daamiann88 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Witam Wprowadziłem się do starego parterowego domu. Ogrzewanie na kocioł miałowy. Problem w tym, że czasami mimo rozpalenia w kotle woda nie idzie na grzejniki tylko na boiler.... Rozwiązuje to otwieraniem i zamykaniem zaworu który prowadzi wodę na boiler, pobulgocze, pobulgocze i po chwili idzie ciepła woda na grzejniki... Instalacja: (tak w skrócie) Kocioł --> pompa --> trójnik do zbiornika wyrównawczego --> trójnik na boiler oraz kaloryfery Grzejnik w najwyższym punkcie to drabinka łazienkowa, nie posiada automatycznego odpowietrznika (był trochę zapowietrzony, ale odpowietrzenie zaworkiem nic nie dało), żaden grzejnik nie zapowietrzony. Instalacja szczelna, nigdzie nie kapie woda. Kiedyś po przykręceniu zaworu prowadzącego do boilera prawie na minimum, był jakiś czas spokój. Odkręcając go ponownie na maxa znów zaczęło bulgotać w rurach... Zdjęcie instalacji:
Gość Digitrax Opublikowano 14 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja Ci dobrze radzę nie rozpalaj tego kotła ! Instalacja do przerobienia, użytkowanie jej grozi wybuchem.
daamiann88 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 A co dokładnie trzeba przerobić?
Gość Digitrax Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Podłączenie naczynia otwartego.
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Dać wprost z kotła osobną rurę 1" stal lub miedź 28 do zbiornika przelewowego
daamiann88 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Znaczy tak... z kotła ma wychodzić rura 1" od niej trójnik na pompę i do naczynia? (do naczynia trójnik w górę czy w bok, jak jest obecnie)?
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Do naczynia bezpośrednio w górę, wtedy powietrze będzie przez naczynie wychodzić i instalacja nie będzie się zapowietrzać, a pompę dasz w bok jak masz obecnie
daamiann88 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 No i wszystko jasne :) Z trójnika do naczynia także pociągnąć 28? Czy za trójnikiem może być już cienka rurka? I Jeszcze jedno pytanie... Zbiornik może być troszkę wyżej (tj. 10cm) jak boiler? Ogranicza mnie tutaj wysokość sufitu.... A nie chce go zostawiać na nieużytkowanym poddaszu bo w zimę zamarznie... Obecnie jest owinięty watą, ale jakoś nie mam zaufania do tego rozwiązania ;)
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Do naczynia cała rura 28, bojler i rury do niego powinny być ok 30cm poniżej naczynia, 10cm to za mało, może wyrzucać wodę przez naczynie, ale spróbuj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.