Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witam


Przemyslaw85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Piec: Hef Duao Plus (Retorta);

Moc: 16kW;

Budynek: ok 140m2 (24cm solbet + 15 styro, 25cm weły na poddaszu, 13cm styro podłoga parter), okna 3-szybowe;

Komin: Konekt fi200 wysokość ok 7,5m.

Sterownik: ST-480 (bez PID) + pokojówka ST-280+ czujnik temperatury.

Instalacja: Zawór 4D afriso + siłownik dla grzejników. Podłogówki mało wiec regulacja temperatury poprzez termostat.

 

Póki co wygrzewam dom przed położeniem parkietu. W przeciągu tygodnia piec ustawiłem do właściwego spalania groszku.

Groszek 28-29MJ po 900zł za tonę.

Ustawienia sterownika

Praca:

- Temperatura zadana 60;

- Nadmuch: 37%;

- Czas podawania: 15s;

- Przerwa podawania: 68s (jeszcze ten czas podnoszę gdyż powoli przerzuca);

Podtrzymanie:

- nadmuch standardowo: 40s co 40 min.

- podawanie: 15s co 30min (tu jeszcze potrzeba czasu na ustawienie, ale już nie wiele brakuje (domyślnie 40s co 40min))

 

Póki co nad temperaturą w domu czuwa ST-280, ale jak tylko się wprowadzę (ok 2 miesięcy)  dojdzie pogodówka do sterowania zaworem 4D którą zamontowałem na północno-zachodniej ścianie (cień 24/h).

Piec pracuje od 1,5 tygodnia i w tym czasie spaliłem ok 170KG groszku z którego zostało 15L popiołu. (sporo było spieków i przerzuceń przez pierwsze dni zanim go ustawiłem).

Utrzymywana temperatura w domu to 24-26 stopni non stop wietrzone.

Na chwile obecną jestem zadowolony z pieca i mam nadzieję że tak zostanie. Więcej informacji będę mógł udzielić po całym sezonie grzewczym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.