Przemyslaw85 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Witam wszystkich serdecznie. Piec: Hef Duao Plus (Retorta); Moc: 16kW; Budynek: ok 140m2 (24cm solbet + 15 styro, 25cm weły na poddaszu, 13cm styro podłoga parter), okna 3-szybowe; Komin: Konekt fi200 wysokość ok 7,5m. Sterownik: ST-480 (bez PID) + pokojówka ST-280+ czujnik temperatury. Instalacja: Zawór 4D afriso + siłownik dla grzejników. Podłogówki mało wiec regulacja temperatury poprzez termostat. Póki co wygrzewam dom przed położeniem parkietu. W przeciągu tygodnia piec ustawiłem do właściwego spalania groszku. Groszek 28-29MJ po 900zł za tonę. Ustawienia sterownika Praca: - Temperatura zadana 60; - Nadmuch: 37%; - Czas podawania: 15s; - Przerwa podawania: 68s (jeszcze ten czas podnoszę gdyż powoli przerzuca); Podtrzymanie: - nadmuch standardowo: 40s co 40 min. - podawanie: 15s co 30min (tu jeszcze potrzeba czasu na ustawienie, ale już nie wiele brakuje (domyślnie 40s co 40min)) Póki co nad temperaturą w domu czuwa ST-280, ale jak tylko się wprowadzę (ok 2 miesięcy) dojdzie pogodówka do sterowania zaworem 4D którą zamontowałem na północno-zachodniej ścianie (cień 24/h). Piec pracuje od 1,5 tygodnia i w tym czasie spaliłem ok 170KG groszku z którego zostało 15L popiołu. (sporo było spieków i przerzuceń przez pierwsze dni zanim go ustawiłem). Utrzymywana temperatura w domu to 24-26 stopni non stop wietrzone. Na chwile obecną jestem zadowolony z pieca i mam nadzieję że tak zostanie. Więcej informacji będę mógł udzielić po całym sezonie grzewczym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.