nad buforem ciepła takim około 1000 L . a może za mały ? Pytanie moje brzmi : czy kominek da radę obrobić to wszystko czy będę musiał zrezygnować na przykład z podłogowego ogrzewania albo z bufora ciepła ? bo kominek nie nagrzeje bufora tak aby działał jak potrzeba . No i najważniejsza kwestia jakiej mocy wybrać kominek bo co instalator to doradza co innego . Pozdrawiam i czekam na Wasze sugestię
sambor Opublikowano 16 Września 2016 #7 Opublikowano 16 Września 2016 Jak pytasz to masz odpowiedź: - po pierwsze masz zimny, praktycznie nie ocieplony dom, więc potrzebujesz mocy grzewczej rzędu nawet 20kW - po drugie pomysł z buforem jest jak najbardziej OK, ale potrzeba pojemności rzędu 1500 - 2000l - po trzecie do naładowania takiego bufora potrzeba nie kominka lecz KOTŁA O MOCY RZĘDU 25Kw NA DREWNIE, gdyż rozumiem, będziesz palił drewnem. - kominek jak najbardziej, ale w celach rekreacyjnych - bez płaszczy, nawiewów powietrza i innych "systemów" grzania - oczywiście układ ładowania bufora (buforów) z zaw 3-D+ pompa o odpowiedniej wydajności - reszta pomysłu jak najbardziej OK Na rynku jest mało kotłów do takiego palenia, do drewna powinien być DS - Kalvis i ew MPM to dwa, które na szybko przychodzą mi do głowy Może przedstaw wizję instalatora, on widział ten obiekt, więc wie co nieco PS Może policz przybliżone zapotrzebowanie na ciepło na stronie http://cieplowlasciwie.pl/ i wklej link.
robinssons Opublikowano 16 Września 2016 #8 Opublikowano 16 Września 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedz . Czyli uważasz że kominek z płaszczem wodnym np. o mocy 20 - 25 KW nie podoła w naładowaniu bufora ? pytam bo nie mam gdzie wstawić kotła aby to zrobić musiał bym stawiać nowy komin i nakombinować się zdrowo :-/ za wszelkie sugestię będę bardzo wdzięczny
sambor Opublikowano 16 Września 2016 #9 Opublikowano 16 Września 2016 Przy mocy kominka ok 20 kW, prawie połowa jest mocą traconą w pomieszczeniu na promieniowanie, takie grzanie nie ma sensu. Radzę wygospodarować pomieszczenie z kominem lub nowy komin, najlepiej z wkładem ceramicznym
robinssons Opublikowano 16 Września 2016 #10 Opublikowano 16 Września 2016 Ok będę musiał pomyśleć nad tym dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.