marciniala Opublikowano 22 Października 2007 #1 Opublikowano 22 Października 2007 witam czy ktos moze mi napisac czy mozna dosypywac miał do pieca z nadmuchem gornym zy musze czekac az wygasnie sprzatnac i na nowo napalic. Cytuj
IRENEUSZ Opublikowano 28 Października 2007 #2 Opublikowano 28 Października 2007 Witam - mogę Panu podpowiedziec tylko jako uzytkownik podobnego pieca ze ja osobiście jak nie mam ochoty na rozpalanie ponowne dosypuje pewną dawkę miału np. 1 węglarka ale proszę dosypac tak aby nie zasypac całej powierzchni ognia który jeszcze jest poniewaz grozi to wybuchem ! i nalezy dosypać na koniec pieca lub początek paleniska tak aby zachowac dopływ powietrza od dołu popielnika a dokładniej mówiąc aby mógło się palic ogniem jak włączy się dmuchawa Jako uzytkownik z ubiegłego i pierwszego sezonu mam juz pewne doswiadczenie w tych sprawach ale jednak polecam rozpalanie poniowne czyli zasyp i podpalamy z góry ps. miał musi być mokry zawsze - pozdrawiam Cytuj
daplo68 Opublikowano 18 Listopada 2007 #3 Opublikowano 18 Listopada 2007 Też czasami dosypuję, tak aby nie zasypać ognia tzn wrzucam w jedno miejsce pieca i jest OK. jak się zasypie palenisko zacznie wybuchać. Zacząłem palić suchym miałem i też jest OK. W sumie dlaczego miał musi być mokry ? Tylko się skrapla w kominie woda lub w piecu jak jest miał mokry a efekt palenia taki sam. I chyba piec się tak nie niszczy. To są moje kilkuletnie doświadczenia. Czekam na inne opinie. Pozdrawiam Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 18 Listopada 2007 #4 Opublikowano 18 Listopada 2007 Miał nie musi być mokry tylko wilgotny. Suchym miałem też będziesz palił, jasne. Tylko wilgotny pali się dużo lepiej, dłużej. Piec z górnym spalaniem jest konstukcyjnie przystosowany do takiego też palenia. jesli dosypiesz miału i zasypiesz żar to lepiej nie otwieraj drzwiczek bo ci grzywkę opali. Gazy powstałe wskutek dolnego intenstywnego podgrzewania jak otworzysz drzwiczki dostają tlenu i palą się wybuchowo. Ostrożnie. Jak juz musisz dosypać to drewna lub tak,żeby a żadnym wypadku nie zasypuj całego paleniska. Pozdrawiam. Cytuj
MeLa Opublikowano 21 Listopada 2007 #5 Opublikowano 21 Listopada 2007 To ja podłączę się z pytaniem tutaj jak naczytałem się o „strzelaniu” w kotle znając usposobienie domowników zaczynam się mocno zastanawiać nad paleniem miałem od góry tylko ewe mieszanie go z węglem przy rozpalaniu od dołu czy taki efekt może również występować … czy spokojnie można zasypywać mieszając miał i węgiel … słyszałem gdzieś rozmowę gdzie mówiono o mieszani jeszcze do tego drewna ale dla mnie to zupełnie czary mary Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi